АЕЖ следи действията на прокуратурата срещу журналисти

На 2 август 2019 г. Асоциацията на европейските журналисти България (АЕЖ) публикува позиция, в която заявява, че организацията следи с особено внимание действита на българската поркуратура, свързани с журналисти, "доколкото това може да има пряк ефект върху тяхната професионална работа и смразяващ ефект на автоцензура в колегията".

Позицията дойде, след европейската заповед за разследване, която в четвъртък Специализираната прокуратура издаде срещу главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов. От АЕЖ обръщат внимание на френските власти да имат предвид обстоятелства, като влошената медийна среда в България, констатирана от редица международни организации; проблемите със съдебната власт в България и корупцията по високите нива в държавата; структурният проблем с прокуратурата и липсата на отчетност на главния прокурор, отбелязван  многократно в становища, препоръки и доклади на Европейската комисия и Съветът на Европа; фактът, че през май 2019 г. „Биволъ“ излезе с публикация, разкриваща имотна придобивка на главния прокурор Сотир Цацаров и повдигаща редица въпроси, които нямат отговор и това, че след тази публикация по анонимен сигнал срещу Чобанов и Йорданов започна проверка от Върховна касационна прокуратура; 

От АЕЖ акцентират на това, че прокуратурата излъчва  противоречиви сигнали с действията си посочват как в сряда наблюдаващият разследването прокурор Евгения Станкова заяви, че има данни за комуникация със собственика на "Биволъ", който видно от търговския регистър е Асен Йорданов. Два дни по-късно прокуратурата вече твърди, че доказателствата са относно главния редактор на изданието. 

От Асоциацията припомнят, че журналистите се ползват със защита на източниците си и тяхното разкриване може да стане само при изключителни обстоятелства и не крият опасенията, че при подобно разследване върху конкретната медия "Биволъ" може да бъде оказан неправомерен и непропорционален натиск да разкрие потенциални източници на журналистическите си разследвания.

Припомня се още, че в публични изявления пред bTV и БНР самият Атанас Чобанов е заявил, че е готов да съдейства на френските власти, и че смята, че “прокуратурата се опитва да пришие „Биволъ“ към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим. … Има целенасочено действие на прокуратурата, с което тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни”. 

Позицията завършва със заключенето, че съгласно българското, френското и европейското законодателство изпълняващият орган има право да откаже изпълнението на заповед за разследване, ако това може да доведе до нарушаването на човешки права, гарантирани от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, Договора за функциониране на Европейския съюз и Хартата на основните права на ЕС.

Илхам Тохти е носителят на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта
Общество
"Севлиево 21 век" връчи годишните стипендии на трима ученици
Общество
19-годишен с 2.11 промила алкохол, се е забил в уличен стълб
Общество
Молебен и курбан в памет на Св. Мина организира Ротари клуб
Общество
КНСБ: 2472 лв. са необходими за нормален живот на семейство
Общество
Кола блъсна жена на пешеходна пътека в центъра на Севлиево
Общество
Първи случай на африканска чума в габровско, ограничава се лова
Общество
Садим нови 200 дървета, старите торим със строителни отпадъци
Общество
Автобуси от Автогара Севлиево до "Медицински център-1"
Общество
Севлиево отдаде почит и признателност към народните будители
Общество
Изборите минаха, във воден режим сме. Вече официално
Общество
Камион се преобърна преди разклона за с. Добромирка
Общество
40-годишна севлиевка спря дрегера на 3.19 промила
Общество
Деца събраха благотворително зимни дрехи и топли завивки
Общество
Блъснаха момиче, докато пресича на пешеходна пътека
Общество
Включете се в безплатните обучения за домашно компостиране!
Общество