Започна гласуването за "Европейско дърво на годината"
Дъб на 500 г., на трийсетина километра от Севлиево, може да стане европейско дърво на годината, ако го подкрепим с гласуване

В тазгодишната надпревара представителят на България е вековният дъб, растящ в центъра на великотърновското Ново село. Ако искате да дадете своя глас за петстотингодишното дърво, гласувайте тук. 

На 1 февруари т.г. започна гласуването за европейско дърво на годината - иинициатива, която десет години разкрива ценността на дърветата за жизнената ни среда, за културно-историческо ни наследство и с призив към повече внимание и грижа за тяхното опазване. 

В тазгодишното издание на конкурса със свои значими и обичани дървета, се включват 16 страни – Белгия, България, Великобритания, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватска, Чехия. Историите и снимки на техните финалисти са достъпни на интернет страницата на конкурса.

Европейско дърво на годината” протича чрез онлайн гласуване, в което всеки може да се включи и да подкрепи дърветата, чиито истории са го впечатлили най-силно. За целта е необходимо да избере две от тях, след което да потвърди гласа си чрез връзка, изпратена на електронната му поща, за да бъде той зачетен. Гласуването ще продължи до 29 февруари на www.treeoftheyear.org. През последната седмица броят на получените гласове ще бъде скрит, за да се запази в тайна победителят до деня на награждаването.

Сред претендентите за европейския приз са Самотната топола в калмикските степи на Русия, която изпълнява желанията на приседналите да починат под клоните й пътешественици и се почита като светиня от местните; Дървото на вещицата в Холандия, под чиито причудливи клони е последният дом на смятаната приживе за вещица Черната Кейт; рядката и ценна скоруша край с. Узовска Паница (Словакия) – самотен спомен от отминалите времена на процъфтявалото в окръга овощарство; Алертонският дъб в парк „Калдерстоунс“ в Ливърпул, за който легендата разказва, че съдиите през Средновековието са заседавали под клоните му, поради липса на съдилище. Всички те са обичани и значими за местните общности дървета, които очакват да получат тяхната сериозна подкрепа в гласуването. Надяваме се, че и тази година приятелите на конкурса и дърветата ще подкрепят българския финалист в конкурса, за да заеме достойно място сред тях.

Вековният дъб, растящ в центъра на великотърновското Ново село, който спечели националния конкурс „Дърво с корен 2019”, организиран от фондация „ЕкоОбщност”, е достолепното 500-годишно дърво и мълчалив свидетел на създаването на селото в склоновете на Балкана на място, където някога е съществувала гъста дъбова гора и блата. То пази историята на Ново село от изграждането му през 1750 г. до днес.

 

 

Анелия Атанасова от Габрово стана „Рицар в живота“
Общество
По 100 лични карти на ден ще издават тази година от МВР
Общество
Футболът срещна доброто, за да помогне на 9-годишния Мартин
Общество
Президентът Румен Радев: "Нашата битка за идеала на Апостола е сега"
Общество
От Училищно настоятелство отчетоха 2019 г.
Общество
Жена от Габрово върна изгубен портфейл с лични документи и пари
Общество
Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси от днес
Общество
Тол таксите за масовите тежкотоварни коли ще са между 3 и 7 ст. на километър
Общество
Обявена е процедура за консултант на строежа на тунел под Шипка
Общество
Проверката на отпадъците край Яворец трябва да приключи на 16 февруари
Общество
Поклон пред Апостола - на 19 февруари, в Конака
Общество
Адвокатите: Там където свършва правото, започва произволът
Общество
Цветан Косев от Габрово е отличен в конкурса "Пожарникар на годината"
Общество
Манолова: Отговорността, че България се превърна в сметище, е на Борисов
Общество
Притихна дворът на Конака, запазил звъна от веригите, оковали Дякона
Общество
Когато санитарния порцелан стане произведение на изкуството
Общество