Заседанията на ОбС Севлиево в интернет – нямо кино, но цветно
Скрийншот на екрана, показващ в реално време заседанието на общинския съвет в Севлиево днес, 30 юли 2018 г.

Днешното заседание на севлиевския общински съвет можеше да се гледа на живо в реално време, установи проверка на „Севлиево онлайн“. Достъпът бе чрез кликване върху банер на сайта на Общината. Искаше се парола и потребителско име, еднакви за всеки потребител, които бяха изписани върху банера. След като потребителят се впише, на екрана се появи картина в реално време от заседателната зала, съветниците в работна асмосфера и никакъв звук.

Камерата, която заснема бе разположена високо горе на срещуположната стена на мястото, където стоят кмета и председателя на общинския съвет. И двамата трудно се забелязваха, по-скоро движещи и мърдащи фигури бяха и съветниците.

Хубава работа, ама...

Заседанията на общинския съвет трябваше да могат да се гледат на живо още предишния мандат. Тогава системата заработи за едно или две заседания, след което се видя се че в същност не работи. Останаха намеренията за публичност в работата на местните законодатели и банера на страницата на Общината, който две години подканваше посетителите на сайта „Гледайте заседанията на ОбС на живо“.

По това време Севлиево онлайн изпрати въпроси до Общината по реда на Закона за достъп до информация, с които поискахме да узнаем причините да не работи системата за предаване заседанията на живо. От Общината отговориха, че не разполагат с исканата информация.

Още две години по-късно под стария банер, чрез който можехме да гледаме заседанията на общинския съвет на живо има нов. Не си мислете обаче, че системата работи по новому.

Не работи

На екрана „върви“ нямо кино, но сюжет липсва, от три години интрига също няма. Актьорите, наети за екшън, се оказаха статисти. 

След края на днешното заседание на общинския съвет поискахме от председателя Здравка Лалева да коментира ситуацията с отново неработещата система за предаване заседанията на живо. Попитахме и каква е причината системата да работи наполовина – картина без звук. По-малко от десет минути, след като изпратихме въпросите на електронната поща на г-жа Лалева, банерът с паролите за вход в „Гледайте заседнията на Общинския съвет на живо“ изчезна от сайта на Общината. Остана да стои първият, който не препраща никъде и всъщност е просто картинка. 

В „Севлиево онлайн“ очакваме отговорите от председателя.

автор: Емилия Димитрова

 

 

 

Димитър Тонев влиза в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев
Политика
Без изненади бе приет бюджет 2020 на Севлиево
Политика
ОИК проверява сигнал за несъвместимост за съветника Трифон Трифон
Политика
Още един общински съветник е в несъвместимост и конфликт
Политика
Рокада в Общинския съвет, д-р Огнян Пешков излиза
Политика
АБВ внесе сигнал до прокуратурата срещу министър Нено Димов
Политика
Председателят на Общинския съвет в Дряново е отстранен от длъжност
Политика
Емилиян Маринов положи клетва като общински съветник
Политика
Боян Ботев: "Щом не искат да чуят нас, ще чуят хората на улицата"
Политика
Над половин милион лева в пари и имоти декларира общински съветник в Севлиево
Политика
Постоянните комисии - нагласени и без шанс за промени
Политика
Прекратиха пълномощията на Боян Ботев като общински съветник
Политика
ОИК е сезирана за правомощията на Трифон Трифонов като съветник
Политика
Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова
Политика
Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Политика
С едно извънредно заседание, общинските съветници получиха пълни заплати
Политика