За успеха само талант не стига, понякога трябват...пари

За Цоньо научих тази вечер. Корифеи в музиката казват, че е най-добрият млад перкусионист в България. Наричат го виртуоз. Свири на ударни инструменти откакто се помни. За него светът е музика. Свирел на шушулките по дърветата в парка, тропал по крака си, дори тичал в ритъм, барабанейки с ръце по тялото си. Първото му барабанче…майка му казва, че му скъсал кожата, буквално. Така се започнало.

Малкото момче продължило да развива таланта си в музикалното училище „Любомир Пипков“ в София. Учителите му твърдят, че е истински музикален бисер. Когато бил в 8-ми клас, изнесъл концерт в Париж. А наградите му…няма да ги изброявам. Проучих, не са малко.

Защо ви разказвам за Цоньо? Защото е един млад българин, приет в най-престижния музикален колеж в света, „Berklee College of Music" в Бостън, САЩ. Над 230 са възпитаниците на колежа, носители на наградата „Грами“. И нашето момче, българинът Цоньо Цветков, преборил конкуренцията на 16 000 кандидати от цял свят с българска копаница.

Затворете очи и си представете как Цоньо свири копаница на ударните инструменти. Не започвате ли да притропвате, не ви ли се иска да рипнете?...

Писмото с отговора не закъсняло. Приет е. Но колежът му осигурява стипендия от 20 000 долара. Още толкова трябва да плати семейството за първата година. Има уверението на администрацията на колежа, че при показани добри резултати през първата година, ще осигурят необходимите средства за останалите три години.

И ето, копаницата става тежка, кефлийска, както казват танцьорите. Натежава някак. Защото на музиканта трябват 20 000 долара, за да учи там, където учат най-добрите музиканти в света, онези, които печелят „Грами“. Днес обаче младият мъж не мисли за музикалните награди. Защото отиването му в Бъркли е под въпрос и зависи изцяло от  пари.

Аз не искам да си представя, че мечтата на един млад българин може да зависи от трийсетина хиляди лева. Затова споделям историята на Цоньо с читателите на Севлиево онлайн. И защото тук, в града на комитите, със сигурност има хора, готови да застанат зад Цоньо Цветков. Но и заради вярата, че можем да се радваме за успехите на децата ни. Та нали на тях разчитаме за по-доброто бъдеще на България.

В едно интервю Цоньо споделя, че в живота няма нищо случайно и важните неща се случват в най-подходящия момент. Споделям вярата му и знам, че след девет дни, когато изтича срока за събиране на необходимата сума, едно момче няма да заспи от щастие, но и благодарност към своите благодетели. 

написано от Емилия Димитрова

Още за Цоньо може да научите тук:

ПЪТЯТ КЪМ УСПЕХА: Българин влезе в най-престижния музикален колеж в света

Талантливите българчета - в плен на барабаните

Ако искате да помогнете, може да го направите на:  

Цоньо Иванов Цветков
IBAN: BG46STSA93000021428308
BIC: STSABGSF
Банка ДСК 

Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество