За Тодор Тодоров, или когато рисуваните слънца топлят
Тодор Тодоров с внука си, с който са съавтори в картината зад тях

Вижте добре снимката на мъжа с детето. Това са Тодор Тодоров и неговият внук Габи. Днес двамата са главни герои в една история - историята на Тодор Тодоров, продължена, засега бегло, но пък кой знае, от внука му. За целта трябва да се вгледате в картината зад тях. Виждате ли слънцето. Не е обикновено слънце, а отпечатано. Това слънце е нарисувано от отпечатъците на ръцете на дядо и внуче. Усещате ли как грее? 

Тази вечер художникът от Севлиево Тодор Тодоров успя да напълни градската галерия "Асен и Илия Пейкови". Напълни я със светлина, с цветове, с цветята, които той и съпругата му получиха от десетките приятели, дошли да поздравят Тодор Тодоров за неговата юбилейна изложба. А вечерта преливаше от емоции, защото днес Тодор Тодоров, Тошко, както го наричат приятелите, стана на 60 години. И избра да отбележи юбилея си в галерията, защото душата му жадува изкуство и живее с изкуството. 

"Тодор Тодоров е от представителите на севлиевските художници с ярко изрязена живопис. Живопис, която го отличава от другите художници", каза при откриването на изложобата директорът на галерията и дългогодишен приятел с Тодор Тодоров Васко Василев. "Когато дойдох в Севлиево, Тошко бе един от първите хора, с които се запознах", сподели по-късно Василев, който не успя да сдържи емоциите си при представянето на художника. 

За Тодоров Васко Василев каза, че макар и пестелив на цветове, успява да улови мимолетните емоции на радост, тъга, самота или просто да ни накара да се усетим и ние".

Няма как злителят да не усети, че от повето картини на художника искри слънцето. Понякога ярко, друг път приглушено, а трети път просто загатнато, но винаги там, в платната, взривяващо своята сила и светлина, топлещо през боите. 

А най-ярко на юбилейната изложба блести слънцето, нарисувано от Тодор и внука му. Мъжка ръка, детска ръка, мъжка ръка, пак детска. И така докато се получи кръг, ярко жълто и оранжево се преплитат, защото това е смисълът на един шейсетгодишен живот - да се слееш с времето чрез онези, които идват след теб. 

Уникална изложба, силни емоции за нейното откриване и много обич и мъдрост от картини, отношения с приятели и усещане за живота има в това, което днес Тодор Тодоров подари на Севлиево. И бъдете сигурни, не е за последно. Тази вечер той покани гостите си на своя юбилей 3х30. Днешният беше 3х20. С какво ли ще ни изненада тогава?

автор: Емилия Димитрова

Седем награди от „Звездици за Лора“ за "Upstream Voices”
Култура
Кой е Емилиян Маринов, новият председател на "Развитие-1870"
Култура
Ученици дават живот на камъка
Култура
130 г. от рождението на Чарли Чаплин в Музея на хумора и сатирата
Култура
Първа награда завоюва Лъчезар Иванов от "Звездици за Лора"
Култура
Тамплиерите отличиха художници, нарисували "Рицарят в мен"
Култура
Ансамбъл "Тракия" и Илия Луков - на "Семе българско"
Култура
Ученици каменоделци откриват изложба в Севлиево
Култура
Гала и Антония са в клуб 2018 на фондация "Димитър Бербатов"
Култура
В галерия "Видима" - Ненчо Русев с живопис и пластика
Култура
Данаил Лалев се оттегли от ръководството на Читалището
Култура
Народни хора за начинаещи - курсът започва на 4 април т.г.
Култура
И шоуто започна. Шоуто на трио „Звън“ в Лондон
Култура
Галерия "Видима" откри изложба на Ненчо Русев
Култура
От деца за деца, или как една приказка се пише 85 години
Култура
Среща с Кирил Божинов и рецитал - в Библиотеката
Култура