Търсене

Няма информация за затворени аптеки в областта заради протеста на фармацевтите

Севлиево онлайн
Първите положителни проби за грип са факт

снимка: pixabay

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите, съобщи тази сутрин БНР.  Протестите са насрочени в различни часове, за което е уведомена Здравната каса, става ясно от информацията на Националното радио.

"Севлиево онлайн" провери дали в офиса на Здравноосигурителната каса в Габрово са получили уведомления за затваряне на аптеки заради протести. Оттам казаха, че към днешния ден няма подадени уведомления за протестни действия. Между другото и в столицата протестират предимно малки аптеки, посочват от БНР, въпреки, че и големите аптеки подкрепят протеста.  

Защо протестират фармацевтите? 

Причина за недоволството им са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.

Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти с до три лекарствени продукта, на пациента да се изписва една голяма, в която да има неограничен брой лекарствени продукти, като всеки от тях да може да се изпълнява в различни аптеки. 

Те не са съгласни обаче промяната в наредбата да стане без финансова обосновка как ще се обезпечи дейността за изпълнение на рецептите, посочва пред общественото радио Димитър Маринов – председател на управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. 

Фармацевти заплашват да преустановят работа със Здравната каса

"Аптеките вече не могат да издържат да извършват тази дейност, защото тя е финансово ангажираща много, т.е. аптеката трябва да подсигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма марж, т.е. тя дотира и финансира НЗОК като отпуска безплатните лекарства на пациентите, след което чака месец тези пари да бъдат възстановени", посочва Маринов, цитиран от БНР.

Утре, 4-ти юли, изтича срока за общественото обсъждане на промените за отпускане на лекарства по линия на НЗОК, предложени от здравното министерство. Според обосновката на властите промените целят да оптимизират разходите на Здравната каса и да улеснят пациентите с предписването на цялостна терапия на една рецепта, вместо на няколко отделни.

Според съсловната организация на фармацевтите обаче те не могат да подкрепят промените без ясен модел за запазване на плащането към тях.

Една от опасностите в тази ситуация е повече аптеки да спрат да работят със Здравната каса, което означава, че пациенти ще се трупат в определени аптеки, които биха запазили договорните си отношения с Касата.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!