Търсене
По инициатива на инициативен комитет "За Павликени" и "Гражданско сдружение за Севлиево"

Застрашени ли са гражданите на Севлиево от бъдещия завод за горене на боклук до с. Върбовка - експертите обясняват на 14 март

Емилия Димитрова
Застрашени ли са гражданите на Севлиево от бъдещия завод за горене на боклук до с. Върбовка - експертите обясняват на 14 март

Илюстративна снимка на Лиза Джонсън от Pixabay

На 14 март т.г. от 18.00 ч. в салона на читалище "Развитие-1870" по съвместна инициатива на инициативен комитет "За Павликени" и "Гражданско сдружение за Севлиево" експерти ще обяснят какво да очакваме от реализирането на инвестиционното предложение на "Петрургия" ЕООД да изгради завод за каменнна вата с електроцентрала. Електроцентралата ще се захранва от модицифицирано гориво RDF, получено от горенето на отпадъци. Срещата е в отговор на растящото обществено недоволство срещу инвестицията, зад която стои Румен Гайтански, известен с прякора Вълка. 

С капацитет от 56 т. на час или 1200 на ден инсталацията за горене на боклук край павликенското с. Върбовка, която дружество „Петрургия“ на Румен Гайтански иска да изгради, ще бъде най-големият инсинератор в Европа. Това твърдят от инициативния комитет "За Павликени“.

Местните жители вече организираха серия от протести, притеснени, че инсталацията ще отрови въздуха, водата и почва и ще нанесе непоправими вреди на здравето им. Ще има ли въпреки това завод за горене на боклук в с. Върбовка, зависи от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново. А Експертният екологичен съвет към инспекцията очевидно ще трябва да отиде на поправителен, след като първо каза „да“ на изгарянето на боклук в региона, при това в непознати до момента у нас количества.

Тези дни граждани на Павликени и близкото с. Върбовка, поискаха общинските съветници да задължат представителите на Община Павликени да не приемат Доклада за оценка на въздействието на околната среда (ДОВОС) на проекта за строеж на инсталация за изгаряне на боклук.

Засега не е ясно кога Общинският съвет в Павликени ще бъде свикан, за да разгледа искането, но във всички случаи това трябва да изпревари заседанието на Експертния екологичен съвет към Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново.

Според неофициална информация то трябва да се проведе до края на март 2022 г. и това ще бъде второ му заседание. На него членовете ще преразгледат първото си (положително, б.р.) становище за инвестиционното предложение „Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище „Върбовка“, с. Върбовка, община Павликени“, с възложител „Петрургия“ ООД, София.

Повторното свикване на Експертния съвет е изискано от назначения на 1 февруари т.г. нов директорът на РИОСВ – Велико Търново Мая Радева. В мотивите й са посочени особените мнения на двама от членовете на съвета, с които са изтъкнати процесуални пропуски, непълноти на ДОВОС по отношение на различни компоненти и фактори на околната среда.

Как граждани на Павликени поискаха защита от местната власт срещу проект за горене на боклук - тук

Преди повторното разглеждане на ДОВОС от инициативна група „За Павликени“ искат да са сигурни, че Община Павликени този път няма да предаде гражданите, след като на първото обсъждане кметът на Павликени Емануил Манолов (БСП) и заместникът му Анастасия Вачева подкрепиха инвестицията на Гайтански. Това бе определено като недостойно предателство от Пенчо Пандъков – хидробиолог и участник в Експертния съвет с експертното си мнение. Негов е един от двата гласа „против“ предложението на Гайтански. Другият е на Дарита Заричинова от сдружение „За Земята“.

Ако инсталацията заработи така, както е разписано в инвестиционното предложение, тя ще е с непрекъснат режим на работа – 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Капацитетът й е 56 тона на час или 1160 тона на денонощие и 420 хил. т годишно. С това инсталацията за горене на боклук край с. Върбовка може да се превърне в център за изгаряне на боклук в България, тъй като обемът на производство е близо два пъти по-голям от бъдещия инсинератор на София.

Еколози са категорични, че горене на боклук в заложените количества ще застраши здравето на хората, тъй като във въздуха ще се отделят диоксини и флурани – химични съединения, които се отличават с висока токсичност. Това ще рефлектира още върху почвата, ще съсипе земеделието и ще унищожи пчелите, загрижени са местните. Още - тук

За да не допуснат да бъде увредено здравето им, и това на децата им, както и съсипано земеделието в региона, граждани на общините Павликени, Велико Търново, Сухиндол събират подписи против инвестицията на Вълка, в Левски общинските съветници излязоха с декларация. Ще подкрепи ли Севлиево гражданските протести, предстои да стане ясно. 

Изображение - 10459Карта на отрицателното въздействие на инвестицията край с. Върбовка, предоставена от "За Павликени"  

Междувременно от "За Павликени" предоставиха карта на негавното въздействие на бъдещия завод върху региона. От нея се вижда ,че засегнати от бъдещия инсинератор за горене на отпадъци ще бъдат живеещите в доста широк радиус. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!