За утрешния Бабинден днес в АГО посрещаха гости
Габриел - един малък мъж, само на четири дни

Утре акушер-гинеколозите и акушерките от отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" ще се поздравят за поредния Бабинден. Празникът има дългогодишни традиции в Севлиево, а на този ден отделението се пълни с приятели, цветя и подаръци. Тази година екипът, начело с д-р Петко Дончев, поканиха своите приятели с ден по-рано. 

"В лицето на инж. Копчев имате приятел, в мое лице също" - така директорът на завода за санитарна арматура в "Идеал Стандарт-Видима" Емил Гатев се обърна към д-р Дончев, преди да му поднесе торта, както повелява обичая на Бабинден, и кошница с цветя за акушерките.

С торта, на която имаше щъркел с бебе в клюна, своите поздрави поднесоха заместник-кметовете Калина Георгиева и Невена Тодорова и председателят на ОбС Здравка Лалева.

Поздрави към екипа на Акушеро-гинекологично отделение отправиха Валентин Ганев - директор на Завода за санитарна керамика на "Идеал Стандарт-Видима" и семейство Лили и Мирослав Маркови.

201 бебета са се родили в севлиевското отделение през миналата година, срещу 203 през 2015-та. Броят им се запазва относително постоянен, а отделението стои добре на фона на цялата болница, каза управителят д-р Пламен Цеков. А на въпроса дали това отделение му е любимо, дипломатично отговори: всичките са ми любими, но тук се ражда живот и се предполага, че радостните моменти в ежедневието са повече.

Гостите разгледаха условията, при които работи екипът, лекуват се пациенти и се раждат бебетата. Д-р Дончев сподели за необходимостта от ремонтни дейности и подмяна на някои от вратите в отделението.  

Седем бебета са се родили в севлиевското АГО от началото на тази година. А по случай утрешния празник, акушерките ни запознаха с Габриел. Той е дошъл на бял свят на 17 януари и е истинско съкровище за своята майка, която е от Габрово. Габи с удоволствие позира за първите си снимки, не прояви никаква суета и с охолство се сгуши в акушерката, която го вдигна от креватчето му. 

Днес бе изпълнен и бабинденския ритуал "измиване на ръце", запазен в годините. Преди време, когато не е имало болници и отделения по акушерство, бабата, която е бабувала най-дълго, т.е. имала най-много израждания, била почитана от жените в селото. А на Бабинден най-младата невеста, която е израждала, отивала при нея да я почете и й поднесе дарове. Невестата дарявала на бабата сапун и кърпа и й поливала да си измие ръцете. В по-ново време този обичай се възпроизвежда, а днес в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" най-младата акушерка Халиме Мустафова, която има само три години опит, поля на най-дългогодишната - Марийка Стойчева, която има 49 години стаж зад гърба си. "Както се плъзга сапунът по ръцете ми, тъй лесно да раждат жените. И както леко се лее водата, така да е лек животът на децата им. И колкото са капките вода, която поливаме, толкова да са децата, които ще родят в това отделение", нарече Марийка Стойчева.

 

А след подобно наричане, старите българи са казвали само: "Амин".

За Веска Бенева или за живот, посветен на човешкото достойнство
Общество
Окрадоха Мартин Граховски докато бе на "Будител на годината"
Общество
Сидорова иска 2 млн. лв. в Бюджет 2019 за водната криза в севлиевско
Общество
Съдът задължи Община Севлиево да каже колко плаща за външен PR
Общество
До "Севлиево онлайн": "От 15 дни сме без вода, моля ви, пишете!"
Общество
Служители на приюта "отстреляха" куче с упойка, животното почина
Общество
Множество нарушения при сечта в общински гори откри проверка
Общество
На 9 ноември в Севлиево няма да има вода
Общество
Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение
Общество
В късен следобед: севлиевец закова дрегера на 2.94 промила
Общество
Протестно автошествие в Севлиево - тази неделя, в 14.00 ч.
Общество
Нов уебсайт показва какво прави Европа за мен
Общество
Администрацията преустановява хартиения обмен на документи
Общество
На празник на зелето канят в с. Ряховците
Общество
Нарушения в общински гори, спряха позволителните за сеч
Общество
Севлиево е в списък на Върховна прокуратура за нарушения на актове на ОбС
Общество