Търсене

„Златният“ учител на България Теодосий Теодосиев "преподава" на учители в Габрово

Eдно от посланията на Тео: „Доброто образование е онова, което остава след училище!“.  
„Златният“ учител на България Теодосий Теодосиев

Тедоси Теодосиев (вляво) при откриването на обучението, снимка: НМО Габрово

Национален център „Музейно училище“ – партньорска инициатива на Национален музей на образованието и Регионално управление на образованието – Габрово проведоха двудневно обучение в Габрово. За една от лекциите, пред учители по физика от цялата страна, беше поканен "златният учител на България" Теодоси Теодосиев. 

Преподаватели и студенти от Технически университет – Габрово и учители по физика от цялата страна (Пловдив, Благоевград, Велико Търново, Горна Оряховица, Бяла Слатина, с. Стара река, Сливен, Нова Загора, Червен бряг, Кричим, Стамболийски, с. Чавдар, с. Челопеч, Плачковци, Севлиево и Габрово) участваха в обучение на тема „Провеждане на наблюдения, експерименти и изследвания в часовете по физика и астрономия. Принципи на приложения в електротехниката“.

В продължение на часове преподавателите и студентите наблюдаваха демонстрации на физични експерименти с използвани в ежедневието лазерни показалки (за обяснения не само на физични явления, но и на вредните въздействия на лъчението върху човека); дозиметър; радиометър на Крубс (в термодинамиката); глим лампа и доказателството, че човешкото тяло е проводник; прахосмукачка и топчета (при механиката на флуидите); кристални топки и телескоп (направата на телескоп); пирамиди и оптични влакна (в оптиката); метални сфери и вана с вода (механика на течностите) и на много други интересни опити.

Чрез физичните демонстрации и решаването на експериментални задачи, придружени с мъдри разкази и библейски притчи, участниците разбраха къде е ключът за успеха: „Всеки сам трябва да отдели поне 20 хиляди (и повече) часа за нещото, с което иска да успее!“. „Чудеса не стават. Иска се извънредно много труд, усилия и повторения на опитите!“.

При изпълнението на всички демонстрации, учителите получаваха насоки как да поставят допълнителни задачи/въпроси, които учениците да изпълняват и в определен срок да връщат решенията им; да не губят кураж и да продължават да стимулират учениците да трупат знания и да се научат да мислят като използват своята „ментална енергия“ (тоест  мозъка си).

Изключително емоционален, семинарът приключи с едно от посланията на Тео: „Доброто образование е онова, което остава след училище!“.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!