Търсене

Започна поетапното въвеждане на новата NORD система за сметосъбиране и сметоизвозване в Севлиево

Севлиево онлайн
Започна поетапното въвеждане на новата NORD система за сметосъбиране и сметоизвозване в Севлиево

В контейнерите не се изхвърлят автомобилни гуми и излязла от употреба техника, нито отпадъците от есенното почистване на дворовете, снимка: Община Севлиево

Новите контейнери за битови отпадъци вече са поставени пилотно на една от най-оживените севлиевски улици - „Никола Петков”. С това поетапното въвеждане на нова система за сметосъбиране и сметоизвозване на територията на Севлиево, вече е в ход, съобщават от общинската администрация.
 
Новите контейнери се обслужват напълно механизирано. За целта е закупена автоматизирана техника, оборудвана с надстройка с вариопреса и с кран на камиона.
 
Контейнерите, които вече подменят досега използваните са с два пъти по-голяма вместимост от тези, които сега се ползват. Старите са с капацитет от 1.1 куб. м, новите са с три вида вместомост -  2.25 куб. м, от които ще бъдат доставени 70 броя, 3 куб. м, от които ще има най-много, 245 контейнера и 19 съда ще има от по 3.75 куб. м. 
 
Конструирани са изцяло от стомана, а изработката им не позволява бъдат отворени за по-дълго от времето, необходимо да бъдат изхвърлени отпадъците. Могат да се отварят ръчно и с педал, монтиран в долната им част.
 
От Община Севлиево очакват жителите на общината да спазват основни правила при изхвърлянето на отпадъците си. Оттам напомнят, че строителните и едрогабаритни отпадъци не се изхвърлят в контейнерите, а се приемат безвъзмездно от Регионално депо за отпадъци. Ангажимент на собственика им е извозването до площадката на депото.
 
В контейнерите не се изхвърлят излезлите от употреба автомобилни гуми, напомнят още от Общината. Гумите се предават в сервиза или магазина, от който са закупени. Същото важи за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, което се събира от дома след обаждане на телефон: 0675 396 218.
 
Тъй като е есен и почистването на градинки и дворове започна, гражданите трябва да съобразят това с местата за изхвърляне на растителните отпадъци. За тях са кафявите контейнери, на които пише "растителни отпадъци". 
 
"Севлиево онлайн" отчита, че голяма част от гражданите на Севлиево не показват необходимата култура по отношение на изхвърлянето на боклук. Видимо за всички е, че много често контейнерите са празни, а торби с отпадъци има около тях, или просто изсипани боклуци, които превръщат дори оживени места в града в импровизирано сметище. В тази връзка от Общината напомнят, че в Севлиево и селата Ряховците, Петко Славейков, Кормянско, Сенник, Градница и Бериево е въведена трицветната система за разделно събиране, която е изградена изцяло от пластмасови контейнери тип „Иглу“, всеки с вместимост от 1 500 л. и общ обем на всяка обособена точка от 4 500 л.
 
В сините контейнери се събират хартиени и картонени отпадъци от опаковки, в жълтите - пластмасови и метални опаковки, а в зелените контейнери – стъклени отпадъци. На всеки от тези съдове има указания какво може и какво не трябва да се изхвърля
 
От местната администрация призовават жителите и собствениците на търговски обекти да използват по предназначение наличните контейнери за разделно събиране, като по–обемистите кашони и пластмасови бутилки трябва да бъдат сгънати или нарязани, с цел преминаването им през отворите на съдовете.
 
"Севлиево онлайн" добавя, че разделно изхвърлените отпадъци се рециклират, а с това освен че удължаваме живота на депото и пазим природата, която се задъхва от човешка небрежност. 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.