За виното, любовта и още нещо в галерия „Асен и Илия Пейкови“

По повод деня на любовта и празника на виното, събрани в датата 14 февруари, градската художествена галерия ,,Асен и Илия Пейкови’’ организира изложбата под надслов ,,За любовта, виното и още нещо..’’. В нея са представени 16 автори, всичките мъже, които творят в сферата на живописта, пластичните изкуства и фотографията.

Изложбата бе отворена за художници от цялата страна като голям интерес имаше от страна на оряховската група творци, начело с куратора и собственик на галерия ,,Савчеви’’ Найчо Савчев. Участие в нея взе и Краси Митов, един от скулпторите в международният симпозиум по скулптура, организиран от ГХГ,,Асен и Илия Пейкови ‘’ през 2017г.

Васко Василев и Христина Георгиева

Силно участие в изложбата за 14 февруари тази година има и от Троян - Милко Дачев и Илия Ганчев, от София в лицето на Иван Додов и Димитър Евстатиев от Ботевград. Не на последно място големи благодарности от екипа на галерията изказаха на севлиевските художници Васко Василев, Дамян Петров, Стойо Цонев, Диди Баев, Роман Грицков, Иван Иванов, Ботьо Краев, Тодор Тодоров и Харалан Георгиев.

Да се пише за виното и любовта е по-трудно, отколкото да ги нарисуваш или изваяш. Това си мисля, подхождайки към текста, който да отрази изложбата. За виното е по-лесно – то е омая, искреност, вътрешен огън, наслада. Любовта обаче е различна за всеки. И всеки подхожда към нея по свой начин, особено творците. А  когато са мъже, неминуемо е в платната, които показват да има женски тела, красиви и усмихнати жени, вгъбени жени. Изобщо жената в очите на твореца мъж е интересна. Затова интересна е и изложбата на галерия „Асен и Илия Пейкови“. И някак интересно се допълва от откритата предишния ден в съседна зала на галерията изложба на гоблени, избродирани от ръцете на жени.

Ивинела Самуилова тръгва на литературно турне
Култура
Посланикът на Мароко - специален гост на неразказана приказка
Култура
"Кино 21 век" е изстрадано, но всичко е добре, когато свършва добре
Култура
Деца твориха с глина в сърцето на керамиката Троян
Култура
Свищов привлече пеещи деца в памет на "звездите" от река Лим
Култура
Графики на Илия Бешков показват в ХГ "Асен и Илия Пейкови"
Култура
Днес е премиерата на "Заверка или смърт", заснет в НМО
Култура
Ваня Георгиева и Венета Йонкова четоха стихове с деца
Култура
Изложба на жени художнички от Габрово
Култура
Награди от Хамада, Япония, получиха художниците на Ива Русинова
Култура
Трио „Звън“ тръгва на международно турне
Култура
От 20 април кино "21 век" възстановява прожекциите
Култура
Изпълнители от цялата страна идват за конкурса "Море песен екна..."
Култура
В галерия "Видима": "През прозореца" с Венера Константинова
Култура
Златните страници на българската илюстрация са в Севлиево
Култура
Рисувани от деца икони в църквата "Свети Стефан" в Истанбул
Култура