За честта на една джанка

Текстът по-долу получих тази сутрин на имейла на Севлиево онлайн. Преди това господинът, който е негов автор, ми се обади по телефона, за да ми разкаже историята, която по-късно описа духовито и с явна тъга в очерк.

Оказа се, че покрай дървото, обект на написаното, самата аз минавам по няколко пъти на ден, защото живея наблизо. И малко преди да го отрежат видях въпросната джанка, за която ще прочетете. Това беше сутринта. И на обед минах оттам - дървото го нямаше. Но не само него, нямаше и друга джанка, която се намира досами полусъборена къща, точно пред единия от входовете на детска градина "Пролет 1". 

Очеркът на господина публикувам без съкращения, а името му, по негова молба, ще заменя с "родолюбец без дърво". 

Емилия Димитрова

За честта на една джанка

Хубава слънчева сутрин. Подготвям се за работа. Отвън се чува шум от машини - това е необичайно за района, в който живея. Поглеждам от терасата...работници от БКС режат клони с някаква малка машинка. Е, нищо обезпокоително. Влизам в банята. Когато излизам, шумът вече е по-силен, идва от двигател на резачка. Отново „хвърлям“ поглед през терасата. Хммм... работата не е добре. Започнали са да режат една джанка. На кого ли пречи там в ъгъла? Прилича на нечия безотговорност. Решавам да разговярям с резачите, въпреки, че вече закъснявам за работа.

Слизам  долу и питам „човека“ с резачката кой е разпоредил, сечта и имат ли документ за това. 

Отговора: - Има оплакване от съседи.

Аз: - Искам телефон на вашия ръководител или началник.

Отговора: - Няма телефон. Оплачи се на кмета.

Той кметът си няма работа, ще се занимава с някаква джанка.

Добре. Правя две снимки на вандалщината и тръгвам към работа, като по пътя съжалявам, че не направих повече снимки. Започвам работа, но ме „яде“ отвътре за безхаберието на някого. Всеки маха с ръка и продължава напред, но това не ни подобрява живота. Както се казва, всеки е велик, но само на масата.

Отварям сайта на Общината, за да търся лице за контакт. За моя радост има такова лице - Митко Минков - координатор БКС. Набирам номера и поставям въпросите, които ме вълнуват. Питането ми към г-н Минков бе знае ли какво вършат в момента неговите подчинени, чиито действия,  според мен, са нередни и поставям под съмнение имат ли основание за това. Основанието било, отговаря ми господин Минков, монтиране на детски съоръжения.

Е, питам аз: – Кой е този, който реши да монтира такива съоръжения на място, отстоящо на метър от оградата на детската градина и на около 2 м от трафопоста. Не получавам задоволителен отговор към този момент и уговорката ни е да ми звънне по-късно през деня с повече подробности. Не съм оптимист обаче за това. Вече е и без значение, тъй като дървото е отрязано.

Малко подробности относно тази джанка. Живея на това място повече от 35 г. Дървото така го помня. Формата наподобява чаша. Представлява четири огромни ствола и огромна корона. Преди години децата от махалата си сковаха от дъски лятна къщичка в короната и там си споделяха на хладно своите детски истории. Находчиви съседи всяко лято по това време събираха плодовете, за да ги ферментират в бидони. Днес съседите бяха изпреварени от работниците на БКС-то.

Сянката и прохладата на отрязаната вече джанка през летните дни събираха групи от деца или техните баби. Тази прохлада вече я няма. И сега болшинството ще каже: голяма работа, една джанка.

Е, поради тази причина нищо не ни е наред в нашта Родина.

                                                                 

 написано от: Родолюбец без дърво

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество