За пътуването до Брюксел на ученици, разказва Красимира Томева
Християн Любенов, Николай Станчев, Теодор Филипов, Георги Георгиев и Шемнян Шериф и учителката Красимира Томева, снимка: личен архив

Петимата ученици от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ Християн Любенов, Николай Станчев, Теодор Филипов, Георги Георгиев и Шемнян Шериф, спечелили първите места в конкурса „Аз, бъдещият инженер“ и техният ръководител Красимира Томева наскоро се завърнаха от Брюксел, където бяха на посещение в Европейския парламент по покана на евродепутата Илхан Кючюк.

За престоя им в столицата на Белгия разказва тяхната учителка Красимира Томева.

Брюксел е сърцето на Европейския съюз. Градът официално е двуезичен. Тук говорят френски и фламандски. Много са нещата, с които е известен: дипломати и политици; кафенета и ресторанти, пълни с хора от цял свят; големи и приветливи паркове; стотици магазини за шоколадови изделия; белгийска бира, отново стотици видове... Ухание на какао и на пресни гофрети, които гъделичкат небцето. Казват, че Брюксел е удивително място, където модерната Европа съжителства с изминалото хилядолетие. Всичко това видяхме и усетихме през трите дни на нашия престой.

В Европейския парламент с Илхан Кючюк, снимка: личен архив

Посещението на Европейския парламент беше една чудесна възможност да се запознаем с неговата дейност. Какво прави Парламента за гражданите на ЕС, какъв е неговият състав, кои са основните му роли и неговото влияние – интересна и отчасти нова информация, която научихме. Срещата ни с г-н Кючюк, с когото вече пет години си партнираме в съвместни училищни конкурси, беше вълнуваща. Акцент на разговора ни с него бе младежката дейност. Разговаряхме за бъдещето на младите хора, ролята на България в Европейския съюз и позициите й в Европа.

„Щастлив съм да бъда домакин тук, в Европейския парламент“ – с тези думи и с усмивка ни приветства г-н Кючюк. Той сподели, че креативността на младите хора стои в основата на едно по-добро бъдеще и успешно развитие на живота в различните сфери; че предприемаческият дух трябва да се развива и възпитава още от училищната скамейка. Илхан Кючюк ни разказа още за работата си в Парламента, комисиите, в които участва, предизвикателствата и трудностите пред младите европейци.

Картина на Васко Василев подариха учениците и тяхната учителка на евродепутата Илхан Кючюк

Ние му подарихме картина на художника Васко Василев – едно платно, изобразяващо центъра на Севлиево с паметника на Свободата. Да му напомня родния край и младежките години и да го връща в България винаги когато я погледне.

Потапяме се в парламентарната атмосфера. Не без гордост пристъпваме и обхождаме местата, където политици от цяла Европа работят за общи каузи. Чувството е особено, усеща се само тук на място.

Разгледахме Дома на европейската история. Това е голям музей с изложбени зали и колекции, където посетителите се срещат с миналото, настоящето и бъдещето на европейския континент. На шестте етажа са разположени различни експозиции. Разходката ни продължава към прочутия Атомиум, построен през 1958 г. за световното промишлено изложение Експо 58. Девет метални сфери, разположени по върховете на огромен куб и една в неговия център. Това е кристалната решетка на желязото, увеличена 165 милиарда пъти. Твърде впечатляваща гледка. Атомиумът е една от най-посещаваните атракции в Брюксел.

На брюкселския площад, снимка: личен архив 

Разходихме се по централния площад на града - Grand Place или Grote Markt, красив площад от XIII век. Огромни готически и барокови фасади, богато украсени с орнаменти. Видяхме и Пикаещото момченце - друга забележителност на белгийската столица. Този символ, известен като малкия Жулиен (на френски) или Манекен Пис (на фламандски), представлява малък фонтан със статуя на пикаещо голо момченце. Според една от легендите, момченцето препикало огъня, с който заговорници искали да подпалят града, и така го спасило. Има и една друга история, че някога на тази улица живеела зла вещица, която вкаменила момченцето, защото препикало вратата на дома й.

Традиция е постоянното обличане на Жулиен в многобройни тоалети, а при приемането на България в ЕС и на националния ни празник, го пременяват с българска носия. Всеки месец на решетката на фонтана се публикува списък с костюмите, според които момченцето ще си променя тоалетите.

Преди да отпътуваме, успяваме да видим и Триумфалната арка, изградена по повод 50-годишнината от независимостта на Белгия. Направена е от желязо, стъкло и камък и символизира величественото минало на страната.

За малкото време в Брюксел разбираме, че белгийците са толерантни, възпитани и отговорни. И много любезни. Използват велосипеди, изглеждат спокойни. Пътешествието ни е към своя край. Доволни сме. Получихме една чудесна награда – възможността да видим невероятния Брюксел, да посетим непознати места и опознаем част от големия свят, в който живеем.

Ще има изпращане на абитуриентите, пише се протокол
Образование
Професия Екскурзовод - да бъдеш очите и душата на туристите
Образование
Техническият университет в Габрово предлага онлайн изпити за кандидат-студенти
Образование
От днес до 29 март - на училище от вкъщи
Образование
НМО ще публикува ресурси в Националното е-хранилище
Образование
Има вероятност абитуриентските балове да са през юли
Образование
213 абитуриенти в общината ще се явят на задължителна матура
Образование
Матурите в 12 клас ще са на 1 и 3 юни
Образование
Професия Хотелиер - да създаваш у хората усещането, че са специални
Образование
Студенти от Габрово създадоха модел за измъкване на туризма от кризата
Образование
В гимназия "Пенчо Семов" подготвят аниматори с широка реализация
Образование
РУО определи в кои сгради и зали ще се проведат матурите
Образование
СБУ номинира три учителки за отличие "Неофит Рилски"
Образование
В ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ изпращат първия виртуален випуск
Образование
Красимира Томева получава отличието "Неофит Рилски"
Образование
Детските градини и ясли в Севлиево ще отворят на 1 юни
Образование