Търсене

Оркестърът за народна музика на БНР разкрива Тайните на българските инструменти, Цветан Радков представя тамбурата

 Оркестърът за народна музика на БНР разкрива Тайните на българските инструменти, Цветан Радков представя тамбурата

Цветан Радков, снимка: НЧ "Развитие-1870"

В новия си проект Оркестърът за народна музика на Българското национално радио (БНР) разкрива Тайните на българските инструменти. В частта, посветена на тамбурата, участие ще вземе преподавателят от севлиевската Школа по китара и тамбура Цветан Радков.

Събитието ще се проведе на 8 февруари, от 19:00 ч., в емблематичното Първо студио на Българското национално радио. Освен Цветан Радков, ще вземат участие още именити солисти като Кирил Трайков, Любомир Владимиров, Сергей Стойнов, Костадин Бураджиев, Илия Ганев, Валери Димчев, Ангел Димитров, Владимир Владимиров и други.

Ще гостуват пет поколения музиканти от различни краища на България, които ще представят както популярен, така и рядко изпълняван репертоар. 

Цветан Радков ще участва с авторската пиеса „Елизина копаница”, част от сборника „Вълшебства за тамбура”. Сборникът е поредица от девет книжки, които съдържат едни от най-силно въздействащите авторски композиции за тамбура на Радков, който преподава китара и тамбура в Народно читалище "Развитие-1870". За тях казват, че са се превърнали се в любими на цялата музикално-фолклорна гилдия, а за високата им художествена стойност говори обстоятелството, че пиесата „Елизина копаница” е част от богатия репертоар на Тамбурашкия оркестър при Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел.

Изображение - 13206Цветан Радков със своите ученици от Севлиево, снимка: НЧ "Развитие-1870"  

Цветан Радков е роден в град Летница, област Ловешка, през 1954 г. Средното си образование завършва в Средно музикално училище „Филип Кутев” в град Котел, а висшето – в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив с профил „Музикален фолклор”. Работи като учител по тамбура и диригент на Представителен оркестър в училището в Котел, а по-късно става диригент на оркестъра на Детски фолклорен ансамбъл „Габрово”. Автор е на множество пиеси за тамбура и обработки на пиеси за оркестър и соло инструменти, част от които са в Златния фонд на БНР.

От 1992 година Цветан Радков продължава своята педагогическа дейност като преподавател в Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”. Той успя да докаже и наложи в практиката своя успешна методика в преподаването на широкоспектърния по своите възможности български фолклорен инструмент тамбура. Школата му е базирана на успешното преплитане на традиция и новаторство в съчетание с изграден авторски почерк на пиесите, не рядко създавани заради развитието на самите ученици. За изпълнителите, оформили своя стил в школата на Цветан Радков може да се обобщи, че се отличават със специфичното прецизно, меко, плътно звукоизвличане и легат изпълнителски маниер. Многобройните награди и отличия на учениците му от национални конкурси и надсвирвания са още едно значимо свидетелство за успеха и постиженията на неговата методика.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!