Забавно е лятото в лятна школа „Туити“

Децата винаги се чувстват по-добре, когато са с други деца. Това проумяха преди тринайсет години от Детски комплекс „Йовко Йовков“ и оттогава не спират да събират децата през лятото в рамките на наречената от тях педагогическа школа „Туити“, или лятното училище за първолаци. Истината обаче е, че школата не посещават само деца, на които предстои да тръгнат на училище, а идват и второкласници, и третокласници – всичките редовни посетители на комплекса, който вече се нарича Център за личностно развитие.

А учителите не спират да измислят забавления и развлечения на децата, за да съчетаят полезното с приятното, но и да направят така, че децата все пак да усещат, че са във ваканция. Затова няма строги правила, няма напрежение, уроци, но пък има занимания, които от една страна учат децата да опознават историята, традиците и природата, а от друга да откриват в това непринудеността на ваканционните дни.

На първи юни децата взеха участие в градската инициатива по случай Деня на детето в парк „Казармите”, на следващия ден дойдоха на площада, за да отдадат почит на Ботев и загиналите за свободата герои, а на 23 юни, в навечерието на Еньовден, си направиха пикник, пресъздадоха обичая Еньовден, като сплетоха еньовденски венец, пяха, играха и лудуваха, а за финал се подсилиха със сандвичи и лакомства.

И понеже малките са любознателни, учителите в Детски комплекс ги провокират и с по-сериозни занимания. В Музикално ателие, подготвено от Валерия Друмева, в два последователни дни децата оцветяваха, танцуваха, писаха ноти и се запознаха с инструмента цигулка, като всяко дете имаше възможност да „посвири” на истинска цигулка.

На 30 юни отидоха на забавно шоу в НЧ „Развитие 1870“, подготвено от деца и безплатно предоставено на деца. А там имаше игри, песни, танци, забавни въпроси и подаръци – бонбони и балони.

„Предстоят още инициативи заедно с Център за кариерно развитие в Габрово и с нашата градска библиотека. С една дума „при нас няма скука”, споделя директорът на Центъра Венета Петкова. И използва повода да похвали децата, които „много помагат при почистването на двора и техния Детски клуб“. „Много са децата, но може би затова им е забавно в нашето „лятно училище”. Забавно е и за учителите в Педагогическата школа – Цветан Цонев, Пламен Пенчев, Мария Тодорова, Натали Вичева, Йоана и Венета Петкова“, споделя още г-жа Петкова.

А за нас остава удовлетворението, че децата са на сигурно място и ваканцията им освен забавна, ще е и ползотворно прекарана.

 

Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование
Детските градини отвориха с половината от записаните деца
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование
Когато хлябът излиза изпод ръцете ти, ставаш голям поне колкото него
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование