За утрешния Бабинден днес в АГО посрещаха гости
Габриел - един малък мъж, само на четири дни

Утре акушер-гинеколозите и акушерките от отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" ще се поздравят за поредния Бабинден. Празникът има дългогодишни традиции в Севлиево, а на този ден отделението се пълни с приятели, цветя и подаръци. Тази година екипът, начело с д-р Петко Дончев, поканиха своите приятели с ден по-рано. 

"В лицето на инж. Копчев имате приятел, в мое лице също" - така директорът на завода за санитарна арматура в "Идеал Стандарт-Видима" Емил Гатев се обърна към д-р Дончев, преди да му поднесе торта, както повелява обичая на Бабинден, и кошница с цветя за акушерките.

С торта, на която имаше щъркел с бебе в клюна, своите поздрави поднесоха заместник-кметовете Калина Георгиева и Невена Тодорова и председателят на ОбС Здравка Лалева.

Поздрави към екипа на Акушеро-гинекологично отделение отправиха Валентин Ганев - директор на Завода за санитарна керамика на "Идеал Стандарт-Видима" и семейство Лили и Мирослав Маркови.

201 бебета са се родили в севлиевското отделение през миналата година, срещу 203 през 2015-та. Броят им се запазва относително постоянен, а отделението стои добре на фона на цялата болница, каза управителят д-р Пламен Цеков. А на въпроса дали това отделение му е любимо, дипломатично отговори: всичките са ми любими, но тук се ражда живот и се предполага, че радостните моменти в ежедневието са повече.

Гостите разгледаха условията, при които работи екипът, лекуват се пациенти и се раждат бебетата. Д-р Дончев сподели за необходимостта от ремонтни дейности и подмяна на някои от вратите в отделението.  

Седем бебета са се родили в севлиевското АГО от началото на тази година. А по случай утрешния празник, акушерките ни запознаха с Габриел. Той е дошъл на бял свят на 17 януари и е истинско съкровище за своята майка, която е от Габрово. Габи с удоволствие позира за първите си снимки, не прояви никаква суета и с охолство се сгуши в акушерката, която го вдигна от креватчето му. 

Днес бе изпълнен и бабинденския ритуал "измиване на ръце", запазен в годините. Преди време, когато не е имало болници и отделения по акушерство, бабата, която е бабувала най-дълго, т.е. имала най-много израждания, била почитана от жените в селото. А на Бабинден най-младата невеста, която е израждала, отивала при нея да я почете и й поднесе дарове. Невестата дарявала на бабата сапун и кърпа и й поливала да си измие ръцете. В по-ново време този обичай се възпроизвежда, а днес в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" най-младата акушерка Халиме Мустафова, която има само три години опит, поля на най-дългогодишната - Марийка Стойчева, която има 49 години стаж зад гърба си. "Както се плъзга сапунът по ръцете ми, тъй лесно да раждат жените. И както леко се лее водата, така да е лек животът на децата им. И колкото са капките вода, която поливаме, толкова да са децата, които ще родят в това отделение", нарече Марийка Стойчева.

 

А след подобно наричане, старите българи са казвали само: "Амин".

Обявиха антинаградите "Големия брат", 2019
Общество
Душево - селото с най-много деца в община Севлиево и без безработица
Общество
Издателят на "Севлиево онлайн" - сред супергероите на "Америка за България"
Общество
Закон регламентира как ще се броят земеделските стопанства
Общество
Татяна Харизанова и изкуство, преливащо от обич
Общество
Радослав Начев от Градница е победител в лотарията на НАП
Общество
Отстраняването на аварията по газопровода продължава
Общество
Село Столът - 9 км махали с разбити пътища, но без кражби
Общество
Авария по захранващия газопровод, улици без газ в Севлиево
Общество
Общината търси изпълнител на ремонтите на 7 улици за 4.2 мн. лв.
Общество
Започва данъчната кампания за местни данъци и такси
Общество
Граждани алармират: Хаос със сметките за вода
Общество
АЕЖ: Президентът да наложи вето върху Закона за личните данни
Общество
Севлиево получава още 1.2 млн. лв. за енергийна ефективност
Общество
Шилоопашата патица и воден кос за първи път на яз. "Ал. Стамболийски"
Общество
Прокуратурата внесе обвинение срещу шофьор на севлиевска фирма
Общество