Защо медиите не говорят за Севлиево, когато е най-студено?
Така изглежда метеорологична станция за изследване на климата в района

Защо Севлиево не се споменава в синоптичните прогнози и не се казва, че в града ни е най-студено, а се говори само за Кнежа? Този въпрос през последните дни получавам често на редакционните телефони. И тъй като данните, които публикувам в sevlievo-online.com за температурите в града ни, са от местната метеорологична станция, а в националните медии тази информация отсъства, започнах да се съмнявам, че читателите изпитват недоверие към резултатите от измерванията в града ни. Това ме провокира да направя запитване до Института по метеорология и хидрология към БАН. Вчера дойде и отговора от неговия директор Валери Николов, който публикувам дословно:

"В град Севлиево работи климатична метеорологична станция. Данните от този тип станции са предназначени за изследване на климата на района, а не за оперативно следене на времето. Поради тази причина в тези станции се правят измервания и оценки на някои основни метеорологични параметри само три пъти в денонощието : в 07, 14 и 21 часа поясно време (което съвпада с официалното гражданско време през зимата). Събраната при тези наблюдения информация (отново припомням, че тя няма оперативен характер) се предава веднъж дневно, сутрин след наблюдението в 7 часа, след като служителят ни изпълни предварителната обработка на информацията. Информацията първо попада в регионален комуникационен център, където се събират и подлагат на първичен контрол за качество данните от всички климатични станции в региона. След като се обобщи, информацията се изпраща в Националния комуникационен център и става достъпна за ползване между 9 и 10 ч. При този режим няма как да се подава информация за текущото време в град Севлиево към националните медии.

За разлика от станцията в Севлиево, тази в гр. Кнежа е синоптична станция. В този тип станции се изпълняват регулярни измервания и оценки на параметрите на метеорологичното време осем пъти в денонощието, през 3 часа. Информацията от тези наблюдения вече е за оперативни цели и тя се предава незабавно към Националния комуникационен център на НИМХ–БАН, където постъпва в 02, 05, 08, 11, 14, 17, 20 и 23 часа и е достъпна за ползване веднага. На територията на България има 44 такива станции и именно те са „предпочитаните станции, от които се използват данни“.

Що се отнася до въпроса дали съзнателно Севлиево е елиминиран от синоптичните прогнози на националните медии, г-н Николов пише: "Отговорът ми е „НЕ“. Град Севлиево не е елиминиран от националните прогнози за времето. Синоптиците на НИМХ–БАН прогнозират времето за цялата територия на страната. Просто град Севлиево не се споменава в информацията за времето поради описаните по-горе причини, накратко казано – поради липса на информация, която да подадем към медиите, а не от пренебрежение към родния Ви край".

Надявам се с това чтателите, които питат защо никоя от националните медии не пише за студовете в града ни, да са разбрали причините. А sevlievo-online.com ще продължи да ви информира за температурите първи, както досега.

автор: Емилия Димитрова 

Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество