Започна гласуването за "Европейско дърво на годината"
Дъб на 500 г., на трийсетина километра от Севлиево, може да стане европейско дърво на годината, ако го подкрепим с гласуване

В тазгодишната надпревара представителят на България е вековният дъб, растящ в центъра на великотърновското Ново село. Ако искате да дадете своя глас за петстотингодишното дърво, гласувайте тук. 

На 1 февруари т.г. започна гласуването за европейско дърво на годината - иинициатива, която десет години разкрива ценността на дърветата за жизнената ни среда, за културно-историческо ни наследство и с призив към повече внимание и грижа за тяхното опазване. 

В тазгодишното издание на конкурса със свои значими и обичани дървета, се включват 16 страни – Белгия, България, Великобритания, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватска, Чехия. Историите и снимки на техните финалисти са достъпни на интернет страницата на конкурса.

Европейско дърво на годината” протича чрез онлайн гласуване, в което всеки може да се включи и да подкрепи дърветата, чиито истории са го впечатлили най-силно. За целта е необходимо да избере две от тях, след което да потвърди гласа си чрез връзка, изпратена на електронната му поща, за да бъде той зачетен. Гласуването ще продължи до 29 февруари на www.treeoftheyear.org. През последната седмица броят на получените гласове ще бъде скрит, за да се запази в тайна победителят до деня на награждаването.

Сред претендентите за европейския приз са Самотната топола в калмикските степи на Русия, която изпълнява желанията на приседналите да починат под клоните й пътешественици и се почита като светиня от местните; Дървото на вещицата в Холандия, под чиито причудливи клони е последният дом на смятаната приживе за вещица Черната Кейт; рядката и ценна скоруша край с. Узовска Паница (Словакия) – самотен спомен от отминалите времена на процъфтявалото в окръга овощарство; Алертонският дъб в парк „Калдерстоунс“ в Ливърпул, за който легендата разказва, че съдиите през Средновековието са заседавали под клоните му, поради липса на съдилище. Всички те са обичани и значими за местните общности дървета, които очакват да получат тяхната сериозна подкрепа в гласуването. Надяваме се, че и тази година приятелите на конкурса и дърветата ще подкрепят българския финалист в конкурса, за да заеме достойно място сред тях.

Вековният дъб, растящ в центъра на великотърновското Ново село, който спечели националния конкурс „Дърво с корен 2019”, организиран от фондация „ЕкоОбщност”, е достолепното 500-годишно дърво и мълчалив свидетел на създаването на селото в склоновете на Балкана на място, където някога е съществувала гъста дъбова гора и блата. То пази историята на Ново село от изграждането му през 1750 г. до днес.

 

 

Севлиевци подкрепят протестното автошествие в Габрово
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
Момче на 16 г. загина край село Буря при катастрофа с АТВ
Общество
По-висок данък върху имотите от догодина, уеднаквяват наредба със закон
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Британски гражданин с 1.63 промила стана причина за катастрофа
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
Диана Ковачева: Проектът за конституция превръща омбудсмана във фигурант
Общество
Родолюбиви граждани организираха отбелязването на Шипченската епопея
Общество