Явор Данаилов - на велосипед от Лондон до Севлиево за каузата „Заедно в час“

източник: zaistinata.com

Обичам да пътувам – аз и велосипеда. Когато реших да измина с колелото си пътя от Лондон до Севлиево, си казах, че освен да въртя педалите, за да стигна у дома, това трябва да донесе нещо добро. Идеята да направя пътуването благотворително, просто сама се роди.

На 1 септември 2019 г. Явор се качва на своя велосипед, обикновен пътен бегач. Крайната му цел е на 3 000 км. – в Севлиево, България, откъдето е родом. Има и друга – докато пътува и прави своите велоразкази в Интернет, да събере 3 хил. паунда, с които да подпомогне един учител от програмата „Заедно в час“ на едноименната фондация.  

На 15 септември, датата, която сам е определил за край на пътуването, в сметката за дарения има 3 800 паунда.  

Явор е завършил икономика в САЩ. След дипломирането си работи една година в Ню Йорк. Не попада в селекцията за работни визи и се налага да напусне Америка. Мести се в Лондон, където учи право и започва работа като младши адвокат. През август т.г. договорът му изтекъл, а до започването на нова работа имал имал три свободни седмици.

Тогава се родила идеята да направи нещо интересно, но от него да има полза. Свързал се с фондация „Заедно в час“, чиято мисия е да открива, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти от различни сфери на икономиката и обществения живот, които работят за положителна промяна на образованието в България. Програмата на фондацията за професионално и лидерско развитие включва период от 2 години, в които участниците работят като учители в най-нуждаещите се български училища, в които учениците имат най-голяма нужда от подкрепа. Над две хиляди души ежегодно изпращат молби, за да станат учители в затънтени села и малки градчета. От тях избират около петдесет, които обучават през лятото и от есента започват работа.

Тези учители, ако се наемат на чисто пазарен принцип, няма да имат достатъчно мотивация, за да отидат в отдалечените места, където наистина има най-голяма нужда от тях. Разбрах, че фондацията ги подпомага финансово, за да ги стимулира. Бях впечатлен от идеята и работата, която „Заедно в час“ върши, затова взех решение моята вело-кауза за пътуването от Лондон до Севлиево да бъде подпомагане на учителите, които работят в „Заедно в час“.

Цялата история на Явор, четете тук. 

Защо отсякоха здрав орех и къде е дървесината? Общината мълчи
Общество
Поставена под карантина в Перущица, се прибрала в Габрово
Общество
Падна забраната за вендинг машини и топли витрини
Общество
Отварят галерии, музеи и библиотеки, в Севлиево - стъпка по стъпка
Общество
Община Севлиево става малко по-прозрачна, за разлика от Габрово
Общество
От 9 май пада ограничението за посещения на Хоталич
Общество
Денислав Богданов завоюва първо място в конкурс за рецитатори
Общество
Гражданите да не се поддават на тормоз от колекторските фирми
Общество
Денят на Европа – 9 май: 70 години на европейска солидарност
Общество
Библиотеката отваря, върнатите книги под карантина за 72 часа
Общество
Честит празник на буквите, словото и творчеството!
Общество
В Севлиево остават затворени басейните и площадките на открито
Общество
Габровец отишъл да си вади паспорт, докато е под карантина
Общество
Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Общество
Област Габрово е втора в страната по застаряващо население след Видин
Общество
Председателят на НЧ "Развитие-1870" за 150 г. Читалище в Севлиево
Общество