За Япония заминават утре каратистите на сенсей Тотев

Те са Кристияна Лалева, Станислав Савов, Пенко Белоев и Теодора Касабова. И утре заминават за Япония, за да вземат участие в един от най-големите световни шампионати, открития турнир по карате на Япония, който изправя един срещу друг 2400 каратисти от цял свят. В Япония четиримата ще представят България, заедно с още трима състезатели – от Пазарджик, Димитровград и Шумен.

Срещаме се преди отпътуването. Идеята ми беше да науча повече за състезанието и за това какво им струва участието. Не само като пари, макар че и те, оказа се, са доста сериозно перо в цялата организация. Исках да разбера какво тласка тези млади хора да тренират един от най-древните спортове, който всъщност е изкуство. И ги питам какво е за тях каратето. Тривиален въпрос, но пък за човек, който е влизал в тренировъчна зала само като журналист, нормален, мисля си. Сега, докато пиша, си давам сметка колко силно съм подценила тези момичета и момчета. От момента, в който ги попитах, разбрах, че имам срещу себе си изключителни личности. Хора, които знаят какво е да работиш върху себе си, да тренираш духа си, да караш тялото да се подчинява на ума и волята ти. „Каратето е подготовка за живота“, отсича Пенко Белоев. „Сила, дух...“, допълва го Теодора. „Начин на живот“, прибавя Станислав. И като завършек се включва Кристияна: „Карате е умение да се справяш с трудностите в живота“.

„Как ги мотивирате?“, не се стърпявам да попитам техния треньор сенсей Тихомир Тотев. „Като ги накарам да разберат, че могат“, отговоря ми. Което, оказва се, се постига с изключително тежки трернировки. Последните седмици са правили дневно по трийсет спринта на 50-метров баир, при това с противогази, бягали са с чували, тренирали са в реката...“Това е начинът. Там, където отиват ще имат срещу себе си тренирани хора. Те трябва да са готови, за да може, когато се изправят срещу съперника на татамито, да знаят на какво са способни. И точно в тези моменти, ако си дал максималното от себе си по време на тренировките, няма начин да не се раздадеш и в самото състезание, защото знаеш колко ти е струвало всичко“, обяснява Тотев. А като добавка към тренирането на телата и духа на състезателите от една седмица е въвел режим на тренировки и живот по времето, което показват часовниците в Япония – първа тренирока в 3.30 часа, втора – от 13.00 до 15.00 часа. Лягането е в 17.00 часа. „Този спорт замества 30% от казармата“, казва сенсей Тотев, като вижда учудването ми. „Всички около нас ни помагат и проявяват разбиране“, включват се и състезателите. Кристияна споделя, че приятели и съученици винаги я подкрепят, особено, когато е на режим за сваляне на килограми. Всички се съобразявали с ограниченията, които спазва. А сега имат пълна подкрепа от семействата си. Никой не роптае срещу японския режим, който децата спазват, за да се адаптират по-леко към часовата разлика.

В Япония Кристияна Лалева, Станислав Савов, Пенко Белоев и Теодора Касабова ще имат по четири срещи, като съперниците им ще бъдат определени след жребий. Първата им битка е на 7 август в Токио. Състезанието там е с продължителност два дни и ще бъде в Метрополитен гимназия. На 10 татамита едновременно ще има битка. Второто състезание е на 21-ви август. „Но ако си мислите, че отиват на екскурзия, много сте далеч“, не пропуска да отметне сенсей Тотев. „Първо е състезанието, после останалото“, допълва го Кристияна, която отива за втори път в Япония и не крие, че е малко по-спокойна, защото знае къде отива. И Теодора отива за втори път в страната на изгрявящото слънце. През 2014 година тя стана трета на открития шампионат „Дзен кюшю“, след като достигна до четвърт-финалите в абсолютна категория до 14 години, изпреварвайки над 800 състезатели. В същото състезание Кристияна направи своя дебют в категория жени абсолютна категория.

Четиримата са в залата от деца. Невинаги им е било леко. Не крият, че са имали моменти, особено след много тежки тренировки, когато им се е искало да си тръгнат. Но това са наистина моменти, които бързо отминават и те са отново напълно съсредоточени и целеустремени в залата. Знаят, че нищо не идва даром. Научили са се, че трудностите се преодоляват с характер. А характерът тренират редом с телата ежедневно. Всъщност това е и един от белезите на карате – че работейки върху тялото, побеждаваш духа. 

Преди да им пожелая „На добър път“ не мога да не попитам за парите. Оказа се, че участието в открития шампионат на Япония не е само изключително престижно, но и доста скъпо начинание. Излиза по 5 400 лв. на човек. Състезателите поемат сами разноските за храна и нощувки, останалото е възможно благодарение на спонсорите: фирмите „Хамбергер“, „Тони Трейдинг“, Омон Секюрити“, „Пламико“, „Идеал Стандарт-Видима“, „Глобал лес 83“ и конна база край Ловнидол. Изключително са благодарни и за отпуснатите от Община Севлиево 1500 лв. и лично на кмета д-р Иванов. 

„Елате си живи и здрави!“, поръчвам им на тръгване. „Това е най-важното. Останалото го могат!“, допълва сенсей Тихомир Тотев. И добавя на японски: „Македжи дамаши“. Което в превод означава: „Никога не се предавай!“.

Записват за участие в изкачването стъпалата към вр. Шипка
Спорт
Три златни медала за Севлиево от най-стария турнир по джудо за деца
Спорт
Седем състезатели донесоха седем медала от турнир по джудо за деца
Спорт
Имаме медалисти в два турнира по джудо
Спорт
Отборът по таекуон-до се завърна от Македония с 19 медала
Спорт
Киро Скалата на кръстоносен поход срещу мързела и чичковизма
Спорт
Николай Василев замина на подготовка с националите по Таекуон-до
Спорт
Седем медала за каратеките от Севлиево след Румъния оупън
Спорт
Японски инструктори ще тренират каратисти от Севлиево
Спорт
Най-добрите по петак и дартс отново са от Севлиево
Спорт
Осем медала от "Топалов оупън" за севлиевското джудо
Спорт
Кента Мори и Масаюки Такешима проведоха лагер в Севлиево
Спорт
Гергана Иванова - играч на вечерта в мач на България срещу Турция
Спорт
Косара Ботева е сред най-добрите ултра-триатлонистки
Спорт
Стефанка Стефанова, на 78 г., отново е шампион по плуване
Спорт
Гергана Иванова - едно от златните момичета на българския баскетбол
Спорт