Заветът на Кан Кубрат подаряват на третокласници от фондация "Въздигане"
Над сто активисти и доброволци са се заели да раздадат комикси на всички български третокласници, снимка: фондация "Въздигане"

Тази година заедно с кампанията е обявен и конкурса “Стани учител за пример!”

Над сто активисти и доброволци от фондация "Въздигане" са се заели през тази учебна година (2019 - 2020) да раздадат комикси на всички български третокласници. Инициативата се провежда за четвърта година и за реализирането й доброволците работят съвместно с Министерството на образованието. Оттам получават информация за местонахождението на училищата, които по-късно посещават лично, за да се убедят, че всяко дете е получило по един комикс: „Кан Кубрат. Заветът на българите“.

До момента фондацията е достигнала до над 60 000 третокласници в почти 2000 училища в цялата страна - в големи градове и малки селца. През тази година са изпратени комикси и до български училища в Англия, Испания, САЩ, Мексико, Германия, Италия и др.

Книжката-комикс „Кан Кубрат. Заветът на българите“, която подаряват, е за един от най-известните завети в българската ни история - заветът, който кан Кубрат е предал на своите синове, че само обединени са по-силни, обясняват от фондацията. Целта е да се покаже добрия пример и се предаде един от най-важните житейски уроци на подрастващите. От фондацията са убедени, че децата на тази възраст са все още с чисто съзнание и с лекота възприемат посланието на Кубрат за единство и отговорност към ближния. А изборът точно на ученици в трети клас е направен заради това, че тогава тепърва започва изучаването на българска история в часовете.

„Заедно можем всичко. Това е заветът, в който ние от фондация “Въздигане” вярваме. Вярваме, че всеки българин има правото да е господар на съдбата си и да ръководи живота си спрямо собствените си виждания и искаме да научим на това подрастващите. Важна роля в тази наша визия заема обединението на хората, защото само тогава можем да постигнем всичко и само тогава всичко, което постигаме би имало смисъл. Да си българин е титла, която трябва да бъде заслужена. Нека я заслужим заедно.“ – споделя Слави Дяковски, активист към Фондация „Въздигане“.

Тази година заедно с кампанията е обявен и конкурса “Стани учител за пример!”. Идеята, която са вложили от Фондацията е да вдъхновят учители и ученици за създаване на нещо добро, за конкретни действия в подкрепа или помощ, за промяна към по-успешно и добро развитие на дадена идея, като засаждане на дървета, помощ на нуждаещ се човек, набиране на средства за благотворителна кампания и др. Няма предварително зададени рамки в надпреварата, защото идеята е да има пълна свобода на въображението.

За целта от всяко училище, участващо в конкурса, трябва да изпратят видео или снимков материал от инициативата и кратко описание на идеята. Крайният срок е до 31-ви май, а пълните условия за участие могат да бъдат открити на сайта ни www.vazdigane.bg.

Жури на фондация "Въздигане" ще отличи най-добрата инициатива и ще връчи награда на спечелилото училище. 

Резултатите ще бъдат обявени в сайта на фондация „Въздигане“, както и във фейсбук страницата на https://vazdigane.bg/ 

Заветът на Кан Кубрат подаряват на третокласници от фондация "Въздигане"
Образование
Да разлистиш книга, или за седмицата на четенето в "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
Богомила Иванова спечели прием във ВУЗ, след успех в състезание
Образование
ПГМЕТ "Ген Иван Бъчваров" отбеляза 57 години от създаването
Образование
Учениците от областта тръгват на училище в понеделник
Образование
Учениците са освободени от присъствие в училище
Образование
Учителят Радослава Стоянова получи стипендия от Гьоте Институт
Образование
Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище
Образование
Как лютеницата от лятна гарнитура стана любимка от рафта със зимнина
Образование
Виктория Панайотова получи наградата си на официална церемония в AUBG
Образование
Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Креативна техника“
Образование
Бой между ученици в севлиевска гимназия е завършил без пострадали
Образование
От днес до 29 март - на училище от вкъщи
Образование
Трето място за Виктория Панайотова от състезанието Creative Writing
Образование
Три паралелки за дуално обучение предлагат тази година в Севлиево
Образование
Летен лагер по журналистика за ученици организират от АЕЖ
Образование