АЕЖ следи действията на прокуратурата срещу журналисти

На 2 август 2019 г. Асоциацията на европейските журналисти България (АЕЖ) публикува позиция, в която заявява, че организацията следи с особено внимание действита на българската поркуратура, свързани с журналисти, "доколкото това може да има пряк ефект върху тяхната професионална работа и смразяващ ефект на автоцензура в колегията".

Позицията дойде, след европейската заповед за разследване, която в четвъртък Специализираната прокуратура издаде срещу главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов. От АЕЖ обръщат внимание на френските власти да имат предвид обстоятелства, като влошената медийна среда в България, констатирана от редица международни организации; проблемите със съдебната власт в България и корупцията по високите нива в държавата; структурният проблем с прокуратурата и липсата на отчетност на главния прокурор, отбелязван  многократно в становища, препоръки и доклади на Европейската комисия и Съветът на Европа; фактът, че през май 2019 г. „Биволъ“ излезе с публикация, разкриваща имотна придобивка на главния прокурор Сотир Цацаров и повдигаща редица въпроси, които нямат отговор и това, че след тази публикация по анонимен сигнал срещу Чобанов и Йорданов започна проверка от Върховна касационна прокуратура; 

От АЕЖ акцентират на това, че прокуратурата излъчва  противоречиви сигнали с действията си посочват как в сряда наблюдаващият разследването прокурор Евгения Станкова заяви, че има данни за комуникация със собственика на "Биволъ", който видно от търговския регистър е Асен Йорданов. Два дни по-късно прокуратурата вече твърди, че доказателствата са относно главния редактор на изданието. 

От Асоциацията припомнят, че журналистите се ползват със защита на източниците си и тяхното разкриване може да стане само при изключителни обстоятелства и не крият опасенията, че при подобно разследване върху конкретната медия "Биволъ" може да бъде оказан неправомерен и непропорционален натиск да разкрие потенциални източници на журналистическите си разследвания.

Припомня се още, че в публични изявления пред bTV и БНР самият Атанас Чобанов е заявил, че е готов да съдейства на френските власти, и че смята, че “прокуратурата се опитва да пришие „Биволъ“ към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим. … Има целенасочено действие на прокуратурата, с което тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни”. 

Позицията завършва със заключенето, че съгласно българското, френското и европейското законодателство изпълняващият орган има право да откаже изпълнението на заповед за разследване, ако това може да доведе до нарушаването на човешки права, гарантирани от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, Договора за функциониране на Европейския съюз и Хартата на основните права на ЕС.

За министър Танева убийството на прасета е "усвояване на месо"
Общество
Урок по история от Дарин Маджаров на връх Шипка
Общество
О, Шипка...На 24 август честваме Шипченската епопея
Общество
За предизборна кампания на гърба на чумата по свинете алармират в с. Г. Росица
Общество
Изложба показва строителите на паметника на връх Шипка
Общество
В област Габрово колели прасетата си мирно, защото разбирали проблема
Общество
Адвокати искат оценка на професионализма и етиката на номинирания за гл. прокурор
Общество
Горещ телефон за сигнали свързани с африканската чума по свинете
Общество
Богомил Петков се ангажира да завърши градежа на храм "Св. Петка"
Общество
Въвежда се санитарна зона около свинефермата на Чакала
Общество
АЕЖ следи действията на прокуратурата срещу журналисти
Общество
Пострадали на пътя, в два от случаите след алкохол
Общество
Мирянин моли Светия синод за мерки срещу игумена на Батошевския манастир
Общество
Идва ли краят на проблема със скитащите коне в балкана?
Общество
Започва умъртвяване на домашните прасета в община Севлиево
Общество
АПИ отчете като завършен ремонта на пътя Севлиево - с. Драгановци
Общество