Занаяти от 15 век ще бъдат показани на "Семе българско"

За първи път на фестивала „Семе българско“ посетителите ще имат възможност да се срещнат с хората, които съхраняват древните български занаяти и ги предават на поколенията. В двата дни на 12 и 13 май т.г. в парк „Казармите“ в Севлиево майсторите ще разказват истории, ще показват и ще учат гостите на занаятчийските тайни.

На 12 май в „Къта на занаятите“ гостите на фестивала ще видят един много стар занаят още от 15 век – плетене на дантела тип фриволит, плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и др.

В парк „Казармите“ ще срещнат гайдаря Цвятко Цвятков – единственият човек в България, който прави гайди като запазва цялата структура на животното.

Ще се запознаят и с майстора Валентин Василев, оставил преуспяващия си бизнес в големия град, за да отдаде живота си на дърводелския занаят. Той ще покаже, че дърводелската работа с ръчни инструменти може да бъде изключително ефективна, продуктивна и удовлетворяваща. Ще даде възможност на посетителите да участват в изработката на детайли с ръчни инструменти, които ще сглобят в житни класове.

На фестивала със своя изложба ще се представи майсторът-реставратор на църковни куполи и камбанарии,инж. Христо Пашов, както и ловецът на най-силно докосващите български снимки, запечатали красотата и разнообразието на българския фолклор, фотографът Асен Великов.

Специално за фестивала един от най-добрите майстори на бъчви, Добрин Блажев, ще разкаже тънкостите по създаването на продукти за винопроизводството и съзряването на спиртни дестилати. Как да отбиете едно растение от пътя му, за да го привлечете в храма на своето тяло и какво ще намери там? Отговорите на тези и други въпроси ще даде в съботния ден известният билкар Емил Елмазов. На щанда „Билкария“ той ще покаже възстановка на богомилския ритуал „Привличане на растение“.                                                                              През втория фестивален ден, на 13 май, в "Къта на занаятите на Идеал Стандарт - Видима", работещи в компанията ще представят уменията си по дърворезба, плетене на една и две куки, ножарство и изработване на икони от гипс. Иван Маринов е майстор в художествената обработка на дърво и изработката на сувенири, поставки за ловни трофеи, пана, табели и скулптури от орех. Галя Славкова ще покаже изработването на кувертюри, покривки и гривни на една и две куки. Направата на картини и икони от гипс с техника, както при дървото, ще представи Ивайло Кушлев. Тайните на ножарството и кованото желязо ще разкрие Тихомир Кирилов, който с лекота изработва стоманени ножове, кошници за дърва и комплекти за почистване на камини и печки.

Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество