Заради видими дефекти преправят новоасфалтирани улици
С просто око се виждат неравностите по ул. "Ал. Верешчагин"

От два дни тече ремонт на асфалтирания малко преди Нова година участък от улиците "Ал. Верешчагин" и "Никола Петков" в Севлиево. Двете улици са част от реализацията на инвестиционен проект „Реконструкция на участъци от главни канализационни клонове на територията на гр. Севлиево“,  чиято стойност е 2.1 млн. лв. с ДДС. Проектът се явява втори етап от вече изпълнения проект за реконструкция на градската канализационна и ВиК мрежа. Асфалтирането на разкопаните улици бе последната от дейностите по проекта и бе направено преди близо три месеца. За това време новият асфалт се оказа осеян с неравности, а движението по ул. „Ал. Верешчагин“ е почти екстремно преживяване, тъй като на места образувалите се вдлъбнатини по асфалта са около десетина сантиментра.

Преди две седмици от Община Севлиево са извършили оглед на проблемните участъци, след който е изготвен констативен протокол, изпратен на фирмата изпълнител, откъдето започват за своя сметка ремонт, каза за Севлиево онлайн главният специалист в общинската администрация инж. Мирослав Банков. Ремонтът е в рамките на гаранционните срокове.

Първата шахта е трудно да се заобиколи, тъй като е точно преди знак "Стоп"

Проблемите по ул. „Ал. Верешчагин“ започват от кръстовището с ул. „Марин Попов“, в района на сладкарница „Росица“. От снимките се вижда, че първата шахта е значително под нивото на пътното платно в едната си част. Тя е извън обхвата на изкопните работи и е възможно да не е била обект на дейности по изпълнение на проекта. Защо обаче, след като са изпълнявани ремонтни работи на метри от нея е оставена по този начин, опитвайки да я подравнят с трошляк?

Участъкът с новоположен асфалт е мястото, където бе изпълнена реконструкцията на канализационната мрежа. Извън съмнение е, че възстановяването на пътната настилка след подмяна на канализационните клонове е изпълнено некачествено,  а за да предпазят шофьорите, тази седмицата от Общината обозначиха мястото. 

Първа канализационна шахта над нивото на пътното платно

Тази шахта е доста над нивото на уличното платно, което се вижда и с просто око. Поставянето на нивелир го потвърждава. От двете страни на шахтата има вдлъбнатини, вероятно образували се от пропадане на земната маса след изкопните работи. Този проблем не съществува при следващата шахта, но се появява отново по-нататък, движейки се в посока „Топливо“.

Точно пред сградата на Районната противопожарна служба друга шахта е над нивото на платното и не може да поеме водата, заради което при последното снеготопене там се образуваха локви с вода, която се задържа, тъй като няма как да се оттече към повдигната шахта.

Още по-нагоре се вижда как излишен асфалт е изсипан върху млада фиданка, а друга част е изсипан върху тротоара и престоява там цяла зима. В края на улицата зее огромна дупка, по всяка вероятност кърпена, ако се съди по наличния встрани материал, но изровила се наново.

Някой е "наторил" с асфалт фиданката, излишъкът - на тротоара

В хода на работата по проекта е повреден тротоара пред „Топливо“, който, видно от снимките е новоремонтиран. И за да не се свлече, някой го е подпрял с шперплат и подсилил „укреплението“ с дървена дъска. Ако се съди по двете нови шахти в непосредствена близост, най-вероятно новият тротоар е бил съсипан, докато са слагани новите шахти.   

Нови шахти срещу нов тротоар

В хода на работата по проекта е повреден тротоара пред „Топливо“, който, видно от снимките е новоремонтиран. И за да не се свлече, някой го е подпрял с шперплат и подсилил „укреплението“ с дървена дъска. Ако се съди по двете нови шахти в непосредствена близост, най-вероятно новият тротоар е бил съсипан, докато са слагани новите шахти. За направата му обаче е платено веднъж. 

По ул. „Никола Петков“ проблемите продължават. Огромна вдлъбнатина пред входа на „Топливо“ е пълна с вода, а водачите са предупредени със знак, че платното е компрометирано. Краищата на вдлъбнатината показват отцепил се асфарт, а пуснатината става все по-голяма. Нагоре по улицата дупките продължават. Една голяма има точно след пешеходната пътеки и отбивката за ж.к. „Димитър Благоев“.

Добрата новина е, че в общинската администрация знаят за ситуацията и увериха, че са предприели всички мерки за възстановяване на платното. Още повече, че задължение на изпълнителя, съгласно договора му с Общината, е да преправи работата си, когато тя е с дефекти. 

Съгласно техническата спецификация по проекта пътната конструкция за ул. „Никола Петков“, която е част от републиканската пътна мрежа, трябва да бъде възстановена според изискванията за второкласен път за тежко натоварване. Това предвижда четири пласта покритие с фиксирана дебелина, като първият пласт е от 45 см и от несортиран минерален материал, втория трябва да е дебел 12 см, от битумизиран трошен камът, следва пласт от 4 см неплътен асфалтобетон и последен пласт, също 4 см дебел, с плътен асфалтобетон.

За ул. „Ал. Верешчагин“, която е квалифицирана като натоварена, разликата е в първите две покрития – първият слой за нея е от 46 см несортиран минерален материал, вторият е 6 см битумизиран трошен камък. Останалите два крайни пласта са същите като за силно натоварен път.    

Съгласно техническата документация по проекта, пътната настилка трябва да бъде възстановена под контрола на Областно пътно управление Габрово. Друг въпрос е как е осъществен този контрол, след видимите резултати от възстановяването на платното.  

автор: Емилия Димитрова

  

 

 

 

 

Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
На опашка за подписка срещу безводието се редят в севлиевски села
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
Боровете на Крушевския баир масово съхнат заради гъбни вредители
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
За два петъка връщат пазара на старото му място
Общество
Ще има Празници на Севлиево, реши Общинският кризисен щаб
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество