Търсене

Зад кулисите на Читалището - в симбиоза на изкуствата фотография и поезия представи „Читалището – поглед отвътре”

Десислава Димитрова - секретар на НЧ "Развитие-1870"
Зад кулисите на Читалището - в симбиоза на изкуствата фотография и поезия представи „Читалището – поглед отвътре”

Откриването на изложбата, снимка: фотоклуб "Севлиево"

Духа и атмосферата зад кулисите и вътрешния свят на създаване на изкуството чрез симбиоза на фотографията и поезията представи „Читалището – поглед отвътре”. Това е името на новата тематична изложба на фотоклуб „Севлиево”, която беше открита на 2 май в Бялата галерия. 

Кадрите на любителите фотографи кореспондираха с творбите на поетите от литературния кабинет „Пеньо Пенев”. Една нестандартна, интересна и провокативна идея, чрез която фотографията и поезията си партнират в симбиоза на изкуствата.

Да чуваш стъпките на стотиците, белязали историята на Читалището

Темата на изложбата е Читалището, което днес, 11 май, чества своя празник. Историята, която фотографите разказват в снимки, пази духа на една достолепна сграда с коридори, по които с годините отекват стъпките на стотици хора. Салон, чиято тишина е попила възторга на признателната публика. "Това е фотоизложба, съчетала реалното с неуловимото – детайлите, носещи специфичния привкус на годините, невидимата енергия на хората, създавали и създаващи изкуство, неповторимата атмосфера на духа", споделя секретарят на Читалището Десислава Димитрова.

Зад кулисите с фотоапарат

 „Показваме Ви духа зад кулисите, в репетиционна атмосфера. Заснехме съкровени моменти от работния процес и подготовка на талантите, изучаващи различните видове изкуства в читалищните школи, състави и клубове. Представяме и някои уникални кадри, заснети за фотоизложбата „Читалището… Един необичаен поглед”, реализирана преди две години, по повод 150-годишнина на институцията, останали обаче непоказани досега, сподели при откриването председателят на фотоклуб „Севлиево” Антоанета Обретенова.

В табло, своеобразна ретроспекция на случващото се зад кадър, е отразен и работния процес на фотогилдията по време на снимане, приятелският дух и атмосфера на забавление, докато обективът запечатва сериозните фотографии.

"За нас беше удоволствие да се докоснем и отразим емоциите и преживяванията зад ключалката, оставащи все скрити, защото това определено ни привлича, провокира и заинтригува.”, признава още Обретенова. И обещава, че фотогилдията ще продължи да работи и документира чрез фотосите си духа, настроенията, професионализма и таланта на всички, които творят под покрива на Читалището. „Благодарност на ръководството за прекрасните съвременни и модерни условия за експониране на фотоизложби – обновеното творческо пространство и нова функционална система за окачване. Чудесно е нашето място за срещи и представяния. Очаквайте интересни фото проекти и събития”, завърши експозето си председателят на фотогилдията в Севлиево.

Фотография и поезия

Как си партнират в симбиоза фотографията и поезията и кои са авторите на стихове, вдъхновени от снимките, с участие в този интересен общ проект представи ръководителят на литературния кабинет „Пеньо Пенев” Димитър Васин. „Едва ли някой ще мине покрай красотата, без да я забележи. Едва ли някой ще влезе в читалището, без да го усети със сърцето си. Читалището е светлината! И в тази светлина живеят и творят различните школи, състави и клубове, продължавайки да пишат историята на този храм.” – анонсира поетът, преди да порови в душите на пишещите, даряващи ни словото, чрез фотографиите.

Акростих „Похвално слово” посвети Ваня Георгиева, „Балеринка” - Венета Йонкова, „За изкуството” в рими говори Даниела Йорданова, „Посветено на учителката ми любима!” прочете Венета Александрова, Таня Попова – „Аз вярвам”, „Моя спектакъл” на театъра нарече Росица Стефанова, Минка Вачева беше „С думите на път”, а Сава Христов в „Сенки”. В симбиоза стиховете, докосващи и вълнуващи, и фотографиите разбулиха някои от най-съкровените моменти в създаването на изкуството, до което публиката се докосва в цялата му прелест и красота, виждайки само финалния щрих – грандиозния спектакъл за голямата сцена.

На финал имаше и вдъхновяващи комплименти. Фотографите получиха литературен алманах „Бразди” с творчеството на златните пера, за да открият чрез словото нови теми и вдъхновение за бъдещи фотопроекти, а поетите – муза и идея за творчество от кадрите на фотогилдията на тема „Изоставените” – изложбата, покорила и Народното събрание. В този унисон бяха и финалните думи на председателя на читалището Данаил Лалев: „Фамозна симбиоза между фотография и поезия. Щастлив съм, че творци като вас изповядват талантите си точно тук, в Читалището, изпълват го с живот, смисъл и съдържание". 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!