За малката Пресияна "Семе българско" бе своеобразен рожден ден

Малката Пресиянадетето, което се появи на бял свят от ин витро процедура, финансирана със средствата, събрани от благотворителния базар на фестивала "Семе българско", и нейната майка бяха специални гости на тазгодишното издание на фестивала. Във втория ден от фестивалната фиеста гостите се запознаха с момиченцето. 

Официалният гост на откриването и основател на “Движение за национална кауза” Андрей Арнаудов сподели целите на организацията ДНК, чийто основател е. „В нея може да участва всяка двойка, чието дете е заченато през 2016 година. Бъдещите или настоящи родители се записват, като публикуват във фейсбук страницата на ДНК селфи с положителен тест за бременност, снимка от видеозон или на вече роденото бебе, с хаштаг  #pravimgozabg. Така не само дават добър пример, но и помагат на други двойки да станат родители“, каза Андрей. Той обяви, че за всяка споделена бременност ДНК ще дари средства на фондация „Искам бебе“ за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в България. Записването за участие в кампанията е до 1 май 2017 г. 

Сертификат за особен принос в съхранението на българското ДНК и признание за постигнатите резултати връчи Андрей Арнаудов на кмета Иван Иванов и на инициатора на „Семе българско“ Ивелина Елмазова. Така той даде своята висока оценка за постигнатите резултати в​ продължението на българския род.  

„Най-доброто от нашите инициативи е това, че те дават своя резултат. Вече имаме няколко деца, които са дошли на този свят, благодарение на нашите усилия“, каза кметът и съобщи, че от общинската програма за финансиране на двойки с репродуктивни смущения има две дечица.

След откриването водещият Андрей Арнаудов, кмета на Севлиево и ин витро деца засяха дръвче в парк „Казармите“, като по този начин материализираха надеждата си, че българското ще пребъде в поколенията. Така присъстващите станаха част от новата инициатива на фестивала „И за да пребъде България“. Идеята подкрепиха редица родолюбиви българи от цялата страна, които изпратиха шепа земя от своите родни места, за да бъде поставена в съответната географска област на България.

Специално място на фестивала беше отредено на базара „Шанс за бебе“, който подпомага семействата с репродуктивни проблеми. И тази година бяха изложени ръчно изработени предмети и сувенири от севлиевските деца. Средствата, които бъдат събрани ще се дарят на фондация „Искам бебе“.

Празничният ден продължи с разнообразни музикални участия на сцената и спектакъла на Николина Чакърдъкова, който събра хиляди почитатели на народната певица.

Наситена бе фестивалната програма през двата празнични дни, когато народът ни празнува Лазаровден и Цветница. Парк "Казармите" не спираше да се пълни със зрители през целия ден, а когато на сцената излезе Николина Чакърдъкова в парка наистина нямаше къде да се стъпи.

Четвъртото издание на единствения по рода си у нас фестивал „Семе българско”, чиято цел е да запази българския ген, българските традиции и българския дух, беше оценен по достойнство от участниците в официалната церемония по откриването на фестивала. На нея присъстваха кметът Иван Иванов, областният управител Иванка Баева и евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Новаков, и Ивелина Елмазова, инициатор и организатор на събитието. „Това, което посеем в земята и живота си днес, ще го пожънат децата ни утре” – заяви в приветственото си слово кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов и приветства севлиевци и гостите на фестивала, които в хубавия празничен ден бяха дошли в парк „Казармите“, независимо от хладното време.

„Днес, когато са отворени границите и можем да пътуваме по цяла Европа, нуждата от нашата идентичност е по-голяма от тогава, когато имаше граници” – оцени важността на събитието евродепутатът Владимир Уручев, който за втори път е гост на уникалния севлиевски фестивал. „Ние имаме нужда да показваме, че сме българи, че имаме изключително славни традции. Това, което тук се случва, е ценен начин да съхраняваме българските традиции, които са наши и трябва да налагамепред света” – заяви още Уручев.

„Този фестивал е изключителен, заради децата, заради българския дух. Всичко, което правим, трябва да е в името на тях” – допълни колегата си евродепутатът Андрей Новаков.

„Нашият екип вярва, че човек, за да стъпи в бъдещето, трябва да носи миналото в себе си като ген, като отношение, защото ние сме това, което са ни завещали нашите предци” – заяви пред гостите Ивелина Елмазова, инициатор на фестивала. Тя благодари за подкрепата, която е получила от кмета на Севлиево за провеждането на този фестивал, както и на всички, които са повярвали, че идеята си заслужава. - За да продължим да бъдем себе си, трябва да вярваме в това, което сме. Ние сме българи и носители на нещо толкова велико и славно, че само, ако сме заедно в такива инициативи и ги подкрепяме, те ще продължат, и ще са завещание на нашите деца, каквато е целта на фестивала - За земята, семената и децата на България” – заяви още Ивелина Елмазова.

„Преди четири години дадохме старт на “Семе българско” и надградихме нашата кауза, но най-хубавото е, че нашият скромен екип се увеличи с четири нови члена – имаме си четири момченца. Изпълнихме нашата основна кауза и с фондация „Искам бебе” помогнахме на едно севлиевско семействo, което вече си има своя рожба. Тя продължава и през тази година” – каза Венета Лазарова, част от екипа на „Семе Българско”.

След церемонията, официалните гости - областният управител Иванка Баева, евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Новаков, както и кметът Иван Иванов се включиха в изработването на най-дългата българска шевица.

Не бяха малко и тези, които искаха да се научат как се тъче на монтирания в парка стан.

Гостите на фестивала имаха възможност да усетят вкуса на позабравените български храни, които предложи базарът на „Селския мол“. На сергиите бяха представени изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.

       

 

Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество