Забавно е лятото в лятна школа „Туити“

Децата винаги се чувстват по-добре, когато са с други деца. Това проумяха преди тринайсет години от Детски комплекс „Йовко Йовков“ и оттогава не спират да събират децата през лятото в рамките на наречената от тях педагогическа школа „Туити“, или лятното училище за първолаци. Истината обаче е, че школата не посещават само деца, на които предстои да тръгнат на училище, а идват и второкласници, и третокласници – всичките редовни посетители на комплекса, който вече се нарича Център за личностно развитие.

А учителите не спират да измислят забавления и развлечения на децата, за да съчетаят полезното с приятното, но и да направят така, че децата все пак да усещат, че са във ваканция. Затова няма строги правила, няма напрежение, уроци, но пък има занимания, които от една страна учат децата да опознават историята, традиците и природата, а от друга да откриват в това непринудеността на ваканционните дни.

На първи юни децата взеха участие в градската инициатива по случай Деня на детето в парк „Казармите”, на следващия ден дойдоха на площада, за да отдадат почит на Ботев и загиналите за свободата герои, а на 23 юни, в навечерието на Еньовден, си направиха пикник, пресъздадоха обичая Еньовден, като сплетоха еньовденски венец, пяха, играха и лудуваха, а за финал се подсилиха със сандвичи и лакомства.

И понеже малките са любознателни, учителите в Детски комплекс ги провокират и с по-сериозни занимания. В Музикално ателие, подготвено от Валерия Друмева, в два последователни дни децата оцветяваха, танцуваха, писаха ноти и се запознаха с инструмента цигулка, като всяко дете имаше възможност да „посвири” на истинска цигулка.

На 30 юни отидоха на забавно шоу в НЧ „Развитие 1870“, подготвено от деца и безплатно предоставено на деца. А там имаше игри, песни, танци, забавни въпроси и подаръци – бонбони и балони.

„Предстоят още инициативи заедно с Център за кариерно развитие в Габрово и с нашата градска библиотека. С една дума „при нас няма скука”, споделя директорът на Центъра Венета Петкова. И използва повода да похвали децата, които „много помагат при почистването на двора и техния Детски клуб“. „Много са децата, но може би затова им е забавно в нашето „лятно училище”. Забавно е и за учителите в Педагогическата школа – Цветан Цонев, Пламен Пенчев, Мария Тодорова, Натали Вичева, Йоана и Венета Петкова“, споделя още г-жа Петкова.

А за нас остава удовлетворението, че децата са на сигурно място и ваканцията им освен забавна, ще е и ползотворно прекарана.

 

В СУ "Васил Левски" ще отбележат патронния си празник на живо във фейсбук
Образование
Със свои сили в ДГ "Пролет" обновяват сценичните костюми на децата
Образование
В ПГМЕТ представиха бъдещата STEM среда
Образование
Затварят училищата за големите ученици в област Габрово
Образование
Ученици станаха маратонци по четене
Образование
За пета година Библиотеката обявява литературен конкурс за ученици
Образование
Ученици се класираха за националния кръг на "Мога и зная как"
Образование
Онлайн отбелязва патронния си празник Детски комплекс "Йовко Йовков"
Образование
Тримесечно онлайн обучение предлага Езиков център "Видима"
Образование
Евгени Генов - национален победител в конкурса „SUPER STEM 2020“
Образование
Здравният министър в оставка обяви кои ученици кога влизат в клас
Образование
Първо пробно стажуване за най-малките машинни техници от ПГМЕТ
Образование
Три гимназии в областта получават до 300 хил. лв. за иновации
Образование
Взаимноучителната метода в 21 век - в музея, но в действие
Образование
Връщат се присъствените занятия в обучителните школи и центрове
Образование
Боян Боевски представя област Габрово в състезание по компютърно програмиране
Образование