За утрешния Бабинден днес в АГО посрещаха гости
Габриел - един малък мъж, само на четири дни

Утре акушер-гинеколозите и акушерките от отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" ще се поздравят за поредния Бабинден. Празникът има дългогодишни традиции в Севлиево, а на този ден отделението се пълни с приятели, цветя и подаръци. Тази година екипът, начело с д-р Петко Дончев, поканиха своите приятели с ден по-рано. 

"В лицето на инж. Копчев имате приятел, в мое лице също" - така директорът на завода за санитарна арматура в "Идеал Стандарт-Видима" Емил Гатев се обърна към д-р Дончев, преди да му поднесе торта, както повелява обичая на Бабинден, и кошница с цветя за акушерките.

С торта, на която имаше щъркел с бебе в клюна, своите поздрави поднесоха заместник-кметовете Калина Георгиева и Невена Тодорова и председателят на ОбС Здравка Лалева.

Поздрави към екипа на Акушеро-гинекологично отделение отправиха Валентин Ганев - директор на Завода за санитарна керамика на "Идеал Стандарт-Видима" и семейство Лили и Мирослав Маркови.

201 бебета са се родили в севлиевското отделение през миналата година, срещу 203 през 2015-та. Броят им се запазва относително постоянен, а отделението стои добре на фона на цялата болница, каза управителят д-р Пламен Цеков. А на въпроса дали това отделение му е любимо, дипломатично отговори: всичките са ми любими, но тук се ражда живот и се предполага, че радостните моменти в ежедневието са повече.

Гостите разгледаха условията, при които работи екипът, лекуват се пациенти и се раждат бебетата. Д-р Дончев сподели за необходимостта от ремонтни дейности и подмяна на някои от вратите в отделението.  

Седем бебета са се родили в севлиевското АГО от началото на тази година. А по случай утрешния празник, акушерките ни запознаха с Габриел. Той е дошъл на бял свят на 17 януари и е истинско съкровище за своята майка, която е от Габрово. Габи с удоволствие позира за първите си снимки, не прояви никаква суета и с охолство се сгуши в акушерката, която го вдигна от креватчето му. 

Днес бе изпълнен и бабинденския ритуал "измиване на ръце", запазен в годините. Преди време, когато не е имало болници и отделения по акушерство, бабата, която е бабувала най-дълго, т.е. имала най-много израждания, била почитана от жените в селото. А на Бабинден най-младата невеста, която е израждала, отивала при нея да я почете и й поднесе дарове. Невестата дарявала на бабата сапун и кърпа и й поливала да си измие ръцете. В по-ново време този обичай се възпроизвежда, а днес в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" най-младата акушерка Халиме Мустафова, която има само три години опит, поля на най-дългогодишната - Марийка Стойчева, която има 49 години стаж зад гърба си. "Както се плъзга сапунът по ръцете ми, тъй лесно да раждат жените. И както леко се лее водата, така да е лек животът на децата им. И колкото са капките вода, която поливаме, толкова да са децата, които ще родят в това отделение", нарече Марийка Стойчева.

 

А след подобно наричане, старите българи са казвали само: "Амин".

Граждани съобщават за добра промяна в храната от Патронажа
Общество
Съдът решава има ли виновен за газовия взрив от 2014 г.
Общество
Викат огнеборците за ловене на папагал, до чистене на гараж
Общество
Дни на отворените врати в РСПБЗН идната седмица
Общество
Двама пострадаха в катастрофа на разклона за с. Ряховците
Общество
Севлиево е в корупционна схема, според разследване на "Биволъ"
Общество
Общината тегли кредит от 1.2 млн. лв. за довършването на проекти
Общество
Мотоциклетист от Севлиево загина в прохода Хаинбоаз
Общество
Жена от Севлиево изпадна от автомобил и почина на място
Общество
Първокласниците тази година - рекордно малко
Общество
Режим на водата в община Севлиево от днес
Общество
В Севлиевско се сечало най-масово, според директора на РДГ- В. Търново
Общество
Пожарникарите показаха пред деца как се реагира при инциденти
Общество
Кои са паркоместата в синята зона за паркиране?
Общество
В Севлиево ще усвоят 90 хил. лв., отварят се към гражданите
Общество
Украса на Хаджиколювата мааза - задача за млади каменоделци
Общество