Започва работа сепарираща инсталация за битови отпадъци

Сепариращата инсталация за битови отпадъци, която бе изградена до Регионалното депо в Севлиево, вече може да заработи, стана ясно тези дни, след като кметът на общината д-р Иванов подписа договора с избрания оператор на станцията - „Еко Титан Груп“ АД от Смолян. Дружеството беше единственият кандидат на обявената през септември 2016-та обществена поръчка за пет години и на стойност 2 850 000 лв. без ДДС.

Инсталацията за сепариране ще приема битови отпадъци от общините Дряново, Сухиндол и Севлиево. След като отпадъците постъпят, от тях ще се отделят онези, които стават за рациклиране. А те са метал, пластмаса, хартия и картон. Останалите, негодни за преработка, ще се извозват до депото. Част от боклука ще се превръща в така нареченото RDF гориво, получено чрез механо-биологично третиране на отпадъците. Това гориво ще се транспортира и предава на инсталацията за изгаряне с цел оползотворяване на енергията, а инфилтрата ще се транспортира от шахта за инфилтрат, разположена на площадката, до локална Пречиствателна станция за отпадни води към Регионално депо Севлиево.

Прогнозното количество отпадъци от трите общини – Дряново, Севлиево и Сухиндол, е 14 000 тона годишно. Целта е до януари 2018 година да бъдат предадени за рециклиране най-малко 40 на сто от общото тегло на образуваните отпадъци, включващи хартия, картон, метал и стъкло. А до 1 януари 2020 година тази цифра да е най-малко 50 на сто.

През 2015 г. Община Севлиево сключи договор с "Еко свят" 2 ДЗЗД, Хасково за проектиране и строителство на сепарираща инсталация за битови отпадъци, която да бъде част от депото за твърди битови отпадъци. Фирмата бе избрана след проведена обществена поръчка. Обединението включва фирмите Реко инженеринг"ЕООД и " Еко традекс груп" АД. Те разработиха идеен и работен проект за изграждане на инсталация за сепариране на твърди битови отпадъци с цел повторната им употреба,  изграждане на инсталацията по одобрения работен проект и въвеждане в експлоатация. Стойността на договора бе 3 527 964 лв. без ДДС.                   

"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество