Заседанията на ОбС Севлиево в интернет – нямо кино, но цветно
Скрийншот на екрана, показващ в реално време заседанието на общинския съвет в Севлиево днес, 30 юли 2018 г.

Днешното заседание на севлиевския общински съвет можеше да се гледа на живо в реално време, установи проверка на „Севлиево онлайн“. Достъпът бе чрез кликване върху банер на сайта на Общината. Искаше се парола и потребителско име, еднакви за всеки потребител, които бяха изписани върху банера. След като потребителят се впише, на екрана се появи картина в реално време от заседателната зала, съветниците в работна асмосфера и никакъв звук.

Камерата, която заснема бе разположена високо горе на срещуположната стена на мястото, където стоят кмета и председателя на общинския съвет. И двамата трудно се забелязваха, по-скоро движещи и мърдащи фигури бяха и съветниците.

Хубава работа, ама...

Заседанията на общинския съвет трябваше да могат да се гледат на живо още предишния мандат. Тогава системата заработи за едно или две заседания, след което се видя се че в същност не работи. Останаха намеренията за публичност в работата на местните законодатели и банера на страницата на Общината, който две години подканваше посетителите на сайта „Гледайте заседанията на ОбС на живо“.

По това време Севлиево онлайн изпрати въпроси до Общината по реда на Закона за достъп до информация, с които поискахме да узнаем причините да не работи системата за предаване заседанията на живо. От Общината отговориха, че не разполагат с исканата информация.

Още две години по-късно под стария банер, чрез който можехме да гледаме заседанията на общинския съвет на живо има нов. Не си мислете обаче, че системата работи по новому.

Не работи

На екрана „върви“ нямо кино, но сюжет липсва, от три години интрига също няма. Актьорите, наети за екшън, се оказаха статисти. 

След края на днешното заседание на общинския съвет поискахме от председателя Здравка Лалева да коментира ситуацията с отново неработещата система за предаване заседанията на живо. Попитахме и каква е причината системата да работи наполовина – картина без звук. По-малко от десет минути, след като изпратихме въпросите на електронната поща на г-жа Лалева, банерът с паролите за вход в „Гледайте заседнията на Общинския съвет на живо“ изчезна от сайта на Общината. Остана да стои първият, който не препраща никъде и всъщност е просто картинка. 

В „Севлиево онлайн“ очакваме отговорите от председателя.

автор: Емилия Димитрова

 

 

 

Какво пише в имотните декларации на местната власт
Политика
Заседанията на ОбС Севлиево в интернет – нямо кино, но цветно
Политика
Прекратиха пълномощията на председателя на ОбС в Дряново
Политика
За екскурзия в чужбина се стягат съветниците на Севлиево
Политика
Росен Цветков встъпи в длъжността зам.-областен управител
Политика
Общински съвет Севлиево на живо - само през един браузър
Политика
ПК "Екогласност" застава зад "Визия за България"
Политика
ВАС потвърди избора на Ани Любенова за кмет на с. Градница
Политика
Съветници от Севлиево са на официално посещение в Полша
Политика
На 17 юли Кристина Сидорова ще има приемна в Севлиево
Политика
Възможностите на цифровата икономика дебатираха в Брюксел
Политика
Системен натиск върху властта за водата, обеща Сидорова
Политика
Със севлиевски ученици Илхан Кючук е на финала за "Иновации в политиката"
Политика
Христо Гунчев положи клетва като общински съветник
Политика
На 11 септември парламентът готви удар срещу демокрацията
Политика
По нов начин да се финансират читалищата, искат социалистите
Политика