За отвличането в Градница – по три години затвор условно

автор: Ружа Любенова

източник: вестник "Седмицата"

По три години затвор - условно, получиха двама млади жители на севлиевското село Градница, които бяха осъдени за отвличане и унищожаване на чуждо имущество. Присъдата бе произнесена от състав на Окръжен съд Габрово на 13 декември т. г. Срокът, през който трябва да внимават да не сгафят отново и да отидат в затвора, е пет години. Страните по делото могат да обжалват пред великотърновския Апелативен съд в 15-дневен срок.

Делото срещу двамата – с инициали В. С. и А. Б., започна на 20 май т. г. Според обвинителния акт на Окръжна прокуратура-Габрово на 7 декември 2017 г. те отвлекли нощем и били техен съселянин, чупили и трошили имущество в дома му.

В документа е записано, че В. С. и  А. Б., на споменатата дата около 1, 30 часа през нощта, в съучастие, отвлекли 21-годишния Д. Б. от къща в селото. Влезли в незаключената къща, хванали го и го измъкнали от леглото, докато спял. Завлекли го до автомобила „Алфа Ромео“, с който дошли, и го закарали в покрайнините на Градница, на един от мостовете. Преди това обаче с дървена бухалка потрошили де каквото сварят от имуществото в къщата – мебели, лаптоп, монитор, огледала и др.

Но целта им не била Д. Б., когото отвлекли, а да примамят хазаинът му Б. Б., с когото смятали, че имат неуредени взаимоотношения. Само че точно тази нощ той не си бил вкъщи и го отнесъл наемателят му.

Планът им не успял. Колкото и да се обаждали на Б. Б. и да го викали да дойде, да си оправят сметките и да освободят пленника си, той не се съгласил и не отишъл при тях.  Не помогнали и заплахите, че ще хвърлят Д. Б. от моста, а после ще се върнат да запалят къщата му.  „След като срещата на обвиняемите с Б. Б. не се осъществила, те закарали Д. Б. извън селото, където започнали да го бият – пише в обвинителния акт. - Пострадалият Д.Б. успял да избяга и се скрил в гориста местност. През това време Б. Б. подал сигнал за отвличането на приятеля му.“

Сега, седем месеца след началото на делото, Окръжният съд в Габрово призна В.С. и А.Б. за виновни „че на 7 декември 2017 г., около 1,30 ч., в съучастие помежду си, отвлекли младеж от с. Градница, общ. Севлиево. Видно от доказателствата по делото пострадалият бил принудително изведен от къща в същото село и откаран с автомобил в покрайнините на населеното място – престъпление по чл.142 ал.2 т.2 пр.І във вр. с ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият В.С. бе признат за виновен и за противозаконно унищожаване на чуждите движими вещи – преносим компютър, домашно кино, монитор и др., всичко на стойност 379 лева... престъпление по чл.216 ал.1 от НК. „Видно от доказателствата по делото, с тези си действия извършителите се опитали да накарат собственика на унищоженото имущество, който е и приятел на отвлечения младеж, да се срещне с тях“, записа в присъдата съдът.

Ще припомним, че малко преди началото на това дело, на 8 май т. г., на първо четене бяха приети промени в Наказателния кодекс, които дават възможност за освобождаване от наказателна отговорност при неизбежна самоотбрана. Измененията предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем. Предложените промени са предназначени да направят уредбата на неизбежната отбрана ясна и разбираема не само за юристите, а и за всеки гражданин, който извършва защитно действие срещу непосредствено и противоправно нападение, казаха юристи.

 

Повдигнаха две обвинения на бракониер за убийство на благороден елен
Криминални
Разследва се обир в магазин в с. Добромирка
Криминални
Кражба от жилище в Севлиево, липсват 10 000 лв.
Криминални
Девет са задържани, 13 са привлечени като обвиняеми в Сухиндол
Криминални
Засада и опит за убийство в Магъра на яз. "Ал. Стамболийски"?
Криминални
Мъж е с опасност за живота след юмручен удар при спор
Криминални
Водачът с 2,14 промила алкохол от ул.“Ст. Пешев“ се призна за виновен
Криминални
Задържаха мъж и жена край с. Батошево заради убита кошута
Криминални
Двама са задържани за среднощен побой над мъж
Криминални
Хлапак опитал да открадне училищен автобус, хванали го
Криминални
Девет кражби от жилища за по-малко от месец извършил 19-годишен
Криминални
Стар познайник на ИАРА пак бракониерствал на яз. "Ал. Стамболийски"
Криминални
Стар познат на полицията е вероятен извършител на палеж
Криминални
Убийство на благороден елен край Кръвеник, хванати са следите на бракониерите
Криминални
Два чувала контрабанден тютюн иззеха полицаи край с. Ряховците
Криминални
Два луксозни автомобила на един собственик са запалени в Габрово
Криминални