Търсене

От фонда на Историческия музей - над 150 поздравителни картички от края на XIX и началото на XX век са на разположение на посетителите

Ивета Миленова, директор на Исторически музей Севлиево
 От фонда на Историческия музей -  над 150 поздравителни картички от края на XIX и началото на XX век са на разположение на посетителите
От 19 юни в продължение на един месец Исторически музей Севлиево представя на севлиевци и гостите на града повече от 150 поздравителни картички от края на XIX и началото на XX век, част от богатата музейна колекция.
 
Картичките са изпращани и получавани от севлиевци не само по повод големи християнски празници, имени, рождени дни, специални дати, а и без повод, за да се засвидетелства внимание и да се изкажат „сърдечни поздравления“. Те носят информация за човешките отношения на хора, отдавна живяли, но живяли така, че и след цял век може да се намери някаква следа за това кои са били.
 
В колекцията особено място заемат картичките от архива на известното севлиевско семейство Кина и Андрея Конови.
 
Андрея Конов е виден севлиевец, син на един от най-известните севлиевски първенци Хаджи Никола Конов, който притежавал магазия в самия център на града, построена от прочутия възрожденски майстор строител Колю Фичето.
 
Андрея Конов е сред най-будните севлиевски младежи, с юридическо образование, адвокат в Севлиево и София и няколко мандата депутат в Народното събрание. Свързал живота си с Кина Мутафова – жена ерудирана, с европейско образование, общественичка и дарителка.
 
Нейният брат Сава Мутафов също е юрист, народен представител и съдия в Стара Загора. Другият им брат Петю Мутафов е сред първите печатари и издатели в Севлиево, с немалък принос в създаването на в-к „Росица” през 1886 г. Братята Мутафови и Андрея Конов са сред основоположниците на българската социалдемокрация, основни фигури в партията на т.нар. широки социалисти. Издават в Севлиево през 1892-93 г. и първият сборник „Социалдемократ”, но това е друга, много по-широка тема. Те купуват и първата печатница от Ненчо Несторов, запомнена от севлиевци като печатницата на Мутафови, съвсем близо до площада, на север от паметника.
 
Родителите Мутафови са Радка и Анастас, родени преди средата на ХІХ век, се радват на вниманието на децата си. Изключителната привързаност на семействата Конови и Мутафови се потвърждава много пъти през годините. С тези картички показват обичта и уважението и на други приятели и сродници от Севлиево, София и страната.
 
В изложбата присъстват и поздравления на други севлиевци, както и изгледи от Севлиево, оформени като „пощенска карта“.
 
Поздравителните картички от богатата колекция от фонда на Исторически музей Севлиево припомнят за севлиевци отпреди сто и повече години, когато привързаността и уважението, вярата в семейните ценности не са били само показност по време на празници.
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!