За мътната вода в мътни времена
Кална е водата на водохващане Багарещица, снимка: архив ВиК "Бяла"

от Емилия Димитрова

Поради замътване на водоизточниците, град Севлиево и селата, които се захранват по стоманения водопровод, ще останат без вода на 11 декември 2020 г. от 9:00 до 17:00 ч. С нарушено водоподаване ще са селата, които се захранват от етернитовия водопровод. 

Това съобщение на сайта на ВиК Габрово идва само ден, след гръмкото оповестяване на милостта на правителството, което отпусна почти 4 млн. лв. за още един участък от ремонт на източния водопровод. На сайта на севлиевска Община пък се появи следното: "С това правителството изпълни ангажиментите, поети по време на посещението на премиера Бойко Борисов да продължи подкрепата от държавата за решаване на водните проблеми в цялата област". 

Ако става дума за онова посещение през 2013 г., когато минавайки през площада на Севлиево Борисов се обърна към хората с: "Ще се къпете!", оттогава много вода изтече по пробитите водопроводи и не стигна до чешмите. Седем години по-късно в Севлиево и селата трябва да сме доволни, че държавата продължавала подкрепата си за решаване на водния проблем и вероятно е съвпадение на обстоятелства, че тази подкрепа идва три месеца преди парламентарните избори. 

А може би става дума за едно друго посещение, през ноември 2019 г., когато Борисов дойде за откриване обновения завод за санитарна арматура на „Идеал Стадарт-Видима“. На тръгване човек на "Севлиево онлайн" улови репликата „И за водата, каквото сме се разбрали“, отправена към наскоро избрания за трети мандат кмет Иван Иванов (ГЕРБ). Когато попитахме обаче "Какво за водата", получихме само поглед през рамо. На другия ден на сайта на Общината се появи публикация със заглавие „Премиерът подкрепи Общината за финализиране на водните проекти“, но в текста по-долу нямаше и дума за водни проекти. 

Нали помните водната криза в Перник, с която започваха новините на всички медии. А дали някой помни, че когато в Перник се надигнаха срещу липсата на питейна вода, в Севлиево вече беше обявен воден режим. Обявиха го на втория ден след балотажа на местните избори, въпреки, че в села от общината вода нямаха четиринайсет последователни дни, а в града налягането късно вечер и през нощта бе толкова намалено, че от пети етаж нагоре бе невъзможно да се ползва душ. Въпреки безспорната необходимост от въвеждане на режимно водоподаване, печеленето на изборите беше приоритет.  

Заради всичко това е очевидно, че тези дни държавата не е изпълнила ангажиментите си към Севлиево, а е притисната да финансира подмяната на тръбите по водопровод, по който изтича 90% от водата. И моля, спестете си гръмките благодарности към Борисов, защото и с последните му предизборни милиони в Севлиево няма вода. Мътна е, като времето на неговото управление. 

Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Няма санкционирани кметове в габровско заради нерегламентирани сметища
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
Три меморандума и едно споразумение – безкрайното пътуване на Севлиево към Китай
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество