Търсене

Здравният министър удължава забраната за износ на инсулини с още месец

Севлиево онлайн
РЗИ да свикат областните кризисни щабове, разпореди здравният ми

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде заповед, с която удължава с още месец забраната за износ на определени групи лекарства. Това са инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Здравният министър мотивира заповедта си с данни от извършени проверки, които установяват нерегулярни доставки, забавяне или отказ от складовете на търговците на едро за посочените лекарствени продукти.

Сегашната забрана за износ на тези групи лекарства изтича днес, 16 май. Настоящата заповед влиза в сила от утре и ще важи до 16 юни 2024 г.

Първи забрана за износ на инсулин и някои видове медикаменти наложи министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Тази заповед влезе в сила на 2 ноември м.г. и бе със срок до 31 декември 2023 г.

Към датата на тази първа заповед у нас бяха зачестили сигналите за липса на медикаментите в аптечната мрежа, а Министерството на здравеопазването изиска справка от „Информационно обслужване“ за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта.

Данните от ведомството определиха като са изключително тревожни и показващи "чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%", посочиха тогава от здравното министерство. 

Оттогава заповедите за забрана на износ на инсулин следват една след друга, като всяка нова е отдатата, от която изтича предишната, което означава, че проблемът с недостига остава. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!