Търсене

За четири места в следващия Парламент се борят 147 кандидати за народни представители от област Габрово

Емилия Димитрова
За четири места в следващия Парламент се борят 147 кандидати за народни представители от област Габрово

До крайния срок за регистрация на партиите и коалициите в Районната избирателна комисия в Габрово бяха регистрирани рекорден брой кандидати за депутати - 147 в 31 листи. 

Основните претенденти за разпределението на депутатските места регистрираха пълна листа от осем кандидати. Това са "Възраждане", "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Левицата", ДПС, коалиция "Солидарна Бългтария". Има и едно изключение - "Синя България", в която коалиционни партньори са БЗНС и Земеделски народен съюз, също регистрира листа от осем кандидати. 

С по двама кандидати са листите на "Българско национално обединение", партиите "Единение", "Ние, идваме" и "Български съюз за директна демокрация". Това е и най-малкият брой в една листа от регистрираните за вота на 9 юни т.г. 

По трима претенденти за гласа на избирателите са листите на "Народна партия истината и само истината" на Венци Ангелов-Чикагото, "За велика България", "Глас народен" на Светльо Витков и партия "Величие", основана на  25 март 2023 г. от Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на "Исторически парк" край Варна. 

Създадената през 2005 г. "Коалиция за розата", разпусната същата година след като на парламентарните избори постигна резултат от 1.3%, но очевидно създадена отново, има четирима кандидати в листата си. В коалицията влизат „Българска социалдемокрация – Евролевица“ на Александър Томов, партия „Обединен блок на труда български лейбъристи“ и партия „Родолюбие 2000“.

С по четирима кандидати са още: "Пряка демокрация" - преименувана през 2014 г. от партия "Реформа", за която на 2 октомври 2022 г. в габровско гласуват 74 избиратели; партия "Български гласъ", в която влизат отчепили се от "Възраждане"; Български национален съюз Нова демокрация, чийто председател е Боян Расате; Има такъв народ; Общество за нова България, чийто председател е нашумелият преди години с историята, че е забогатял като пести от закуски Маргарит Мицев; партията на Стефан Янев "Български възход" и коалиция "Ние, гражданите", в която водач на листата е Митко Гълъбов от Севлиево, който на местния вот през октомври 2023 г. беше кандидат за кмет на Севлиево, издигнат от партия „Средна европейска класа“.

"Партия на зелените", която на парламентарните избори през 2023 г. беше част от коалиция "Заедно", водена от бившия председател на Парламента Ива Митева, за изборите на 9 юни регистрира в Габрово самостоятелна листа от петима кандидати. С толкова влизат в предизборната кампания и от новоучредената от бившия водач на листа на ПП-ДБ в Габрово Радостин Василев партия "МЕЧ - морал, единство, чест" и коалиция "Център", съставена от партия „Свобода“ и партия „Българска земеделска партия“., ВМРО-БНД и партия "Зелено движение". 

Създадената през февруари 2023 г. коалиция "Неутрална България", в която влизат "Атака", БКП, Партия на българските комунисти и Русофили за възраждане на отечеството, отива на избори с листа от шестима кандидати. 

Предизборната кампания започва утре, на 10 май.  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.