Търсене

За да разберем истинската природа на човека, трябва да разберем светците - за "От върха на перото" на Ивинела Самуилова

Севлиево онлайн
За да разберем истинската природа на човека, трябва да разберем светците - за

Ивинела Самуилова

"От върха на перото" е най-новата книга на Ивинела Самуилова. Книгата е издадена от издателство "Хермес" и едва ли ще учуди някой, ако отново изстреля Ивинела към върха на класацията с най-четени и любими български автори. 

Тези, които са чели Ивинела Самуилова знаят, че тя е самобитен автор, но не до степен да оригиналничи, а по-скоро на ниво духовно съпреживяване. Това едва ли е търсено съзнателно от Ивинела, но е удивителна лекотата, с която постига духовно съвъкупление с читателя. 

Удивителен майстор на езика е Ивинела, а по всяка вероятност последната й книга не отстъпва с нищо на предишните, ако се съди по отзивите в пресата за нея. 

Представянето на книгата "От върха на перото" от издателство "Хермес" започва с цитат на Габриел Марсел: "За да разберем истинската природа на човека, трябва да разберем светците".

Издателите изваждат пред черта някои от въпросите, които книгата провокира: Наистина ли човек се приспособява към пошлото толкова лесно, че да изгуби интерес към съвършенството, за което е призван от Твореца си? Как езикът ни е свързан със светостта и красотата? И как откликът на красивото може да възстанови радостта от живота и да върне в него светлината? 

Главната героиня на Ивинела е в Търновград, за да разгледа стенописите в Арбанашките църкви заради материал за светостта, върху който работи. Но когато случайно попада на обява за уроци по калиграфия, тя решава да пооправи и почерка си. Срещата й с възрастния калиграф Владимир обаче се оказва начало на неподозирано по своята дълбочина духовно пътешествие. Краснописанието не само ще възроди душата й, но и ще я отведе при тайната на старобългарската книга.

Старата столица е подготвила още изненади за младата богословка и тя е въвлечена в училищна организация за честването на 24 май. Поканата на директора г-н Болярски да участва в обсъждането на открит урок за стила „плетение словес“ на Търновската книжовна школа я превръща в съучастник на идеята му да въведе в учебния процес принципа „по лепоте“, използван от старите книжовници. Ентусиазмът на физика Болярски и необичайният му подход да преподава удивление са заразителни и двамата бързо намират общ език. И става ясно, че физиката и метафизиката са една и съща страна на битието, в което е настанен човекът, копнеещ да осмисли земния си живот, да го извая красиво, да го изпълни с добро и радост.

Ивинела Самуилова е родена през 1971 г. в град Севлиево. Завършила е езикова гимназия с испански и английски език и има магистърска степен по богословие.

Освен като писател, през последните години богословката с талантливо перо се наложи и като преводач от испански и английски език. Сред емблематичните й преводи са романи от съвременната испанска писателка Мамен Санчес и класики от Джейн Остин.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!