Търсене

За предизборния ден - в синьо, за изборния - в зелено: РИК пусна инструкции за видеозаснемането на вота

Емилия Димитрова
Окончателно: ГЕРБ печели в област Габрово с 40% вот

За предизборния ден - в синьо, за деня на изборите - в зелено - това оцветяване на предстоящото гласуване са всъщност инструкции към членовете на секционни избирателни комисии, които стъпка по стъпка описват какво трябва да се прави с устройствата за видеозаснемане. 

Районната избирателна комисия в Габрово разпространи два вида инструкции за работа с устройствата за видеозаснемане. Тези за деня преди изборите са в синьо, а инструкциите за самия изборен ден са в зелено.

По всяка вероятност всеки от членовете на комисиите има телефон и знае как да го включи, но тъй като инструкциите са подробни и изключително детайлни, те включват указание дори за изваждането на телефона от кутията преди да бъде включен. 

Над 2200 секции ще бъдат без интернет връзка

Според указанията в деня преди изборите, когато секцията се подготвя за гласуването на следващия ден, устройството трябва да бъде тествано. Целта на текста е да се установи дали има достатъчно добра интернет връзка, за да се извърши и излъчи в реално време видеозапис. 

Според "Информационно обслужване" очаква се над 2200 да са секциите у нас, в които няма да има интернет. Ако в някоя от секциите няма видео в реално време, записът остава върху техническото устройство. След приключване на работа съответната комисия оставя изборните документи и самото устройство в Районната избирателна комисия. Тя на свой ред го предоставя в ЦИК, откъдето ще качат всички записи от броенето в портала evideo.bg.  

Да извадим устройството от кутията

Първото, което членовете на секционната комисия трябва да проверят преди да тестват устройството е дали инструкцията, с която разполагат, е маркирана с кода на тяхната секция. Ако има разминаване, трябва да се свържат с Районната избирателна комисия (РИК). Следващата стъпка, която им е оказана, е да проверят дали наблизо има маса, на която да бъдат поставени устройството и стойката, на която ще е закрепено. След това трябва да се уверят, че наблизо има контакт, който да използват за включване на адаптера, ако се окаже, че има нужда. Според публични изявления на членове на ЦИК устройствата издържат 8 часа видеозаписване. 

Важно указание е устройството да бъде поставено така, че да не е срещу прозорец, което би попречило на добър образ. Точно това указание може да се окаже ненужно, тъй като броенето на бюлетините ще бъде във време, когато навън ще е тъмно. 

Следват инструкции да се извади телефона от кутията, да се зареди, да се сканира QR кода, след което системата ще стартира за 10 секунди, в които ще предава автоматично видеоизлъчване. След това на екрана трябва да се изпише "Благодарим за теста", а устройството и стойката трябва да се приберат на недостъпно място, за да бъдат извадени след приключване на изборния ден. 

Инструкциите за самия изборен ден напълно се припокриват с тези от деня за тестване. Има само една разлика - след сканиране на QR кода е упоменато, че системата стартира автоматично излъчването на записа.

Записването и излъчването започват от обявяването на изборния ден за приключил до подписването на секционните протоколи. Устройството може да включва и изключва само председателя на секционната комисия. 

При засилен интерес

Платформата, на която ще се излъчва видеозаснемането в реално време, а в последствие качени и записите от броенето на гласовете, няма да бъде разположена в България. Тя ще бъде в инфраструктурата на една от най-големите компании, които предоставят облачни услуги. Има възможност да бъде разширена по всяко време, за да отговори на а очаквания сериозен интерес за наблюдение от страна на гражданите.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.