Търсене

Започна месецът на Фани Попова-Мутафова, на 24 платна изложба разкрива живота на родената в Севлиево писателка

Започна месецът на Фани Попова-Мутафова, на 24 платна изложба разкрива живота на родената в Севлиево писателка

Снимка: Община Севлиево

С изложбата "Увенчаната", която беше открита в началото на тази седмица във фоайето на Община Севлиево, в града бе дадено началото на Месеца на Фани Попова-Мутафова.
 
Изложбата е осъществена от Национален литературен музей - София, Община Севлиево и Градска библиотека - Севлиево. Автор е Катя Зографова, художник - Ива Велинова, а Константин Зографов е компютърен консултант.
 
На 24 табла е разказана драматичната жизнетворческа биография на Фани Попова-Мутафова, на съпруга й Чавдар Мутафов и на широкия им кръг от интелектуални приятели.
 
Коя е Фани Попова-Мутафова?
 
Родена в Севлиево на 16 октомври 1902 г. Дъщеря е на генерал Добри Попов. Племенница е на генерал Стефан Нерезов, роден в Севлиево и съпруга на Чавдар Мутафов - още един значим севлиевец.
 
До 1944 г. творбите й са преведени на няколко европейски езика и се радват на преиздания в огромни тиражи, особено знаменитата тетралогия за Асеневци.
 
Но през 1945 г. е осъдена за „великобългарски шовинизъм“ от Народния съд на 7 години затвор. Реабилитирана през 1948-ма и отново разследвана през 1950-та. Завръща се на книжния пазар чак през 1962-ра. Фани Попова-Мутафова е истинска европейка, учила е в Торино, по-късно – пиано в Мюнхенската консерватория, познава отблизо чуждите култури и езици. Но в същото време има брилянтен български език.
 
Автор на изложбата е Катя Зографова 
 
Катя Зографова е литературен историк, литературовед и писател. Работи в Националния литературен музей и е главен уредник на къщата-музей "Никола Вапцаров.
 
Главен фокус на изследванията ѝ е периодът на 20-те-40-те години на ХХ век. Катя Зографова е приела за своя мисия да защитава хубостта на българската художествена писмена реч и да съхрани за бъдещето достойнството на авторите й. В книгата „Възкресението на Дилетанта” (2001) тя изследва живота и творчеството на Чавдар Мутафов, а в “Многоликата българка”, "Знаменити, забравени, забранени“ и „Бележити жени на/за България” разказва и за съдбата на Фани Попова-Мутафова, и на Мара Белчева. Достойнството на Катя Зографова е начинът, по който тя се докосва до интимния свят на своите герои - с уважение, разбиране и обективност.
 
Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 16 октомври т.г. - денят на рождението на Фани Попова-Мутафова. При откриването й зам.-кметът Красимира Йорданова пожела гражданите и гостите на града по време на есенните севлиевски празници, да намерят време и да се докоснат до този по-възвишен свят.
 


Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!