30 години по-късно: "Гален - фамилия" продължава традицията
Към името на фирмата върху фасадата на Дома на печата, тази сутрин бе добавено "фамилия"

от Емилия Димитрова

През 1990 г. Галин Ганчев регистрира фирма "Гален - Галин Ганчев". По-късно тя прераства в дружество "Гален" ООД, а от днес историята продължава с "Гален - фамилия" ООД

Едва ли е случайно, че точно в деня, когато наследниците на Янко Ганчев, един от първите майстори на печати в Севлиево, празнуват 30 години от създаването на фирма "Гален", към името й бе добавено "фамилия". Мотото, под което отбелязват своя юбилей е „Традиция. История. Фамилия“ и то наистина казва всичко за бизнеса, наследеното и надградено през годините и онази невероятна семейна свързаност, в центъра на която са Юлия и Галин Ганчеви.   

Годишнината им съвпада с ограниченията покрай пандемията с Covid-19, които  сложиха край на много бизнеси. Последствията не подминаха мнозина, тях също, спомня си Юлия.  

Изведнъж се оказа, че трябва да затворим и да се приберем по къщите. И то за неустановен период от време. Първите три, четири дни наистина стояхме и слушахме телевизия (брифингите), после заедно с Галин започнахме да идваме на работа от 11 до 14 ч. Никой не влизаше. Нямаше хора по улиците и изобщо, беше депресиращо - ръкавици, маски, дизенфектанти, брифинги през половин час. После започнаха да отварят един по един обектите - но... никой не искаше да инвестира, най вече в реклама.

Не крият, че е било трудно. Разходите си вървяли, заплати и осигуровки също, но приходи нямало. Много от фирмите променили начина на плащане и при някои сроковете стигнали 45 до 75 дни. В същото време доставчиците искали плащания веднага.

Сега тъкмо нещата взеха да влизат в ритъм и всичко започва да се повтаря. Ще се справим. Всяко нещо си има причина и ние се опитваме винаги да извлечем доброто от случващото се.

Просфора - печат върху обредни хлябове, от различни времеви периоди. Най-новият печат (в червено) е специално изработен за хранителната промишленост и успешно се ползва в сладкарството, си вижда на бисквитите с червена панделка
 

Като говорим за доброто, не мога да не ги попитам за благотворителността, която знам, че е част от работата им, но те не говорят много за това. 

Всички носим в себе си състраданието, съпричастността и отношението към другият. Различните каузи ни докосват по различен начин и това е което ни провокира да участваме в различни благотворителни дейности. Никога не сме го правили показно. Но истината е, че се включваме в много такива. Особено когато можем да помогнем с това, което умеем. Хората знаят, че в такива моменти винаги могат да разчитат на нас и когато имат нужда от професионална помощ, ние сме насреща безвъзмездно и с желание.

Когато една фирма отбелязва 30 години съществуване, няма как собствениците й да не са преминали през риска, възможно е да са преживяли и провали. Къде е границата между двете и след като всички знаем, че последните години са трудни за бизнеса, държавата помага или пречи на предприемчивите, питаме Юлия. 

Свикнали сме да нямаме свръхочаквания към държавата. Никога не сме се страхували от риска и от провала, защото знаем, че това не е краят, а само още един натрупан опит по пътя ни. Това ни прави променящи се спрямо изискванията на пазара и конкуренцията. Минахме през много трудности - като инфлацията, фалита на банките. Отгледахме две от децата си точно в годините, в които не можеш да заспиш, защото не знаеш утре ще можеш ли да ги нахраниш.  Бяхме инвестирали  в кутии за обувки (цял склад ), с които мислехме да започнем бизнес. Само че ги предавахме всеки ден по малко на вторични суровини, или както обичам да казвам "Стари вестници за хляб и мляко".

Съдебното решение от 1990 г. на първата фирма - "Гален - Галин Ганчев" и печатите, изработвани в тези години

Точно в онези години осъзнали, че ще се справят само ако разчитат един на друг. Разбрали колко е силен смисълът на "заедно". А тогава не било нужно да чакат нито държавата, нито някой друг "да ги оправи". По този повод Юлия просто казва: "Е, справяме се", и се усмихва. 

