Търсене

25% от синдикалистите, подписали споразумението с правителството за въглищните централи, се оказаха кандидати за общински съветници

Севлиево онлайн
25% от синдикалистите, подписали споразумението с правителството за въглищните централи, се оказаха кандидати за общински съветници

Илюстративна снимка от Pixabay

Фактите сочат, че кандидати за общински съветници и активисти на политически партии участват в организацията на протестите.

Проверка на БНТ  доказва , че сред организаторите и участниците в протестите има кандидати за общински съветници и кметове от няколко политически формации - "Левицата", "Възраждане", ГЕРБ, "Партия на Зелените" - "Има такъв народ", "БСП за България", "Заедно за силна община", "Бъдеще за родината".

БНТ посочва, че на 2 октомври във Фейсбук групите КТ "Подкрепа"/Podkrepa CL и "Истината за Мини Марица изток" са публикувани протестни искания за спешна среща в парламента с председателите на парламентарно представените партии. Документът е подписан от 12 синдикалисти, но проверката на медията показва, че освен Деян Дяков, още поне двама от тях в момента са кандидати за общински съветници. Тоест поне 25% от синдикалистите, подписали исканията, са политически активисти.

Медията публикува снимка на Наско Радиславов Митев - втори в листата на "Левицата" на кандидатите за Общинския съвет в Стара Загора. Той е председател на КНСБ в "Мини Марица изток" и един от администраторите/модераторите на групата на Сдружението "За Марица изток". Митев е един от синдикалистите, които представляват протестиращите на срещата с правителството на 3 октомври и предава на живо преговорите през профила си във Фейсбук.

На друга снимка са Деян Дяков и Александър Тодоров - кандидат за общински съветник от "Левицата". На друга снимка е Ростислав Рашев - отново кандидат за общински съветник от "Левицата". 

Сред протестиращите БНТ открива и бившия съдия Румяна Чаналова - кандидат за общински съветник в Стара Загора от "Бъдеще за родината". Екипът, извършил проверката на фактите припомня, че на парламентарните избори през 2021 г. Ченалова е в листите на "Възраждане", а в края на 2011 г. като съдия тя издава оправдателна присъда на обвиняемия за двойното убийство пред дискотека "Соло".

"Безотговорни политически акции, маскирани като синдикални инициативи, няма да помогнат на хората, ще помогнат само на амбициите на политиците за местна власт.", коментира на 1 октомври премиерът Николай Денков.

Цялото разследване може да бъде прочетено оттук

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.