За здравето - от най-доброто. Вече и в Севлиево

Какво сме готови да направим, за да сме здрави? Без да се замисляме, отговаряме каквото зависи от нас. А това, което зависи от нас е какво слагаме в устата си - храна и думи. Хубавото е, че и двете можем да контролираме. Защото каквото и да си говорим, щастието, самочувствието, работоспособността ни и външният ни вид зависят от вътрешното ни здраве.

Няма да кажем нищо ново с това, че храната и здравето на човек са дълбоко свързани. А когато здравето е разклатено, храната може да помогне за неговото стабилизиране, за облекчаване на неприятни симптоми и усещания. И всичко това е лесно постижимо с правилната храна.

Добрата новина е, че от няколко дни полезни за здравето ни продукти могат да се намерят на едно място в Севлиево. В малкото павилионче номер 5 на Кооперативния пазар, на което от няколко дни стои надпис "За здраве". А вътре...вътре наистина можеш да се замаеш от разнообразие. 

Най-напред погледът попада на изобилието от сушени плодове. Сушените плодове са истински природен концентрат на полезни вещества. Ако си мислите, че при сушенето те губят полезните си свойства, сте прави само отчасти. Да, част от витамините наистина се губят, но се запазват напълно ценни микроелементи като калий, калций, желязо, натрий, магнезий. В магазинчето "За здраве" можете да намерите изключително изобилие от сушени плодове, при това на конкурентни цени. Има дюля, череша, круша, слива, ябълка, арония, боровинка. Намирам и готова смес за ошаф от черни череши, сливи и ябълки, или круши, златни череши и ябълки.

На същия рафт най-отдолу откривам традиционните за това време на годината сушени домати, сушени чушки - сладки и люти. 

И докато се оглеждам за друго, попадам на невероятно разнообразие от безглутенови макаронени изделия. Толкова много на едно място, че не се наемам да изброявам.

Ако обичате да месите сами хляб или сладкиши, но си казвате, че не е твърде полезно, има здравословно решение. С брашната от овес, шипка, ориз наистина можете не само да развихрите въображението си, но да приготвите полезните сладкиши и теста, които ще ви изненадат не само с вкус и аромат, но и с полезните вещества, които давате на организма си в бедния на витамини зимен сезон. 

Всъщност бедна на витамини зимата може да бъде само ако сами се лишим от тях. В "За здраве" можете да намерите сироп от бъз - най-мощният елексир за силна имунна система, различни видове тахан - слънчогледов, сусамен, от белен и небелен сусам. 

За маслата да говорим ли? В павилион номер 5 има няколко вида кокосово масло. Студено пресованото е изключително полезно не само за вътрешен прием, а през зимата дава полезни вещества на кожата и може да се ползва директно върху лицето или ръцете, особено за предпазване от последиците от студа. 

За полезните свойства на маслата от шарлан, кайсиеви ядки, тиквени семки, лен и др. е писано много. Ще споменем само, че всички те съдържат голямо количество витамин Е, който е известен като витаминът на младостта, тъй като предпазва клетките от стареене. Всички тези масла можем да използваме успешно не само в кухнята, но и в козметиката, а какво по-хубаво от това да даряваме организма отвътре и тялото отвън. Естествено в храната са най-полезни. 

Много още може да се изброява за изобилието от продукти в "За здраве". Това, което не бива да подминаваме е рафтът със сладкиши. Ако вече си казвате, нали говорим за здраве, какви сладкиши, изчакайте да чуете. Става дума за сладкиши без глутен и захар, или само без захар. Да не пропуснем и сладката с фруктоза, различните подсладители - течни и твърди. Най-изненадващо е, че в "За здраве" можете да откриете любимите си марки шоколадови бонбони, но по специална рецепта за диабетици и хора на диета, които избягват захарта.

Да не забравяме и децата - за тях са близалките без захар, в които със сигурност ще се влюбят. Палачинките може би никога не са били по-полезни с течния шоколад с фруктоза, а похапването на шоколад вече може да не се бори със съвестта ви, ако опитате шоколадите без захар. 

Да, вече казахме, че от здравето по-ценно няма, а грижата за него е в наши ръце.

Можем да бъдем по-здрави. Убедете се като станете клиент на магазинчето "За здраве" на Кооперативния пазар в Севлиево. 

Работи всеки ден от 9 до 18.00 часа, почива в неделя. 

 

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество