За Япония заминават утре каратистите на сенсей Тотев

Те са Кристияна Лалева, Станислав Савов, Пенко Белоев и Теодора Касабова. И утре заминават за Япония, за да вземат участие в един от най-големите световни шампионати, открития турнир по карате на Япония, който изправя един срещу друг 2400 каратисти от цял свят. В Япония четиримата ще представят България, заедно с още трима състезатели – от Пазарджик, Димитровград и Шумен.

Срещаме се преди отпътуването. Идеята ми беше да науча повече за състезанието и за това какво им струва участието. Не само като пари, макар че и те, оказа се, са доста сериозно перо в цялата организация. Исках да разбера какво тласка тези млади хора да тренират един от най-древните спортове, който всъщност е изкуство. И ги питам какво е за тях каратето. Тривиален въпрос, но пък за човек, който е влизал в тренировъчна зала само като журналист, нормален, мисля си. Сега, докато пиша, си давам сметка колко силно съм подценила тези момичета и момчета. От момента, в който ги попитах, разбрах, че имам срещу себе си изключителни личности. Хора, които знаят какво е да работиш върху себе си, да тренираш духа си, да караш тялото да се подчинява на ума и волята ти. „Каратето е подготовка за живота“, отсича Пенко Белоев. „Сила, дух...“, допълва го Теодора. „Начин на живот“, прибавя Станислав. И като завършек се включва Кристияна: „Карате е умение да се справяш с трудностите в живота“.

„Как ги мотивирате?“, не се стърпявам да попитам техния треньор сенсей Тихомир Тотев. „Като ги накарам да разберат, че могат“, отговоря ми. Което, оказва се, се постига с изключително тежки трернировки. Последните седмици са правили дневно по трийсет спринта на 50-метров баир, при това с противогази, бягали са с чували, тренирали са в реката...“Това е начинът. Там, където отиват ще имат срещу себе си тренирани хора. Те трябва да са готови, за да може, когато се изправят срещу съперника на татамито, да знаят на какво са способни. И точно в тези моменти, ако си дал максималното от себе си по време на тренировките, няма начин да не се раздадеш и в самото състезание, защото знаеш колко ти е струвало всичко“, обяснява Тотев. А като добавка към тренирането на телата и духа на състезателите от една седмица е въвел режим на тренировки и живот по времето, което показват часовниците в Япония – първа тренирока в 3.30 часа, втора – от 13.00 до 15.00 часа. Лягането е в 17.00 часа. „Този спорт замества 30% от казармата“, казва сенсей Тотев, като вижда учудването ми. „Всички около нас ни помагат и проявяват разбиране“, включват се и състезателите. Кристияна споделя, че приятели и съученици винаги я подкрепят, особено, когато е на режим за сваляне на килограми. Всички се съобразявали с ограниченията, които спазва. А сега имат пълна подкрепа от семействата си. Никой не роптае срещу японския режим, който децата спазват, за да се адаптират по-леко към часовата разлика.

В Япония Кристияна Лалева, Станислав Савов, Пенко Белоев и Теодора Касабова ще имат по четири срещи, като съперниците им ще бъдат определени след жребий. Първата им битка е на 7 август в Токио. Състезанието там е с продължителност два дни и ще бъде в Метрополитен гимназия. На 10 татамита едновременно ще има битка. Второто състезание е на 21-ви август. „Но ако си мислите, че отиват на екскурзия, много сте далеч“, не пропуска да отметне сенсей Тотев. „Първо е състезанието, после останалото“, допълва го Кристияна, която отива за втори път в Япония и не крие, че е малко по-спокойна, защото знае къде отива. И Теодора отива за втори път в страната на изгрявящото слънце. През 2014 година тя стана трета на открития шампионат „Дзен кюшю“, след като достигна до четвърт-финалите в абсолютна категория до 14 години, изпреварвайки над 800 състезатели. В същото състезание Кристияна направи своя дебют в категория жени абсолютна категория.

Четиримата са в залата от деца. Невинаги им е било леко. Не крият, че са имали моменти, особено след много тежки тренировки, когато им се е искало да си тръгнат. Но това са наистина моменти, които бързо отминават и те са отново напълно съсредоточени и целеустремени в залата. Знаят, че нищо не идва даром. Научили са се, че трудностите се преодоляват с характер. А характерът тренират редом с телата ежедневно. Всъщност това е и един от белезите на карате – че работейки върху тялото, побеждаваш духа. 

Преди да им пожелая „На добър път“ не мога да не попитам за парите. Оказа се, че участието в открития шампионат на Япония не е само изключително престижно, но и доста скъпо начинание. Излиза по 5 400 лв. на човек. Състезателите поемат сами разноските за храна и нощувки, останалото е възможно благодарение на спонсорите: фирмите „Хамбергер“, „Тони Трейдинг“, Омон Секюрити“, „Пламико“, „Идеал Стандарт-Видима“, „Глобал лес 83“ и конна база край Ловнидол. Изключително са благодарни и за отпуснатите от Община Севлиево 1500 лв. и лично на кмета д-р Иванов. 

„Елате си живи и здрави!“, поръчвам им на тръгване. „Това е най-важното. Останалото го могат!“, допълва сенсей Тихомир Тотев. И добавя на японски: „Македжи дамаши“. Което в превод означава: „Никога не се предавай!“.

Общината подпомага с 10 хил. лв. клуба по волейбол "Раковски"
Спорт
150 състезатели от 33 държави са заявили участие в Grand prix Bulgaria
Спорт
ФК "Севлиево" разби "Ботев", Луковит с 6:1
Спорт
Кръг от националния шампионат по офроуд се проведе край Севлиево
Спорт
Над 100 ученици се включиха в лекоатлетическа щафета
Спорт
Параолимпийци мериха сили по петанк и дартс
Спорт
Девет севлиевски плувци влязоха в битка с 446 състезатели
Спорт
Петър Петров очаква подкрепа от феновете у дома в неделя
Спорт
Четири златни медала за джудистите ни от турнира за купа „Габрово“
Спорт
Стефанка Стефанова – 77-годишен златен медалист по плуване
Спорт
Изтегля ли федерацията състезанията по мотокрос от Севлиево?
Спорт
Шест медала за Севлиево от турнира Romanian International Cup
Спорт
За саботаж на световното по мотокрос намекна Румен Петков
Спорт
Три момичета от “Севлиево Лейдис” са повикани в националния отбор
Спорт
По два златни и сребърни и 4 бронзови медала за таекуондистите
Спорт
Богдан Николов: "В Севлиево не заслужават да правим Световно"
Спорт