АЕЖ: Осъдително решение срещу журналисти показва дълбок порок в съдебната система

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) остро се противопоставя на опита да бъдат сплашвани журналисти чрез съдебни репресии заради техни критични публикации, съдържащи доказани и общоизвестни твърдения, се казва в разпространена днес позиция на АЕЖ. Поводът е решение на Софийски градски съд, с което журналистът Борис Митов (сега репортер в “Свободна Европа”)  главната редакторка на агенция "Медиапул" Стояна Георгиева и самата агенция са осъдени за това, че са припомнили широкоизвестни факти. Според решението двамата журналисти и агенцията трябва да платят солидарно 60 000 лева обезщетение и 7 000 лева разноски по граждански  иск за обида и клевета, заведен от съдия Светлин Михайлов. 

От Асоцацията припомнят, че

става дума за статии, посветени на процедурата по избор на председател на Софийски градски съд през 2018 г.,

който Михайлов ръководи от 2004 до 2009 г. Именно в контекста на процедурата пред Висшия съдебен съвет "Медиапул" припомня обществено известни от години факти за Михайлов, които повдигат въпроси за неговите професионални и морални качества. Медиите имат задължение да информират обществото по теми за висок обществен интерес, каквато кадровата политика в съдебната система без съмнение е, и засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности като Михайлов, смятат от АЕЖ.

Според разпространената от журналистическата организация позиция съдебното решение не само не коментира обстоятелството, че Михайлов е публична личност, но и не обсъжда нито един от доводите на защитата. От съдебния акт може да се предположи, че съдът приема, че са налице верни факти, които обаче „не са поднесени обективно“, т.е.

Софийският градски съд не е съгласен с оценката, която журналистът дава на верните факти.

АЕЖ смята, че подобна съдебна практика може да отвори врата за безпрецедентна цензура над свободата на мнение. 

"Съдът дори стига още по-далеч като осъжда Митов, Стояна Георгиева и изданието за това, че в статията е цитирано  изказване на бившия председател на Върховния административен съд, а сега конституционен съдия Константин Пенчев, направено по време на заседание на ВСС. Това означава, че занапред всеки журналист трябва да знае когато предава думите на някой висш държавен служител, защото някой може да ги възприеме за обидни. И отговорността няма да бъде понесена от автора на изказването, а от този, който го е предал", пишат от Асоциацията на европейските журналисти-България. 

Тъй като искът е за статии, в които се описват факти и обстоятелства, които преди това са били разгласени от други лица, в това число представители на съдебната система, а също и такива, намиращи се в разсекретени разработки на Държавна агенция “Национална сигурност”, то логично се налага въпроса

дали решението е постановено от съдия, който е независим и безпристрастен.

От АЕЖ припомнят, че съдия Даниела Попова е председател на Българската съдийска асоциация (БСА) от лятото на миналата година. На същата организация член е и съдия Михайлов, катто и един от свидетелите, доведени от Михайлов и чиито показания съдът кредитира. Не на последно място съдия Попова е била командирована от Софийския районен съд в Софийски градски съд около два месеца преди да бъде поставено решението по делото, което е образувано две години по-рано. 

Решението, което според анализатори, съдържа сериозни противоречия, е произнесено по дело, което носи характеристиките на SLAPP (Стратегически съдебни дела срещу публично участие). Тези дела целят не да се защити легитимен правен интерес, а да се ограничи дейността на журналисти и активисти.

Борис Митов е журналист, който и преди е бил обект на репресии от нереформираната българска съдебна система. През 2013 г. Той бе призован в прокуратурата и заплашен с наказателно преследване отново заради разгласяване на вече известни обстоятелства, свързани с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, заместник-градския прокурор  на София Роман Василев и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Както тогава, така и сега, Асоциацията на европейските журналисти остро се противопостави на опита

да бъдат сплашвани журналисти чрез съдебни репресии заради техни критични публикации,

съдържащи доказани и общоизвестни твърдения. Решения като това на Софийския градски съд имат смразяващ ефект върху цялата медийна среда и съществено допринасят за лошото състояние на свободата на словото в България, категорични са от АЕЖ, откъдето ще сезират международните си партньори, както и Европейската комисия и Съвета на Европа.

Тъй като е налице надделяващ обществен интерес, АЕЖ се обръща към Държавна агенция “Национална сигурност” , Министерството на вътрешните работи, Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет и Прокуратурата на Република България  с призив да публикуват всички материали, които имат, засягащи ищеца по делото, съдия Светлин Михайлов. Българското общество трябва да получи достъп до информацията, която българската държава е събрала по официален ред за въпросното лице, което продължава да бъде съдия в Софийски апелативен съд, където решението на съдия Попова може да бъде обжалвано.

Предприемач не може да узакони инвестиция за 1 млн. лв. заради бездействие на Община Габрово
Общество
Ковид-19 и заговорът за намаляването на световното население
Общество
Даниел Петров пита министъра на МРРБ за опасен мост край с. Кръвеник
Общество
Габровската метеоролична станция става на 135 години
Общество
Продукти за близо 4 хил. лв. раздадоха за Коледа от "Интеракт клуб"
Общество
АЕЖ: Осъдително решение срещу журналисти показва дълбок порок в съдебната система
Общество
Младежки център предстои да бъде закрит, но не и работата с младите
Общество
150 хил. лв. са осигурени за ремонт на моста на с. Кръвеник
Общество
Битовите потребители на природен газ ще бъдат компенсирани със сметките за януари
Общество
Без маски в пика на пандемията влезе общинската управа в Родилно отделение
Общество
Тунелът под Шипка в момента е две папки идеен проект, но ще го има
Общество
Съдът отказа да опрости глоба за нарушения на закона, извършени от кмета на Севлиево
Общество
МРРБ министърът отива в Габрово, ще дискутира проекта за тунел под Шипка
Общество
Започна данъчна кампания 2022
Общество
За повечето европейци промените в климата са най-голямото предизвикателство
Общество
С фалшиви имейли уж от "Български пощи" се източват лични данни
Общество