Търсене

Заради заболяване съдът спря делото срещу Юсеин Вейселов, същия ден той се регистрира за предизборната надпревара

Емилия Димитрова
Заради заболяване съдът спря делото срещу Юсеин Вейселов, същия ден той се регистрира за предизборната надпревара

Снимка от фейсбук показва Юсеин Вейселов (в средата) в РИК Габрово

Заради тежко заболяване на подсъдимия Юсеин Вейселов Окръжният съд в Габрово спря за няколко месеца (неопределено колко, до оздравяването му, б.ред.) делото срещу него. Вейселов, който е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт на пътя по непредпазливост, не дойде в съда заради влошеното си здраве. В същото време е присъствал на лекция на евродепутата Илхан Кючюк във Велико Търново, за което сам се похвали във фейсбук, а часове по-късно регистрира листта на ДПС за Габрово, на която е водач. От това също публикува снимка и пост в социалната мрежа, а от решението на РИК става ясно, че ДПС е регистрирала листа в 13.30 ч. на 27 февруари.   

За заболяването на Вейселов съдът е уведомен на насроченото през януари т.г. заседание. На това заседание адвокатът на бившия депутат представя медицински документи, удостоверяващи, че клиентът му е тежко болен. За да прецени степенна на тежест на болестта съдът назначава медицинска експертиза, която трябва да покаже и времето, необходимо за оздравяване. Въз основа на тази експертиза и показанията на вещото лице, съдът спира делото, обясни за "Севлиево онлайн" говорителят на Окръжния съд в Габрово Стела Цонева. 

Съдебното заседание се провежда на 27 февруари т.г. Това е предпоследния ден за регистрация на листите за изборите на 2 април, но и денят, в който евродепутатът Илхан Кючюк изнася лекция във Великотърновския университет. Юсеин Вейселов е и на двете места. В 11 часа слуша лекцията на Илхан Кючюк, малко след 13 ч. е в РИК Габрово заедно с областния лидер на ДПС Ердоан Узунов, за да регистрират листата на ДПС. В съда Вейселов не идва, заради влошено здраве.  

Юсеин Вейселов е депутат в 47 и 48 Народно събрание, и двата пъти избран с под 1800 гласа, което е долу-горе таванът на възможности на ДПС в областта. Гласовете за партията идват основно от три севлиевски села - Петко Славейков, Ряховците и Градница. 

В 47 Народно събрание главният прокурор поиска имунитета на Юсеин Вейселов "за да продължи наказателното производство срещу него". Депутатът сам се отказа от имунитета си. 

Бившият вече депутат и водач на листата на ДПС за предстоящите парламентарни избори е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер. Обвинението срещу него е за това, че на 22 октомври 2019 година, на пътя между севлиевските села Кормянско и Петко Славейков, е нарушил правилата за движение, управлявайки лек автомобил "БМВ". В резултат на това по непредпазливост е причинил смъртта на насрещно движещ се велосипедист.

Инцидентът е станал около 7.30 часа, когато в дежурната част на Районното управление на Севлиево е получен сигнал за пътнотранспортното произшествие, при което на място загива 27-годишен велосипедист от Плевен. По първоначални данни смъртта е настъпила в следствие на челен удар между лекия автомобил, управляван от 25-годишен правоспособен водач от село Петко Славейков, за когото по-късно стана ясно, че е Вейселов и велосипедиста, който се придвижвал на велосипед с допълнително поставен двигател. Пробите на Вейселов за алкохол и наркотици са отрицателни.

По случая бе образувано досъдебно производство, а разследването на причините за възникване на инцидента продължи под надзора на Окръжна прокуратура Габрово, която на 10 септември 2021 г. внесе в съда обвинителен акт. Съдебното производство обаче не можа да започне до сваляне имунитета на депутата, а по-късно бе прекратено "поради допуснати съществени, отстраними нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство" и върнато на прокуратурата "за отстраняване на констатираните в мотивите на определението съществени, отстраними нарушения на процесуалните правила", пише в определението на съда. По-висша съдебна инстанция постанови, че няма нарушение на процесуалните правила, но работата отново е стопирана за неопределено време, заради влошеното здраве на обвиняемия.   

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.