За отвличането в Градница – по три години затвор условно

автор: Ружа Любенова

източник: вестник "Седмицата"

По три години затвор - условно, получиха двама млади жители на севлиевското село Градница, които бяха осъдени за отвличане и унищожаване на чуждо имущество. Присъдата бе произнесена от състав на Окръжен съд Габрово на 13 декември т. г. Срокът, през който трябва да внимават да не сгафят отново и да отидат в затвора, е пет години. Страните по делото могат да обжалват пред великотърновския Апелативен съд в 15-дневен срок.

Делото срещу двамата – с инициали В. С. и А. Б., започна на 20 май т. г. Според обвинителния акт на Окръжна прокуратура-Габрово на 7 декември 2017 г. те отвлекли нощем и били техен съселянин, чупили и трошили имущество в дома му.

В документа е записано, че В. С. и  А. Б., на споменатата дата около 1, 30 часа през нощта, в съучастие, отвлекли 21-годишния Д. Б. от къща в селото. Влезли в незаключената къща, хванали го и го измъкнали от леглото, докато спял. Завлекли го до автомобила „Алфа Ромео“, с който дошли, и го закарали в покрайнините на Градница, на един от мостовете. Преди това обаче с дървена бухалка потрошили де каквото сварят от имуществото в къщата – мебели, лаптоп, монитор, огледала и др.

Но целта им не била Д. Б., когото отвлекли, а да примамят хазаинът му Б. Б., с когото смятали, че имат неуредени взаимоотношения. Само че точно тази нощ той не си бил вкъщи и го отнесъл наемателят му.

Планът им не успял. Колкото и да се обаждали на Б. Б. и да го викали да дойде, да си оправят сметките и да освободят пленника си, той не се съгласил и не отишъл при тях.  Не помогнали и заплахите, че ще хвърлят Д. Б. от моста, а после ще се върнат да запалят къщата му.  „След като срещата на обвиняемите с Б. Б. не се осъществила, те закарали Д. Б. извън селото, където започнали да го бият – пише в обвинителния акт. - Пострадалият Д.Б. успял да избяга и се скрил в гориста местност. През това време Б. Б. подал сигнал за отвличането на приятеля му.“

Сега, седем месеца след началото на делото, Окръжният съд в Габрово призна В.С. и А.Б. за виновни „че на 7 декември 2017 г., около 1,30 ч., в съучастие помежду си, отвлекли младеж от с. Градница, общ. Севлиево. Видно от доказателствата по делото пострадалият бил принудително изведен от къща в същото село и откаран с автомобил в покрайнините на населеното място – престъпление по чл.142 ал.2 т.2 пр.І във вр. с ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият В.С. бе признат за виновен и за противозаконно унищожаване на чуждите движими вещи – преносим компютър, домашно кино, монитор и др., всичко на стойност 379 лева... престъпление по чл.216 ал.1 от НК. „Видно от доказателствата по делото, с тези си действия извършителите се опитали да накарат собственика на унищоженото имущество, който е и приятел на отвлечения младеж, да се срещне с тях“, записа в присъдата съдът.

Ще припомним, че малко преди началото на това дело, на 8 май т. г., на първо четене бяха приети промени в Наказателния кодекс, които дават възможност за освобождаване от наказателна отговорност при неизбежна самоотбрана. Измененията предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем. Предложените промени са предназначени да направят уредбата на неизбежната отбрана ясна и разбираема не само за юристите, а и за всеки гражданин, който извършва защитно действие срещу непосредствено и противоправно нападение, казаха юристи.

 

За отвличането в Градница – по три години затвор условно
Криминални
Полицията разкри крадец на 50 л домашна ракия
Криминални
Задържаният за подкуп горски служител е освободен срещу гаранция
Криминални
Контрабандни цигари и тютюн са иззети от жител на с. П. Славейков
Криминални
Унгария търси пари от двама севлиевци, съдени за „трафик на хора“
Криминални
Предадоха на съд севлиевец, натрупал над 200 хил. лв. от лихварство
Криминални
Задържан е мъж от с. П. Славейков, отглеждал канабис
Криминални
Отново бракониерски мрежи в Мъгъра , яз „Ал. Стамболийски“
Криминални
Двама непълнолетни откраднали пожарогасителите на детска градина
Криминални
Още два трупа на благородeн елен са открити в балкана
Криминални
Непълнолетна крадла оставила без портфейл пациентка
Криминални
Хванаха марихуана в 16-годишен, прокуратурата се заема
Криминални
Измамник от Русе, действал в Севлиево, е за постоянно в ареста
Криминални
Откраднаха проводника от две междустълбия в с. Бериево
Криминални
23-годишен без книжка уби жена в Добромирка и избяга
Криминални
Внимание: крадци в Севлиево
Криминални