И понеже двамата са непрекъснато заедно - на работа и у дома, не мога да не попитам как успяват да съхранят интереса към другия, за да не се пренаситят. Юлия признава, че не съм единствената, която ги пита. 

Това е труден въпрос. Много пъти са ни го задавали, и честно никога не съм знаела как точно да отговоря. Имаме си наши странности. Пътуванията. Никога не знаем къде отиваме. Просто решаваме че от утре тръгваме и сутринта избираме посока. По време на път решаваме къде ще спрем, къде ще отседнем. Забавно е и непредсказуемо.

И още една странност - избираме си цвят на деня. Ето, днес е светло син. Утре червен а следващият ден - зелен. Решаваме, че този цвят ни носи късмет и се обличаме в него. Така денят започва с доза цвят и настроение.

Същото правим и в края на годината. Избираме си цвят за следващата. А всеки цвят е тон в музиката. ДО - начало, устременост,  РЕ - рестарт, ЛА - уравновесеност... ФА - доизграждане, основа, но ФА ...и като фамилия.

Вече 30 години сме заедно и не си представям живота по друг начин. Формула няма. Както казва Галин:  обичаме се.

Старата преса бе извадена за юбилея

Дали има още нещо, което да се добави към историята на "Гален-фамилия"? Със сигурност пропускаме много, защото който познава екипа и работата им, знае, че при тях липсва делничното, обикновеното, клишето. Доказва го и днешният фирмен празник. В ателието им гостите могат да видят печатите, изработени от Галин Ганчев през деветдесетте година на миналия век, оловните печатарски букви, месинговите касети, в които са се подреждали, за да се оформи калъп на бъдещия печат, пресата, на която под висока температура се е стягало парчето суров каучук, от което по-късно се оформя печат.  

Всичко това на фона на семейни снимки, на съдебното решение за регистрирането на първата фирма. Там, на видно място е и дървената просфора (печат върху обредни хлябове) и направените в по-нови времена просфори. От една от тях Юлия дори е омесила малки питки, за да покаже значението на този знак. 

Сигурно заради това, че са извън стандартите клиентите им се връщат постоянно. Има и още - да ползваш услугите на "Гален-фамилия" означава да получиш специално отношение. А това, повярвайте, не се учи. То се отглежда, но резултатът е добър само при духовно широките и сърцати хора. 

"Гален-фамилия" днес стана на 30 години. Красива възраст, пред която пътят е дълъг и вълнуващ.

Честит юбилей, "Гален - фамилия"!      


 

 

Електронни касови бележки ще заместят хартиените
Бизнес
Данъчната кампания 2021 г. започва на 11 януари
Бизнес
Как една българска ферма за охлюви оцелява с много труд и упорство
Бизнес
"Идеал Стандарт-Видима" през 2020 г. продължи инвестиционната си програма въпреки изпитанията
Бизнес
Наградите в 17-то издание "Баня на годината" ще бъдат връчени на 22 март
Бизнес
Идеал Стандарт вдъхновява с премиерата на уникални събития
Бизнес
НАП въвежда двойна защита при плащанията през виртуален ПОС
Бизнес
Йонас Нилсен и Ян Питер Тевес ще ръководят съвместно "Идеал Стандарт Интернешънъл"
Бизнес
В АПИ бяха отворени офертите за избор на строител на тунел под Шипка
Бизнес
Together World Tour - Ideal Standard предприема околосветско пътуване
Бизнес
„Идеал Стандарт-Видима“ - успешен старт и перспективи за 2021
Бизнес
До края на декември земеделците избират как да облагат доходите си
Бизнес
Започна данъчна кампания 2021 г.
Бизнес
Стартира 17-то издание на конкурса "Баня на годината"
Бизнес
30 години по-късно: "Гален - фамилия" продължава традицията
Бизнес
15 проекта за баня бяха отличени снощи в 17-тото издание "Баня на годината"
Бизнес