Търсене

18 май – Международен ден на музеите

Ивета Миленова, директор на Исторически музей Севлиево
18 май – Международен ден на музеите

Исторически музей Севлиево, поглед отвътре, снимка: Ивета Миленова

Началото на музейното дело в Севлиево е поставено прeди близо 100 години, през 1924 година, когато учители събират първите експонати в музейната сбирка на Севлиевската гимназия.
 
През 1928 година севлиевската общественост продължава да се вълнува от обявите в страната за продажба на безценица на български народни носии и накити и в статия „Нуждата от музей в Севлиево“ призовава за съхраняването им в Севлиевски околийски етнографски музей. Идеята не се осъществява, но учителите в Гимназията продължават систематизираното събиране на „старини” - случайни археологически находки, антични монети, реликви от времето на възраждането, накити от традиционни носии. В средата на ХХ век те са включени в новосъздаващия се фонд на Историческия музей.
 
На 2 септември 1954 година за пръв уредник на музея е назначен Йончо Панов. За музейна сграда е определено старото Хаджистояново училище, което е в много лошо състояние. Панов работи с огромен ентусиазъм, събира и инвентира хиляди културни ценности, има принос в изследването на всички периоди на местната история. И най-важното - и днес във витрините на Исторически музей Севлиево блестят експонати, открити и съхранени от него – железен тракийски меч, сребърно византийско блюдо, икона на Захария Цанюв, реликви от Априлското въстание.
 
През 1979 година вторият назначен уредник Симеон Симеонов получава шанс, който определя по-нататъшния му професионален път. До ранната си смърт той проучва Ранновизантийската и средновековна крепост край Севлиево, която успява да разкрие за съвременността. Своя принос за развитието на музейното дело през десетилетията дават и следващите директори на музея Тотьо Грозев и Найден Петров.
 
И днес археологическите проучвания продължават, а фондът на музея се обогатява с нови и интересни артефакти. Днес музейният колектив е от осем души, а в основния фонд са включени близо 50 000 културни ценности. Увеличен е и сградният фонд. За нуждите на музейното дело в града са предоставени възрожденските Дандолови къщи и Табахана
 
За близо седем десетилетия от своето съществуване Историческият музей развива и разширява дейността си и днес предоставя на своите посетители възможността да разгледат чудесно експонирания археологически обект Хаджистояново училище с експозиции „Археология” и „Севлиевския край през Възраждането”, етнографският комплекс „Дандолови къщи“, реставрираната табахана с експозиция за развитието на табашкият занаят и повереният на грижите на музейните работници Дом-музей „Д-р Атанас Москов”.
 
Малкият музеен колектив и днес прави необходимото за издирването, опазването и популяризирането на културно-историческото ни наследство. През годините просъществува и се допълни поредицата Севлиево и Севлиевският край, която има вече четири тома. Музейният колектив издава редица самостоятелни брошури, вестници по отбелязването на различни поводи и годишнини и др. Музейните уредници подготвят и участват с научни доклади и съобщения в научни конференции.
 
Подновяването и представянето на постоянните експозиции е придружено с устройването на множество временни изложби – самостоятелни или гостуващи в други институции. Многообразна е редицата от образователни програми, адресирани към най-малките приятели на музея, часовете по родолюбие, проявите, отбелязващи бележитите личности и дати от местната история, възстановките на традиционните празници.
 
Представянето на този шарен калейдоскоп от дейности на Исторически музей Севлиево е още един опит да провокираме любопитството и интересът на изследователи и посетители към постигнатото за последните години. Каним ви да се потопите в атмосферата на миналото ни, героично и славно, богато на събития и личности, представени в експозициите на Исторически музей Севлиево!
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!