За 25 хил. лв. са пътували в чужбина общински служители

През 2017 г. от бюджета на Севлиево са изплатени 25 765 лв. за командировки извън страната на общински служители. Работещи в администрацията имат общо 105 дни задгранични командировки, като най-много е пътувал кметът с двама от заместниците му.

За посрещането на чуждестранни делегации в Севлиево през миналата година за похарчени 13 хил. лв.  

Най-скъпо е било пътуването до Китай

Най-скъпо на данъкоплатците е излязло посещението на тричленна делегация, включваща кмета на Севлиево и заместничките му Георгиева и Тодорова, до Китай – 6183 лв. са стрували самолетните билети, а на всеки от тримата, плюс преводача, са изплатени по 1058 лв. дневни, или общо 4306 лв. За китайски входни визи от бюджета са платени 590 лв., за ползване услугите на преводач – 1761 лв.

Почти 4 хил. лв. за три билета до Брюксел

Ако за изминаване на седемте хиляди километра до Китай полетът е струвал малко над 6 хил. лв., за прелитането на 1.7 хил. км. до Брюксел отново тричленна делегация от Севлиево е пътувала с билети за малко под 4 хил. лв. Сумата е покрила посещение на кмета с двама негови заместници в Европейския парламент,  по покана на евродепутати и по повод 10 години членство на България в ЕС. Големият разход за три самолетни билета предполага, че пътуването е било бизнес класа. Посещението в столицата на Европа е продължило 4 дни, за които на всеки от тримата представители на Севлиево са изплатени по 273 лв. командировъчни.

Трявна се побратими с гр. Жирардов, севлиевска делегация присъства?

На четиридневна визита по покана на кмета на гр. Жирардов, Полша са били кметът и двама от заместниците му миналия март. Визитата е осъществена в периода 16-19 март 2017 г., когато в Жирардов на посещение е била и делегация от Трявна, а кметът на Трявна Дончо Захариев и полският му колега са подписали споразумение за сътрудничество. Това е единственият град, посетен от севлиевски официални лица, с който Севлиево няма официално никакви взаимоотношения. И това посещението е обезпечено със средства от общинския бюджет – почти 1500 лв. за самолетни билети и по 274 лв. на всеки от 3-членната делегация изплатени дневни разходи.

Празници на побратимените градове

В края на юни секретарят на общината, служителят по сигурността на информацията и гл. експерт „Регионално развитие“ са били в побратимения на Севлиево гр. Бобруск по повод празниците на града. Престоят им в Беларусия е продължил пет дни, за които на всеки от тримата служители са изплатени по 265 лв. дневни разходи, а самолетните им билети са стрували 2152 лв.

През септември м.г. заместник-кмет на Севлиево с двама главни експерти – по здравеопазване и култура и етническа интеграция, са посетили Валашке Мезеричи в Чехия – побратимен на Севлиево град. Делегацията е била поканена за участие в празниците на града, визитата е продължила 4 дни. За самолетни билети до Чехия са похарчени 1386 лв., по 274 лв. командировъчни разходи са изплатени на на тримата командировани.

Със служебен транспорт през ноември м.г. кметът с двама заместници е посетил македонския град Гевгелия, с който Севлиево също е побратим. И това посещение е било по повод празниците на града, продължило е 3 дни, по 205 лв. режийни разходи са изплатени на тримата членове на делегацията, същата сума е получил и шофьорът.

В средата на ноември началникът на отдел „Строителство и ремонти“ в общинската администрация е бил за 7 дни във Валашке Мезиричи, Чехия, за участие в обучение по изготвяне на международни проекти в областта на образованието и науката. С него е пътувал гл. експерт „Проекти и международни отношения“, който е участвал в същото обучение. Самолетните билети на двамата са за общо 841 лв., изплатените им дневни разходи – по 480 лв.

Само три чуждестранни делегации в Севлиево

Само три чуждестранни делегации са посрещнати в Севлиево през миналата година – през август на посещение в града бе делегация от Китай, водена от зам.-кмета на народната власт в гр. Нанхай, през октомври по повод празниците на Севлиево са гостували делегации от Бобруйск, Беларусия и Легионово, Полша.

Тъй като делегацията от Китай е била най-многобройна, за 3-дневната й визита бюджетът е олекнал с 6850 лв. Престоят на гостите от Полша е струвал 4 100 лв. за 5 дни, а за посрещане на побратимите от Беларусия, които са останали 4 дни в града ни, са платени 2050 лв.

Лични данни ли са задграничните пътувания на служителите

Информацията за средствата, платени от общинския бюджет за задгранични командировки, както и за посрещането на чуждестранни делегации в Севлиево е предоставена от Община Севлиево в отговор на заявление по Закона за достъп до обществена иформация, подадено на 8 декември м.г. В 14-дневния законен срок за отговор от администрацията отказаха подробна справка с основен мотив, че тя касае защитени лични данни на общинските служители. Адвокатите, които Общината нае от столицата, пледираха, че данните за пътувания в чужбина на служители не са обществена информация, а плод на личния им принос към дейността на администрацията. За защитаване правото на достъп до исканите данни Севлиево онлайн работи съвместно с правния отдел на Програма Достъп До Информация, откъдето обориха подобно твърдение с аргумента, че служебните пътувания на общинските служители не могат да бъдат лични данни, тъй като са в изпълнение на техни служебни задължения и се обезпечават със средства на общинския бюджет.

Съдът: гражданите имат право да знаят

Съдът потвърди, че "гражданите имат право на информацията, тъй като разходите за командировки и гостуванията на чуждестранни гости се покриват от бюджет, който се формира от данъците на граждани и юридически лица, а същите имат право на информация, въз основа на която да си съставят мнение как работи общината, как, за какво и къде отиват индиректно парите на данъкоплатците". 

Четири месеца бяха нужни на „Севлиево онлайн“, за да получи подробна справка за задграничните пътувания на служителите по дата, цел на пътуването, брой дни престой зад граница и направени разходи за съответното пътуване. Съдебното решение, с което на админстрацията бе указано да осигури пълен достъп до исканите данни, излезе на 9 март 2018 г., но тъй като бе наето софийско адвокатско дружество, докато решението пристигне от Габрово в Севлиево мина още  месец.

автор: Емилия Димитрова

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество