Юбилейна изложба "10 години галерия "Асен и Илия Пейкови"

На 27 юни, от 17.30 ч. в градската художествена галерия ще бъде открита юбилейната изложба "10 години галерия "Асен и Илия Пейкови".

Ще бъде представена богата колекция от произведения на български художници и скулптори от началото на XIX век до наши дни. Посетителите ще могат да разгледат едни от най-значимите творби от фонда на галерията. 

ГХГ „Асен и Илия Пейкови” е открита на 27 юни 2008 г. Сградата, където се помещава, първоначално е била замислена за други цели. Построена е като жилищна по проект на австрийския архитект Йосиф Шниттер. След време в нея работи Районният съд, а през 1976 г. по решение на Общинския съвет Севлиево приема облика на Художествена галерия. Едва преди 10 години тя взема името на двамата братя Асен и Илия Пейкови – известни творци, родени и израснали в Севлиево и творили в Италия. За този кратък период от време галерията се утвърждава като самостоятелен културен институт.

На площ 700 кв. м се експонират и грижливо пазят картини, скулптури и произведения на приложното изкуство. От основаването на галерията фондът й се е обогатил с повече от 700 движими културни ценности. Тук са безценните творби на световноизвестния скулптор Асен Пейков и десетки творби от „космическата” живопис на неговия брат – художникът Илия Пейков. Посетителите имат възможността да се насладят на платната на известни български художници като „Жътварки” на Енчо Пиронков, „Юли” на проф. Кою Денчев, „Прозорец” на акад. Светлин Русев, „Гора” на Христо Илев и много други. Сред графичните и живописни творби експонирани ще бъдат и тези на Гергана Йорданова, Иван Бараков, Георги Баев, Димитър Чолаков, Васко Василев, Николай Панайотов и др.

Всеки месец ГХГ „Асен и Илия Пейкови” е домакин на две гостуващи изложби както на млади, така и на утвърдени автори от страната. Откриват се тематични изложби с творби от фонда на галерията, както и изложби от гостуващи галерии от други градове с мобилни експозиции от техните фондове.

Жени художнички от Севлиево представя Градската галерия
Култура
„Докоснати от градините“ с Игната Василева в галерия "Видима"
Култура
За Тодор Тодоров, или когато рисуваните слънца топлят
Култура
Севлиевски художници "подредиха" традиционния пролетен салон
Култура
Истинската история на един клошар в "Истории от варела"
Култура
„Дом Витгенщайн“ във Виена представя арт център „Видима“
Култура
Деца от арт център "Видима" са отличени за свои рисунки
Култура
С Масленица лошото отстъпи на доброто
Култура
Трио ,АДИ - победител в "Еvergreeen fest Sofia 2019”
Култура
Георги Тошев представя "Години любов" в Габрово
Култура
Три певици, три награди от "С песен да възродим доброто“
Култура
Пиеса за малки и възрастни представи премиерно детския театър
Култура
Кремена и Стелиян получиха отличия на името на Дечко Узунов
Култура
Ситно се хоро виеше...та до зори
Култура
Детски литературен конкурс обяви Градската библиотека
Култура
Демонстрират как се прави кашкавал и сапун - на "Семе българско"
Култура