Търсене

За отвличането в Градница – по три години затвор условно

За отвличането в Градница – по три години затвор условно

автор: Ружа Любенова

източник: вестник "Седмицата"

По три години затвор - условно, получиха двама млади жители на севлиевското село Градница, които бяха осъдени за отвличане и унищожаване на чуждо имущество. Присъдата бе произнесена от състав на Окръжен съд Габрово на 13 декември т. г. Срокът, през който трябва да внимават да не сгафят отново и да отидат в затвора, е пет години. Страните по делото могат да обжалват пред великотърновския Апелативен съд в 15-дневен срок.

Делото срещу двамата – с инициали В. С. и А. Б., започна на 20 май т. г. Според обвинителния акт на Окръжна прокуратура-Габрово на 7 декември 2017 г. те отвлекли нощем и били техен съселянин, чупили и трошили имущество в дома му.

В документа е записано, че В. С. и  А. Б., на споменатата дата около 1, 30 часа през нощта, в съучастие, отвлекли 21-годишния Д. Б. от къща в селото. Влезли в незаключената къща, хванали го и го измъкнали от леглото, докато спял. Завлекли го до автомобила „Алфа Ромео“, с който дошли, и го закарали в покрайнините на Градница, на един от мостовете. Преди това обаче с дървена бухалка потрошили де каквото сварят от имуществото в къщата – мебели, лаптоп, монитор, огледала и др.

Но целта им не била Д. Б., когото отвлекли, а да примамят хазаинът му Б. Б., с когото смятали, че имат неуредени взаимоотношения. Само че точно тази нощ той не си бил вкъщи и го отнесъл наемателят му.

Планът им не успял. Колкото и да се обаждали на Б. Б. и да го викали да дойде, да си оправят сметките и да освободят пленника си, той не се съгласил и не отишъл при тях.  Не помогнали и заплахите, че ще хвърлят Д. Б. от моста, а после ще се върнат да запалят къщата му.  „След като срещата на обвиняемите с Б. Б. не се осъществила, те закарали Д. Б. извън селото, където започнали да го бият – пише в обвинителния акт. - Пострадалият Д.Б. успял да избяга и се скрил в гориста местност. През това време Б. Б. подал сигнал за отвличането на приятеля му.“

Сега, седем месеца след началото на делото, Окръжният съд в Габрово призна В.С. и А.Б. за виновни „че на 7 декември 2017 г., около 1,30 ч., в съучастие помежду си, отвлекли младеж от с. Градница, общ. Севлиево. Видно от доказателствата по делото пострадалият бил принудително изведен от къща в същото село и откаран с автомобил в покрайнините на населеното място – престъпление по чл.142 ал.2 т.2 пр.І във вр. с ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият В.С. бе признат за виновен и за противозаконно унищожаване на чуждите движими вещи – преносим компютър, домашно кино, монитор и др., всичко на стойност 379 лева... престъпление по чл.216 ал.1 от НК. „Видно от доказателствата по делото, с тези си действия извършителите се опитали да накарат собственика на унищоженото имущество, който е и приятел на отвлечения младеж, да се срещне с тях“, записа в присъдата съдът.

Ще припомним, че малко преди началото на това дело, на 8 май т. г., на първо четене бяха приети промени в Наказателния кодекс, които дават възможност за освобождаване от наказателна отговорност при неизбежна самоотбрана. Измененията предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем. Предложените промени са предназначени да направят уредбата на неизбежната отбрана ясна и разбираема не само за юристите, а и за всеки гражданин, който извършва защитно действие срещу непосредствено и противоправно нападение, казаха юристи.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!