Търсене

Златната църква на Шипка става на 120 години, изложба разказва историята й

Севлиево онлайн
Златната църква на Шипка става на 120 години, изложба разказва историята й

Храм-паметникът „Рождество Христово“, изестен като Златната църква или просто "Златните кубета на Шипка" навършва 120 години. Годишнината ще бъде отбелязана на 7 ангуст т.г. с изложба, която ще бъде открита в 17.30 ч. в Националния музей на образованието в Габрово.

Експозицията представлява 29 табла с богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки на храма. В изложбата се представят още текстове на речите на княз Фердинанд I на тържествата на 15 и 18 септември със собственоръчни бележки в ъгъла и подпис на княза, копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на храма. Показани са и две от най-скъпите реликви - иконите „Св. Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“.

Храм-паметникът „Рождество Христово“ е построен в стила на руските църкви от 17 век с характерната богата детайлировка, пищна декоративност, изобилие от архитектурно-художествени елементи. Състои се от централно тяло и кула-камбанария. Централното тяло е с правоъгълна форма, с пет големи позлатени купола с кръстове на тях. В кулата-камбанария са монтирани 17 камбани. Най-голямата от тях тежи около 12 т, а най-малката - 20 кг.

Теренът за строеж е избран от Олга Скобелева, а жителите на тогавашното село Шипка го даряват. Строителството започва през 1896 г. по проект на арх. Антоний Томишко, то продължава шест години и през 1902 година Храм-паметникът е тържествено открит.

Ценно произведение на приложното изкуство е иконостасът на храма. Той е богато украсен с растителни орнаменти и е изцяло позлатен. На него има 83 икони, подарени от монаси-иконописци от атонския руския манастир “Свети Пантелеймон”.

Криптата на Храма-паметник е превърната в костница. В двете ѝ галерии са разположени 17 мраморни саркофага, в които са положени останките на воините, загинали при отбраната на прохода през август 1877 г., по време на Зимното шипченско стоене и в боевете край Шипка-Шейново през януари 1878 г. На саркофазите са изписани воинските части, взели участие в тези сражения.

Изображение - 12490  

Изложбата е от поредицата събития, съпътстващи Националното честване на Шипченска епопея и се организира от Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа", областна администрация - Габрово и Националния музей на образованието.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.