Жената, ударила учителката Калоянова, отива на съд
Емилия Калоянова

Районна прокуратура Севлиево внесе в съда обвинителен акт срещу Румена М., на 28-години, която през януари 2016-та влезе в класа на дъщеря си в СУ "Васил Левски" и нанесе удари на учителката Емилия Калоянова. Обвинението е за побой над учителката.

Румена М. ще бъде съдена за това, че на 6 януари 2016 г., около 10.05 часа, в класната стая на 2 "а" клас на Средно училище "Васил Левски" в Севлиево, и в училищния коридор, "чрез удари и драскане с ръце в областта на главата и лицето, причинила лека телесна повреда на Емилия Калоянова – старши учител, при и по повод изпълнение на службата й". Деянието се третира като престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Пострадалата Калоянова е начален учител и класен ръководител на детето на обвиняемата, преподавала му е и английски език.

На 6 януари миналата година, преди началото на третия учебен час, учителката влязла във 2 "А" клас, където била и класната ръководителка на същия клас. В този момент една от ученичките - дъщеря на обвиняемата,  помолила да бъде освободена, за да отиде до дома си да се преобуе, понеже си била измокрила краката. Двете учителки преценили, че това не е необходимо, защото детето вече се било преобуло с екипа си за физическо възпитание, а и нямало възрастен негов роднина, който да го придружи до дома му. По време на  учебният час ученичката се опитала да се свърже по мобилния си телефон с майка си. Учителката преценила, че използвайки в час мобилният си телефон, ученичката пречи на провеждането на учебните занимания и взела телефона, но той продължил да звъни. Учителката отговорила на едно от позвъняванията, като разговаряла с майката на детето - обвиняемата Румена М. и я уведомила, че в момента се провежда учебен час и я помолила да спре да звъни, защото пречи на работата. Няколко минути по-късно обвиняемата отворила вратата на класната стая и извикала дъщеря си да излезе навън. Учителката  помолила Румена М. да напусне класната стая, но тя започнала да се държи агресивно, да обижда преподавателката и едновременно с това  да я блъскала в гърдите с ръце, да  скубе косата й и да я удря с юмрук в лицето.

Шест дни по-късно прокуратурата образува досъдебно производство по случая, назначена бе и съдебно - медицинска експертиза за причинените телесни наранявания на пострадалата учителка, разпоредени бяха и разпити на ученици, очевидци на случилото се между майката и Калоянова. А главният прокурор Сотир Цацанов се обади лично на битата учителка, за да я информира, че ще следи развитието на разследването и ще наблюдава процедурата по съдопроизводството. 

Случаят имаше широк обществен отзвук. Малко след него се заговори и за законодателни промени относно охраната в училищата. Към днешна дата обаче, година и половина по-късно, това си останаха добри намерения. 

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Нагъл крадец грабил в севлиевска фирма, води се разследване
Криминални
Хлапак опитал да открадне училищен автобус, хванали го
Криминални
Джебчийка от с. Дамяново спипаха в Габрово полицаи
Криминални
Водачът с 2,14 промила алкохол от ул.“Ст. Пешев“ се призна за виновен
Криминални
Два луксозни автомобила на един собственик са запалени в Габрово
Криминални
Шофьорка с 2.06 промила алкохол в кръвта получи условна присъда
Криминални
Здравен инспектор е задържан при получаване на подкуп в Габрово
Криминални
Убийство на благороден елен край Кръвеник, хванати са следите на бракониерите
Криминални
Кражба от жилище в Севлиево, липсват 10 000 лв.
Криминални
Засада и опит за убийство в Магъра на яз. "Ал. Стамболийски"?
Криминални
Куче е починало от похвърлен салам в ж.к. "Д. Благоев", води се разследване
Криминални
Повдигнаха две обвинения на бракониер за убийство на благороден елен
Криминални
Девет кражби от жилища за по-малко от месец извършил 19-годишен
Криминални
Двама са задържани за среднощен побой над мъж
Криминални
Полицията разследва момче и мъж от с. Добромирка за побой
Криминални
Измамник, присвоил близо 180 хил. лв., ще лежи 4 години
Криминални