За какво се договорихме с Китай? Властта отговори на китайски

Меморандумът, който кметът на Севлиево подписа с колегата си от град Нанхай в Китай, е достъпен само за китайци и хора, владеещи езика. Това става ясно, след като по-рано днес получих отговора на подаденото от мен на 12 май заявление за достъп до обществена информация до Община Севлиево. С него поисках да ми бъдат предоставени разходите, които тричленната делегация на Община Севлиево, в която влизат кметът Иванов и  заместничките му Георгиева и Тодорова, са направили за визитата до Нанхай в Китай, както и копие на меморандума, който кметът е подписал.

В законния срок получих решение, че ще ми бъде предоставен достъп до исканата от мен информация в срок до 30 дни. Срокът изтече днес и аз разполагам с информацията, която смятам, че би интересувала и севлиевци. Така де, нали Севлиево се побратимява с Нанхай, редно е да знаем за какво са се договорили двамата кметове. Още повече, че ние, севлиевци, платихме пътуването и съпътстващите го разходи, общата сума за които възлиза на малко под 13 000 лв. Затова реших, че е редно да научим в каква посока ще се движат севлиевско-нанхайските взаимоотношения. Прочетете сами, меморандумът прилагам така, както ми го изпратиха от Общината:

Не, уважаеми читатели, не ви се подигравам или унижавам. Това получих аз от Община Севлиево. Меморандумът на китайски и под него стои подписа на кмета Иван Иванов. Ако вие не разбирате под какво се е подписал, дали той е разбрал? Простете, д-р Иванов, не подценявам Вашата интелигентност, но със сигурност твърдя, че владеенето на китайски не е сред възможностите Ви. Да, вероятно тук е била намесата на преводача, но не е ли редно Севлиево и неговите жители да имат достъп до копие от споразумението на български език? Всъщност не е ли това изискване на Конституцията на Република България, където в чл. 3 се казва: „Официалният език в републиката е българският“? И как един български кмет изпраща на един български журналист копие от документ, официално поискан от администрацията, на чужд език?

Останалата информация, която поисках със заявление по Закона за достъп до информация ми бе предоставена коректно. Сумата, похарчена от тричленната делегация за пътуването до Китай е 12 768.50 лв. От тях 589.39 лв. са за визи, 6 183.47 лв. за самолетни билети, 1761 лв. за ползване услугите на преводач, 4 234.64 лв. са начислени за командировъчни разходи.

написано от Емилия Димитрова

Платформа за проверка на фактите стартира и в България
Общество
МиГ-29 е паднал в морето по време на учение тази нощ
Общество
Севлиево окончателно изгуби 4 млн. евро за развитие на селските райони
Общество
Започват проверки за спазване забраната срещу изсичане на гори
Общество
От 10 юни Паспортна служба ще работи с удължено работно време
Общество
Освободени са двама от ръководството на Северноцентралното предприятие
Общество
До 22 юни се кандидатства за трета фаза подкрепа за оборотни средства
Общество
Борислав Бончев се срещна с МВР - ръководството, темата са изборите
Общество
Четирите стихии - фестивал за 1 юни събира деца и възрастни
Общество
Мобилни екипи за ваксинация поиска областният управител за Севлиево
Общество
Министър Минеков удостои Найден Петров с почетен знак „Златен век“
Общество
Анализ трябва да елиминира Африканската чума по свинете
Общество
Честит Ден на светите братя Кирил и Методий
Общество
С над 20 000 балкански пъстърви бяха зарибени девет планински реки
Общество
Енерго Про променя датите за отчитане и плащане на ел. енергията
Общество
Областният управител разпореди проверка на язовирите
Общество