Започва ремонт на 7.7 км от източния водопровод
Пресконференция на севлиевския кмет, на която бе подчертано, че държавата изпълнява ангажиментите си

от Емилия Димитрова

С отпуснаните днес от правителството 6.4 млн. лв. за Севлиево ще се извърши ремонт на общо 7.7 км от източния довеждащ водопровод, който захранва села от общините Севлиево, Габрово и Дряново. Цялата дължина на съоръжението е близо 33 км. За парите, обещани от държавата днес, на пресконференция в късния следобед кметът на Севлиево Иван Иванов (ГЕРБ) на три пъти благодари на премиера Борисов и кабинета "за това че изпълняват ангажиментите си" (довеждащите водопроводи са държавна собственост, б.ред.).

До този час информация за отпуснатите средства вече бе излязла от пресцентъра на Правителството и МРРБ, малко след това и от Община Севлиево, затова интересът на журналистите към обещаната от Община Севлиево предишния ден новина, заради която бе организирано събитие в социалната мрежа фейсбук, не бе твърде голям. 

Иванов обясни, че парите са за първите два етапа от ремонта на водопровода - единият е с дължина 2353 м, другият - 5420 м. Изпълнител на първия етап е "Обединение Хидро Проект Севлиево 2018" със седалище в Етрополе, стойността на този етап е малко под 1.5 млн. лв.с ДДС. Вторият етап е с дължина 5420 м, той ще се изпълни от дружеството по задълженията и договорите "Стоките", обединение между "Инфрастроежи" - Севлиево и "Еко Традекс Груп" - Хасково. Стойността на този договор е 4.8 млн. лв. с ДДС. 

Работата и по двата етапа ще се изпълнява само в делнични дни, за да имат хората вода в събота и неделя. Ще се започне възможно най-скоро, но предвид идващата зима е възможно да има прекъсвания, ако времето не позволява да се работи, обясни кметът и добави, че на места теренът е труден, което допълнително би могло да забави работата.              

Днес Иванов обяви, че до края на годината правителството ще отпусне още около 3 млн. лв., които ще са за подмяна на тръбите на трети участък от строения през шейсетте години на миналия век водопровод. С това 60% от съоръжението ще е изцяло ремонтирано, което ще намали значително загубите на пречистена вода. 

В момента при необходими 5 литра в секунда по този водопровод се подават 180 литра в секунда, които потребителите плащат, но водата изобщо не стига до чешмите на немалка част от хората. 

Обществената поръчка за избор на изпълнител на първия етап е приключила с подписване на договор с избран изпълнител през лятото на 2018 г., на 30 юли т.г. бе избран изпълнител и на втория етап. Въпреки готовността за ремонт, той не можеше да започне, заради липса на финансиране. 

Мъж се заби в бетонен стълб в с. Агатово, карал бързо
Общество
Петъчният пазар е на старото си място, търговците до един без маски
Общество
Има ли опасност гробове в новия парк на Севлиево да се свлекат към близкото дере?
Общество
14 октомври - почитаме Св. Петка, покровителка на Севлиево
Общество
За тиквеник 2020 отидоха 160 кг тиква, само за поръската 15 кг пудра захар
Общество
Фотоалбум: Носителите на почетните отличия на Севлиево за 2020 г.
Общество
Правителството отпусна 6.4 млн. лв. за ремонт на източния водопровод
Общество
Без ток днес и утре в Севлиево, вижте къде
Общество
Габрово стана Зелена столица на Европа за 2021 г.
Общество
Досьо Досев получи ключа на Севлиево, шестима заслужиха знак "Севлиево"
Общество
В с. Млечево – за улицата на кмета асфалт, за останалите - кърпеж
Общество
Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава, доходите на журналистите намаляват
Общество
Започва ремонт на 7.7 км от източния водопровод
Общество
Искане на гражданин обикаля общинските канцеларии 212 дни
Общество
Кристина Сидорова поздрави кмета на Севлиево за Празника на града
Общество
Bookmakers.bg - новото лице на букмейкърите за България
Общество