Забраниха лова край с. Гъбене заради убит благороден елен
снимка: СЦДП Габрово

Забраниха лова в ловностопански район Гъбене заради убития на 30 декември миналата година благороден елен, в землището на габровското село Музга. Музга попада в района на ловнорибарска дружинка – Гъбене, която е част от габровското ловно-рибарско дружество „Чардафон“. 

Решението за забраната е взето на извънредно заседание на комисията по ловно стопанство към Държавно горско стопанство – Габрово. На заседанието освен редовно утвърдените членове на комисията, са присъствали председателят на дружинката на Гъбене, ръководителят на ловния излет във въпросния ден, екипът от охранителното звено към Северноцентралното държавно предприятие, установил нарушенията, директорът на ДЛС „Росица“ и директорът на предприятието.

Заради безпрецедентните бракониерски прояви и след като са изслушали всички становища, членовете на комисията са решили да се забрани ловуването на територията на ЛСР Гъбене за една година. 

На 30 декември м.г. служители на Северноцентрално държавно предприятие задържаха автомобил, който бе спрян за проверка след многочасово наблюдение в землището на габровското село Музга, и след като са били чути два изстрела в отдалечена местност. В автомобила са пътували три лица, вътре е намерено извадено от калъф и сглобено ловно оръжие, прясно отрязана глава от благороден елен и раници, съдържащи месо. 

При проверката е установено, че тримата, пътували в автомобила, имат законно издадени ловни билети, членски карти, както и талони, част от разрешително за групов лов на дива свиня във въпросния ден. Разрешителното за групов лов обаче е било за друго ловище. Освен това ловът на благороден елен се осъществява единствено с получено по надлежния ред индивидуално разрешително, каквото не е издавано на територията на ЛРД – Габрово. 

Пристигналите на място горски инспектори от Регионалната дирекция по горите Велико Търново са съставили констативен протокол и са уведомили органите на ОД на МВР в Габрово. В момента се води досъдебно производство относно убитото животно, предстои съставянето на акт за установеното административно нарушение.

Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество