За Япония заминават утре каратистите на сенсей Тотев

Те са Кристияна Лалева, Станислав Савов, Пенко Белоев и Теодора Касабова. И утре заминават за Япония, за да вземат участие в един от най-големите световни шампионати, открития турнир по карате на Япония, който изправя един срещу друг 2400 каратисти от цял свят. В Япония четиримата ще представят България, заедно с още трима състезатели – от Пазарджик, Димитровград и Шумен.

Срещаме се преди отпътуването. Идеята ми беше да науча повече за състезанието и за това какво им струва участието. Не само като пари, макар че и те, оказа се, са доста сериозно перо в цялата организация. Исках да разбера какво тласка тези млади хора да тренират един от най-древните спортове, който всъщност е изкуство. И ги питам какво е за тях каратето. Тривиален въпрос, но пък за човек, който е влизал в тренировъчна зала само като журналист, нормален, мисля си. Сега, докато пиша, си давам сметка колко силно съм подценила тези момичета и момчета. От момента, в който ги попитах, разбрах, че имам срещу себе си изключителни личности. Хора, които знаят какво е да работиш върху себе си, да тренираш духа си, да караш тялото да се подчинява на ума и волята ти. „Каратето е подготовка за живота“, отсича Пенко Белоев. „Сила, дух...“, допълва го Теодора. „Начин на живот“, прибавя Станислав. И като завършек се включва Кристияна: „Карате е умение да се справяш с трудностите в живота“.

„Как ги мотивирате?“, не се стърпявам да попитам техния треньор сенсей Тихомир Тотев. „Като ги накарам да разберат, че могат“, отговоря ми. Което, оказва се, се постига с изключително тежки трернировки. Последните седмици са правили дневно по трийсет спринта на 50-метров баир, при това с противогази, бягали са с чували, тренирали са в реката...“Това е начинът. Там, където отиват ще имат срещу себе си тренирани хора. Те трябва да са готови, за да може, когато се изправят срещу съперника на татамито, да знаят на какво са способни. И точно в тези моменти, ако си дал максималното от себе си по време на тренировките, няма начин да не се раздадеш и в самото състезание, защото знаеш колко ти е струвало всичко“, обяснява Тотев. А като добавка към тренирането на телата и духа на състезателите от една седмица е въвел режим на тренировки и живот по времето, което показват часовниците в Япония – първа тренирока в 3.30 часа, втора – от 13.00 до 15.00 часа. Лягането е в 17.00 часа. „Този спорт замества 30% от казармата“, казва сенсей Тотев, като вижда учудването ми. „Всички около нас ни помагат и проявяват разбиране“, включват се и състезателите. Кристияна споделя, че приятели и съученици винаги я подкрепят, особено, когато е на режим за сваляне на килограми. Всички се съобразявали с ограниченията, които спазва. А сега имат пълна подкрепа от семействата си. Никой не роптае срещу японския режим, който децата спазват, за да се адаптират по-леко към часовата разлика.

В Япония Кристияна Лалева, Станислав Савов, Пенко Белоев и Теодора Касабова ще имат по четири срещи, като съперниците им ще бъдат определени след жребий. Първата им битка е на 7 август в Токио. Състезанието там е с продължителност два дни и ще бъде в Метрополитен гимназия. На 10 татамита едновременно ще има битка. Второто състезание е на 21-ви август. „Но ако си мислите, че отиват на екскурзия, много сте далеч“, не пропуска да отметне сенсей Тотев. „Първо е състезанието, после останалото“, допълва го Кристияна, която отива за втори път в Япония и не крие, че е малко по-спокойна, защото знае къде отива. И Теодора отива за втори път в страната на изгрявящото слънце. През 2014 година тя стана трета на открития шампионат „Дзен кюшю“, след като достигна до четвърт-финалите в абсолютна категория до 14 години, изпреварвайки над 800 състезатели. В същото състезание Кристияна направи своя дебют в категория жени абсолютна категория.

Четиримата са в залата от деца. Невинаги им е било леко. Не крият, че са имали моменти, особено след много тежки тренировки, когато им се е искало да си тръгнат. Но това са наистина моменти, които бързо отминават и те са отново напълно съсредоточени и целеустремени в залата. Знаят, че нищо не идва даром. Научили са се, че трудностите се преодоляват с характер. А характерът тренират редом с телата ежедневно. Всъщност това е и един от белезите на карате – че работейки върху тялото, побеждаваш духа. 

Преди да им пожелая „На добър път“ не мога да не попитам за парите. Оказа се, че участието в открития шампионат на Япония не е само изключително престижно, но и доста скъпо начинание. Излиза по 5 400 лв. на човек. Състезателите поемат сами разноските за храна и нощувки, останалото е възможно благодарение на спонсорите: фирмите „Хамбергер“, „Тони Трейдинг“, Омон Секюрити“, „Пламико“, „Идеал Стандарт-Видима“, „Глобал лес 83“ и конна база край Ловнидол. Изключително са благодарни и за отпуснатите от Община Севлиево 1500 лв. и лично на кмета д-р Иванов. 

„Елате си живи и здрави!“, поръчвам им на тръгване. „Това е най-важното. Останалото го могат!“, допълва сенсей Тихомир Тотев. И добавя на японски: „Македжи дамаши“. Което в превод означава: „Никога не се предавай!“.

Седем състезатели донесоха седем медала от турнир по джудо за деца
Спорт
Единайсет медала донесоха плувците от турнира „Водно конче“
Спорт
Евгени Генов стана световен шампион по самбо за майстори ветерани
Спорт
Злато за Теодора Георгиева от международния турнир "Руси Русев"
Спорт
Тази вечер награждават най-добрите спортисти на 2019 година
Спорт
30 г. отброиха от клуба по карате
Спорт
Традиционният стрийтбол турнир на Ротари клуб ще се проведе на 9 ноември
Спорт
Много емоции в сините коридори за водните ни спасители
Спорт
Стоичков показва Златната топка в Габрово на 17 декември
Спорт
Шест медала спечелиха плувците ветерани
Спорт
Киро Скалата на кръстоносен поход срещу мързела и чичковизма
Спорт
Успешни стартове за плувците в международния турнир „Замората“
Спорт
Имаме медалисти в два турнира по джудо
Спорт
Най-добрите в спорта през 2019 г. станаха "Спортист на годината"
Спорт
Ученици от региона мериха сили в стрийтбол турнир
Спорт
Клубът по самбо и джудо стана отборен първенец в турнир в Елена
Спорт