Започва ремонт на 7.7 км от източния водопровод
Пресконференция на севлиевския кмет, на която бе подчертано, че държавата изпълнява ангажиментите си

от Емилия Димитрова

С отпуснаните днес от правителството 6.4 млн. лв. за Севлиево ще се извърши ремонт на общо 7.7 км от източния довеждащ водопровод, който захранва села от общините Севлиево, Габрово и Дряново. Цялата дължина на съоръжението е близо 33 км. За парите, обещани от държавата днес, на пресконференция в късния следобед кметът на Севлиево Иван Иванов (ГЕРБ) на три пъти благодари на премиера Борисов и кабинета "за това че изпълняват ангажиментите си" (довеждащите водопроводи са държавна собственост, б.ред.).

До този час информация за отпуснатите средства вече бе излязла от пресцентъра на Правителството и МРРБ, малко след това и от Община Севлиево, затова интересът на журналистите към обещаната от Община Севлиево предишния ден новина, заради която бе организирано събитие в социалната мрежа фейсбук, не бе твърде голям. 

Иванов обясни, че парите са за първите два етапа от ремонта на водопровода - единият е с дължина 2353 м, другият - 5420 м. Изпълнител на първия етап е "Обединение Хидро Проект Севлиево 2018" със седалище в Етрополе, стойността на този етап е малко под 1.5 млн. лв.с ДДС. Вторият етап е с дължина 5420 м, той ще се изпълни от дружеството по задълженията и договорите "Стоките", обединение между "Инфрастроежи" - Севлиево и "Еко Традекс Груп" - Хасково. Стойността на този договор е 4.8 млн. лв. с ДДС. 

Работата и по двата етапа ще се изпълнява само в делнични дни, за да имат хората вода в събота и неделя. Ще се започне възможно най-скоро, но предвид идващата зима е възможно да има прекъсвания, ако времето не позволява да се работи, обясни кметът и добави, че на места теренът е труден, което допълнително би могло да забави работата.              

Днес Иванов обяви, че до края на годината правителството ще отпусне още около 3 млн. лв., които ще са за подмяна на тръбите на трети участък от строения през шейсетте години на миналия век водопровод. С това 60% от съоръжението ще е изцяло ремонтирано, което ще намали значително загубите на пречистена вода. 

В момента при необходими 5 литра в секунда по този водопровод се подават 180 литра в секунда, които потребителите плащат, но водата изобщо не стига до чешмите на немалка част от хората. 

Обществената поръчка за избор на изпълнител на първия етап е приключила с подписване на договор с избран изпълнител през лятото на 2018 г., на 30 юли т.г. бе избран изпълнител и на втория етап. Въпреки готовността за ремонт, той не можеше да започне, заради липса на финансиране. 

Само през юли 12 жени в Габрово са били жертва на домашно насилие
Общество
24 ноември е обявен за Ден на национален траур
Общество
"Коледа за всички" и къде в Севлиево са "елхите на доброто"
Общество
В търсене на истината развиваме имунната си система като граждани
Общество
Мадлен Алгафари и дъщеря ѝ Александра говорят за зависимостите в живота
Общество
Хиляди лева струва раздялата на градския оркестър с тубата и флейтата
Общество
„По всички правила“ – в Севлиево започна ремонт на току-що ремонтиран тротоар
Общество
Денят на Св. Архангел Михаил е ден на българската полиция
Общество
Осемнайсет мигранти задържа полицията край Трявна
Общество
До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодател
Общество
Изключителен интерес към първия конкурс за комикс за пътна безопасност
Общество
Четвърта зима един държавен служител си играе с нас на руска рулетка
Общество
На проф. Надежда Драгова бе присъдена държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“
Общество
Ремонтът на читалищния салон тече с пълна сила, за нова техника няма да има пари
Общество
Ремонт по севлиевски - първо се завършва, после се довършва
Общество
Мечката, която влизаше в дворове в габровския квартал „Бакойци“, е преместена
Общество