Земеделските стопани могат да подават заявления за Ковид-подпомагане
Снимка на congerdesign от Pixabay

От днес, 19 август 2020 г. земеделските стопани могат да подават заявления за подпомагане по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1” и подмярка 21.2 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 2". Приемът е до 21 септември 2020 г. Заявленията се приемат в общинските служби по земеделие.

По COVID мерките се подпомагат земеделски стопани, микро, малки и средни предприятия, както и групи и организации на производители, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. 

Подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща секторите - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство".

Допустими за подпомагане са земеделски стопани, кандидатствали за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020 или кандидатствали и одобрени за предоставяне на държавна помощ de minimis за подкрепа на пчеларите през 2019 г. Подкрепа ще получат и бенефициенти с действащ договор или одобрено заявление по мерките от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

Финансовата помощ по подмярка COVID 1 ще се изплаща под формата на еднократна сума, която зависи от хектарите обработваема земя, броя отглеждани животни или броя пчелни семейства. 

Така производител на плодове, който има до 1,5 ха обработваеми насъждения, ще получи еднократно 750 лв., над 1,5 ха до 5 ха – 1700 лв., над 5 ха до 10 ха – 4000 лв. Най-голяма сума ще получат стопаните, които се грижат за над 30 ха овощни градини – 13 500 лв. Същата сума ще получат производителите на оранжерийни зеленчуци с над 2 ха земя, овцевъди с над 999 броя животни, говедовъди с над 249 броя животни. 

Един земеделски стопанин може да получи подпомагане за повече от една от изброените по-горе дейности, но не повече от левовата равностойност на 7000 евро.

 

Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
„Еко Традекс Груп“ и „Инфрастроежи“ ще ремонтират 5.4 км от източния водопровод
Бизнес
Електронни касови бележки ще заместят хартиените
Бизнес
Започна данъчна кампания 2021 г.
Бизнес
Благотворително: 32 500 лв. събра за Читалището „Севлиево 21 век“
Бизнес
30 години по-късно: "Гален - фамилия" продължава традицията
Бизнес
Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
Съдът задължи болницата да върне парите за 39 ортопедични операции
Бизнес
Стартира 17-то издание на конкурса "Баня на годината"
Бизнес
Данъчната кампания 2021 г. започва на 11 януари
Бизнес
Как 30 г. една фамилия пише история и създава традиции
Бизнес
Земеделските стопани могат да подават заявления за Ковид-подпомагане
Бизнес
Късметлията на "Хелиос" днес си тръгна със спечеления автомобил
Бизнес
До края на декември земеделците избират как да облагат доходите си
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес