Търсене
Празниците на Севлиево започнаха от ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"

Минути, след като беше открита, зелената класна стая на "Ротари клуб" стана арена на публичен дебат

Емилия Димитрова
Минути, след като беше открита, зелената класна стая на

Класната стая на открито е била предпочитана от ученици и учители много преди да бъде официално открита, снимка: Минчо Тодоров

Празничните прояви за Празниците на Севлиево започнаха днес следобед от ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров". С тържествена церемония бе открита класна стая на открито, или Зелена Класна стая. Минути след прерязването на ритуалната лента пред нея, мястото стана арена на публичен дебат между двамата кандидати за председател на училищния ученически съвет. 

Церемонията по рязането на ритуалната лента пред класната стая под небето бе първото от поредицата събития, част от Празниците на Севлиево, и бе уважено от кмета на Севлиево Иван Иванов и един от заместниците му - Красимира Йорданова. 

Изображение - 11342Прерязването на лентата стана в присъствието на дистрикт гуверньора на "Ротари клуб" (вляво на снимката), автор на снимката: Минчо Тодоров  

Историята на зелената класна стая е кратка. Кратка е, защото зад идеята веднага застанали благотворители. Разказа я директорът на Професионалната гимнация по механоелектротехника Ани Андреева.

Идеята е на ученика Божидар Пенчев. Той запознал с нея училищното ръководство и когато получил подкрепа, заедно с директора Ани Андреева се срещнали с "Ротари клуб" в Севлиево. Представили им как виждат бъдещата зелена класна стая, а ротарианците веднага прегърнали идеята. Оттам насетне обаче имало немалко работа. 

Трябвало да се направи проект, той да се обезпечи с изпълнители, следвало и самото изпълнение. Оказало се, че за всичко има добросърдечни хора. Проектът безвъзмездно направила архитект Мая Цанкова. Електрическата инсталация за класната стая под небето също безвъзмездно направил Калоян Пенчев. Останалото се случило с дарения на самите ротарианци. Колкото и необременена от строителни дейности да изглежда днес зелената класна стая, работата по нея изобщо не е малко. Мястото трябвало да се подравни и почисти, да се отлее бетон, да се положи ударопоносима настилка, да се изработят, а после и монтират пейките. Всичко това в голямата си част е свършено това лято, а изненади не липсвали. Дошли най-вече от растящите цени на материалите, а бюджетът бил разчетен. Справили се.  

Изображение - 11346Даниела Христова - президент на "Ротари клуб" - Севлиево, снимка: Минчо Тодоров  

Днес Даниела Христова, президент на "Ротари клуб"- Севлиево за тази ротарианска година, не иска да говори за проблемите. Единственото, за което й се говори, са хората, помогнали нещата да се случат според планираното, защото "един от приоритетите на Ротари е да работим за младите хора на Севлиево". С това съпътстващите неудачи стават нищожни в сравнение с целите на организацията. 

Изображение - 11345Ротарианци, учители и ученици - заедно на снимката след като извървяха пътя от идейния проект на ученик до реализацията от ротарианци и приятели, снимка: Минчо Тодоров  

Затова днес Даниела Христова грееше от щастие. Когато посрещаше гостите за откриването, но повече, когато преряза лентата пред зелената класна стая. Но най-вече, когато стаята се напълни с ученици и в нея започна първия публичен дебат пред двамата кандидати за поста председател на Ученическия училищен съвет - Божидар Пенков и Десислав Ненкова. Едва ли сред присъстващите на дебата е останало съмнение, че днешните политици има какво да научат от децата. 

Добрата новина е, че децата са мъдри. Има и още една - има кой да ги подкрепя. Днес това направиха от "Ротари клуб" - Севлиево и общото убеждение на ротарианците е, че си е струвало.  

Изображение - 11343  

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!