Търсене

Загубите на победителите - първите по резултат губят стотици гласове. Кой колко получи през 2023 г.

Емилия Димитрова
Загубите на победителите - първите по резултат губят стотици гласове. Кой колко получи през 2023 г.

Резултатите от първия тур на местните избори в община Севлиево са категорични - всички участници отчитат отлив от гласове спрямо това, което са получили преди четири години. 

Разбира се сравнението е допустимо само за кандидатите, които се явиха на изборите и преди четири години. 

Най-малко загуба регистрира кандидатът на ГЕРБ Иван Иванов. На изборите през 2019 г. за него като кандидат за кмет гласуваха 5405 избиратели. Четири години по-късно на първи тур той получи 4972 гласа. 

Далеч по-сериозно е недоверието на избирателите на ГЕРБ към общинските съветници на партията. Четири години по-късно подкрепата за тях се  е стопила с 1114 гласа, което би могло да означава около четири мандата. През 2019 г. за листата с общински съветници на ГЕРБ са гласували 4080 избиратели, през 2023 г. това са направили 2966. 

Втората по резултата на вчерашния вот Светлана Георгиева, която представлява коалиция "Граждани за общината", получава с 764 гласа по-малко спрямо това, което получи през 2019 г. Тогава за нея като кандидат за кмет гласуваха 2354 избиратели, през 2023 г. получи 1590 гласа. 

По-слабо е доверието и към листата за общински съветници, водена от Светлана Георгиева - през 2019 г. за нея са гласували 1619 избиратели, през 2023 г. - 1198. 

Подкрепата за Богомил Петков като кандидат за общински кмет се е стопила наполовина за четири години, сочат цифрите. През 2019 г. той е получил доверието на 3084 избиратели, четири години по-късно за него гласуваха 1561 души. 

При Петков сравнение с листа не може да се направи, защото на изборите през 2019 г. той беше независим кандидат, подкрепен от партии, които имаха свои листи за съветници. Няма как да се сравни резултата и на Станимир Стойчев, кандидат на БСП за кмет, тъй като преди четири години партията застана зад Богомил Петков и не издигна свой кандидат за кмет. 

Ето и окончателните резултати от първия тур на изборите за кмет на община Севлиево на база 100% обработени протоколи на секционните комисии. Във втората колона са гласовете за всеки кандидата, в третата е процентното съотношение на тези гласове спрямо общия брой действителни гласове. 

Изображение - 12881Скрийншот от страницата на Общинската избирателна комисия в Севлиево  

 

 

  • TАГОВЕ:
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.